Як в Україні створити охоронну зону для рослин і тварин з Червоної книги

22 Червня 2023, 16:52
Білоцвіт весняний у пралісах Березниківського лісництва. Фото WWF-Україна 770
Білоцвіт весняний у пралісах Березниківського лісництва. Фото WWF-Україна

В Україні працює відкритий для громадськості механізм, який дозволить ефективно брати під охорону території, на яких знаходяться види рослин і тварин з Червоної книги.

На сторінці WWF-Україна пояснили, хто може створити охоронну зону та що для цього треба зробити. 

 

Відповідна постанова Кабміну щодо порядку створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах для збереження об’єктів Червоної книги України запрацювала 12 травня. Вона дозволяє створювати такі зони й поза межами природно-заповідного фонду – природних заповідників, національних природних парків та інших подібних територій.

Щоб створити охоронну зону потрібно, щоб: 

  • Наукова установа, природоохоронна чи інша громадська організація може звернутися до визначеного Постановою державного органу із відповідним запитом.
  • Звернення має ґрунтуватися на польових обстеженнях та містити дані про розмір і розташування потенційної охоронної зони, інформацію про землю та/або лісокористувача, цінні види, для яких вона має бути створена, а також, пропозиції щодо режиму охорони. 
  • Уповноважений державний орган повідомляє лісокористувача про звернення та ухвалює рішення про створення охоронної зони на основі його зауважень і пропозицій. 

Підставою для відмови є лише надання неправдивих даних.

«Цей механізм створює можливість значно посилити роботу зі збереження біорізноманіття в Україні, долучивши до цього широке коло експертів і громадськість. Зараз лише 7% території України включено до природоохоронних об'єктів (в країнах ЄС цей показник в середньому 25%), що недостатньо для повноцінної охорони та відновлення рідкісних видів. З урахуванням руйнівних для природи наслідків російського вторгнення нам необхідно особливо дбати про кожний квадратний метр української території, де зберігаються цінні для екосистем тварини та рослини», – кажуть природоохоронці. 

Читайте також: В Україні дозволили створювати охоронні зони для рідкісних видів рослин і тварин

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром