На Рівненщині зафіксували водопілля, якого не було понад 10 років

03 Квітня 2023, 10:40
Фото Держрибагентства 1878
Фото Держрибагентства

Опади, що випали на півночі Рівненської області у січні-березні 2023 року, перевищили на понад 60 % аналогічний показник минулого року. Це призвело до значного підняття рівня води у магістральних каналах, різкий вихід річок на заплаву, що в свою чергу призвело до підняття рівня ґрунтових вод. 

Станом на кінець березня на річках Прип’ять, Стир, Стохід та Веселуха рівні води вийшли на заплаву, і скоро можуть досягнути критичної відмітки щодо захисних дамб. Про це пишуть у пресслужбі Держрибагентства.

Весняне водопілля на Рівненщині призвело до того, що в зоні ризику підтоплення опинилися 77 населених пунктів у 12 територіальних громадах на півночі області, загалом близько 4900 садиб, понад 121 тис. га сільськогосподарських угідь.

Періодичність високого водопілля у 10 років дозволила людям забути загрозу шкідливої дії води та необхідність постійного врахування заходів щодо захисту від шкідливої дії вод, особливо на землях підвищеного рівня заболоченості.

Для недопущення підтоплення населених пунктів, сільськогосподарських угідь, об’єктів інфраструктури, забезпечення вчасного початку посівної, Північне міжрайонне управління водного господарства Держрибагентства з початку року задіяло до роботи 72 насосні станції (59 насосних станцій до безперебійної роботи та 13 – до часткової роботи). Об’єм води, відведеної насосними станціями, становить понад 60 млн куб. м.

Наразі ситуація продовжує бути складною, але є контрольованою, кажуть фахівці водного господарства Держрибагентства.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024