Верховна Рада заборонила салюти, феєрверки і петарди

12 Квітня 2023, 09:01
Верховна Рада заборонила салюти, феєрверки і петарди 1694
Верховна Рада заборонила салюти, феєрверки і петарди

В Україні заборонили використання, продаж та передачу феєрверків, салютів і петард. 

Відповідний закон 7438 ухвалила Верховна рада 11 квітня. Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці засновник UAnimals Олександр Тодорчук.

«За» проголосували 290 народних обранців.

Заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

«До останнього я не вірив, що це станеться. Протидія деяких депутатів, кулуарні домовленості і абсолютно дивні пропозиції правок. Втім сьогодні це сталось – наш законопроєкт 7438 прийнято у другому читанні. Дякую всій команді UAnimals, колегам із АЗОУ, депутатам МФО «Гуманна країна» і окремо співголові об’єднання Юлії Овчинниковій, а також Давиду Арахамії, який прискорив винесення законопроєкту в зал», – написав Тодорчук. 

Відповідно до пояснювальної записки, для запобігання шкоди для людей та тварин під час розваг, ухвалений документ вносить зміни у закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (ст. 24) і закон «Про захист тварин від жорстокого поводження» (ст. 18 та 25).

«Звукові та світлові ефекти використання піротехніки наносять шкоду психологічному здоров’ю населення у воєнний час через їхню подібність до звуків вибухів. Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад», – йдеться у записці.

Як пояснює громадський активіст Ярослав Юрчишин, згідно з прийнятим законопроєктом забороняється: 
  • Продаж та передача феєрверків класів F2, F3, F4 (вищий клас, сильні вибухи) та їх використання, у т.ч. під час розважальних заходів.
  • Продаж та передача феєрверків класу F1 (менший клас, слабші вибухи) особам, які не досягли 16 років.
При цьому можна вільно продавати та передавати піротехніку класу Т1 та Р1 (використовуються для сцени) людям з 18 років. Класу Т2 та Р2 — тільки людям зі спеціальною підготовкою. Також піротехнічні вироби класів F2, F3, F4 можна протягом року від набрання законом чинності вільно продавати суто на експорт.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром