На Рівненщині зареєстрували 60 пожеж в екосистемах

24 Травня 2023, 15:00
Пожежа у лісі 648
Пожежа у лісі

З настанням тепла в Україні зросла пожежна небезпека, зокрема в екосистемах Рівненщини.

Про це повідомили на брифінгу Рівненської ОДА, передає журналістка Еко.Району.

«Підвищення рівня пожежонебезпеки пов’язано із теплою погодою. У цей час люди частіше їдуть на відпочинок, прибирають свої садибні ділянки, що часто призводить до необережного поводження з вогнем і виникнення пожеж», – розповідає заступник начальника відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС у Рівненській області Юрій Попеско.

За статистикою на Рівненщині вже зареєстрували 60 пожеж в екосистемах, що становить 17% від усіх загорянь. Крім того, зареєстрували лісову пожежу, що поширилася на площі у вісім гектарів. Матеріальні втрати уже становлять понад 17 мільйонів гривень.

«Такі пожежі виникають дуже просто і причина їх – людський фактор та недбалість. Хтось під час робіт на своїй земельній ділянці вирішує спалити сміття, а через вітер вогонь розповсюджується на інші земельні ділянки. Внаслідок цього завдаються важкі матеріальні втрати людям та державі. Хтось, відпочиваючи на відкритій території, вирішує розпалити вогнище в місці, що не призначене для цього. Наслідок – пожежа у чагарниках та лісах. Буває, хтось просто кидає не загашений недопалок, і це теж причина пожежі», – пояснює Юрій Попеско.

Чоловік розповідає, що часто в таких ситуаціях травмуються люди, але цього року на Рівненщині такого ще не було. Наприклад, минулого року внаслідок горіння сухої рослинності загинула літня людина.

Щоб убезпечити область від пожеж проводять рейди щодо виявлення паліїв, порушників правил пожежної безпеки, а також для роз’яснення населенню правил пожежної безпеки. Таких рейдів провели уже понад 508, з яких 149 – у лісах. Серед населення розповсюдили 6661 примірник друкованої продукції, а у ЗМІ висвітлили 259 застережень притаманних до певної пори року.

За порушення правил пожежної безпеки, самовільне спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. У цьому році вже притягнули 86 осіб до адмінвідповідальності у вигляді штрафів, з яких за спалювання листя та сміття – 71 людину, а за самовільне випалювання рослинності – 12, за порушення правил пожежної безпеки в лісах – три особи.

Юрій Попеско наголошує, що за порушення правил пожежної техногенної небезпеки, які спричинили виникнення пожежі і завдали загрози безпеки та здоров'ю людей передбачена кримінальна відповідальність.

«Однією із причин виникнення пожеж у природних екосистемах є підпали. На приклад, людині не сподобалась сусідня земельна ділянка, на якій є минулорічна трава і вона вирішила підпалити її, що може перерости у масштабну катастрофу. За таке діяння також передбачена кримінальна відповідальність», – додає заступник начальника відділу пожежної безпеки.

Підсумовуючи, пан Юрій закликав бути обачними та задумуватися про наслідки своїх вчинків, радить дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки. Також нагадав не залишати вогнище на відкритій ділянці, а в лісі палити багаття у спеціально визначених місцях.

«До того ж нагадаю про дію заборони відвідування лісів та в’їзд туди транспорту у Рівненській області на період воєнного стану. Проте лісівники області створили спеціальні рекреаційні зони, перелік яких є у вільному доступі в інтернеті», – додав Юрій Попеско.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024