GPS-трекери та фото колод в накладній: в Україні посилюють боротьбу з незаконними рубками

22 Червня 2023, 19:31
Фотоілюстрація 1387
Фотоілюстрація

В Україні масштабують проєкт боротьби з незаконними рубками дерев – в транспортні накладні в обов’язковому порядку будуть додавати фото завантажених на автомобіль колод.

Вимога запрацює 1 липня у всіх філіях державного підприємства «Ліси України», повідомив начальник підприємства Юрій Болоховець у своєму фейсбуці.   

Удосконалення товаротранспортних накладних – одна зі складових великого проєкту з протидії незаконним рубкам та сірому ринку деревини, ініційованому ДП «Ліси України» спільно з Держлісагентством та ДП «ЛІАЦ».
«Транспортна накладна — це документ, що дає право покупцю на перевезення партії деревини. У ній мають зазначати дату, обсяг деревини, дані водія та автомобіля, номера бирок. Товаротранспортну накладну обліковують у Єдиній державній системі електронного обліку деревини. Але теоретично співробітники лісгоспів могли перебити бирки та вивезти за однією накладною декілька партій деревини приблизно однакового обсягу. Виявити підміну при перевірці автомобіля на дорозі досить складно, бо формально у водія всі документі нібито справні», – пояснює начальник «Лісів України».
Саме тому у держпідприємстві вирішили додавати у накладну ще і фото завантажених на автомобіль колод: «профіль» та «анфас». Начальник пояснює, що малюнок складеної деревини є унікальним, продублювати його майже неможливо, тобто накладна також стає унікальною і другий раз її не використаєш.
Інформація про товаротранспортні накладні є відкритою. Будь-хто може знайти конкретну накладну на сайті держпідприємства «ЛІАЦ» за номером документа або номером автомобіля та перевірити справжність документів у водія лісовоза.
«Поліція, або лісова охорона, або місцеві активісти елементарно викриють злочинців, порівнявши фото з накладною з реальним виглядом колод у кузові автомобіля», – пише Болоховець. 

У травні-червні тестування удосконалених товаротранспортних накладних успішно пройшло у філіях Столичного лісового офісу. 

«Відверто скажу, не всі місцеві керівники одразу сприйняли нашу ініціативу. Але наразі система працює чітко. З наступного місяця додавати фото у товаротранспортних накладних почнуть по всій Україні», – зазначив начальник «Лісів України». 

Одночасно у філіях Лісового офісу почали тестування системи контролю переміщення лісовозів. Це наступний етап проєкту боротьби з незаконними рубками та детінізації ринку деревини. Автомобілі господарств обладнані GPS-трекерами і мають рухатись визначеними маршрутами. Пересування техніки моніторитимуть в режимі онлайн.

«У минулому неодноразово були спроби запровадити аналогічну систему у окремих лісових господарствах і кожен раз ініціативи через різні причини заходили у глухий кут. Але завдяки реформуванню галузі система онлайн-моніторингу нарешті запрацює», – наголосив Болоховець. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром