Уперше в Україні судитимуть за екоцид: підприємці забруднили чотири кілометри річки

30 Квітня 2023, 10:07
Уперше в Україні судитимуть за екоцид: підприємці забруднили чотири кілометри річки 787
Уперше в Україні судитимуть за екоцид: підприємці забруднили чотири кілометри річки

На Хмельниччині судитимуть за екоцид підприємців, які займались виготовленням картонно-паперової продукції та скидали промислові стоки у річку. 

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора скерували до суду перший за часи історії незалежної України обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду. Про це повідомляють у пресслужбі Офісу Генпрокурора. 

Протиправні дії інкримінуються двом відповідальним особам великого приватного підприємства, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції.

До правоохоронних органів надходили численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу у річці, яка є притокою р. Случ. Водний об’єкт розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей.

Слідство встановило, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017 по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднювальних речовин.

 

У процесі виробництва вони систематично умисно здійснювали скиди забруднених зворотних вод у річку, у тому числі з перевищенням змісту гранично допустимої концентрації забруднюючих токсичних речовин.

Унаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод повне знищення живих організмів донної фауни.

На момент проведення інженерно-екологічної експертизи стан вод у річці визначено як «дуже брудні». Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024