На Рівненщині люди засікли сліди браконьєрів, які ловили рибу сітками

20 Квітня 2023, 13:26
Фото: Суспільне Рівне 1090
Фото: Суспільне Рівне

У водоймі неподалік Рівного представники клубів підводного мисливства виявляють сітки, які розставили браконьєри.

Вони показали, як це відбувається та що потрапляє у пастку. Також закликали рибоохоронний патруль звернути увагу на цю ситуацію та навіть готові вказати, хто займається незаконним промислом, йдеться у сюжеті Суспільне.Рівне

Рибалка Сергій Плюхін з 2008-го року, разом із представниками клубів підводних мисливців «Баракуда», «Случ» та «Гарпун», зариблювали старицю Горині та саму річку. За кілька років сюди спустили понад шість тонн малька, аби односельці могли приходити й рибалити. 

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

У стариці Горині сіток зафіксувати не вдалося. Втім, зі слів місцевого жителя Руслана, напередодні він їх бачив. 

Пошуки сіток рибалки продовжили у місці, де водойма сполучається з Горинню. Тут, недалеко від берега, вдалось знайти покинуту браконьєрами сітку, в якій була ще жива риба.

Місцеві жителі неодноразово звертались до рибоохоронного патруля, каже Сергій Плюхін. Востаннє ті приїздили 11-го квітня. Однак, додає, сітки лишились на водоймі.

«Вони тут були. Мабуть, навіть і начальник рибоохоронного патруля. Але після того браконьєри ходять по громаді і сміються: «Нам все одно, ми все одно як ловили, так і будемо ловити», – розповів Сергій Плюхін.

Сергій Плюхін. Фото: Суспільне Рівне
Сергій Плюхін. Фото: Суспільне Рівне

Заступник начальника відділу охорони біоресурсів Рівненщини Володимир Крижовець Суспільному розповів, що під час рейду 11 квітня у Козлині «сіток виявлено не було».

«Але було виявлено порушення ловлі риби сітками двома чоловіками поблизу села Горбів, на річці Горинь. На них складені адміністративні протоколи. Згодом планувалося ще раз виїхати на річку Горинь поблизу села Козлин, щоб дійсно перевірити ситуацію, чи є там заборонені знаряддя лову», – каже Володимир Крижовець.

Знайдену 14 квітня сітку рибалка порвав, а про черговий злочин знову повідомили до рибоохоронного патруля. Сергій Плюхін каже: у браконьєрстві підозрює п'ятьох жителів Козлина, однак, додає, злочин має зафіксувати саме рибоохоронна організація.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

«Вони роблять це абсолютно відкрито. Ніби там щось стараються приховати. Ніби. Але можете уявити масштаби цього всього, коли дійсно мішками продається», – каже Сергій Плюхін.

Чому інспектори не приїхали на місце події після телефонного дзвінка Сергія Плюхіна, 14-го квітня, заступник начальника відділу охорони біоресурсів Рівненщини Володимир Крижовець пояснив так: 

«У п'ятницю група не виїжджала. Знаряддя пошкоджене, виведене з ладу. Особливого сенсу виїзду, щоб прибирати сміття... Немає стільки ресурсу в управлінні, щоб пошкоджені знаряддя виловлювати. Будемо виїжджати, щоб зловити браконьєра і його оштрафувати». 

Зі слів Володимира Крижовця, за нелегальний вилов риби сітками браконьєрам може загрожувати адмінвідповідальність у вигляді штрафу від 340 до 680 гривень, а якщо нанесена шкода у значному розмірі – кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до 51 тисячі гривень. 

За підрахунками Сергія Плюхіна, у сітці, яку дістали 14 квітня, було риби на штраф у понад десять тисяч гривень.

 

 

 

 

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром