Рибоохорона в умовах війни: вилучили 62 тонни незаконно добутої риби, викрили понад 16,7 тисяч порушень

25 Лютого 2023, 16:31
Засідання колегії Держрибагенства 1450
Засідання колегії Держрибагенства

Підсумки рибоохоронної роботи, збитки, завдані рибному господарству, ефективність управління державним майном, виконання Антикорупційної програми Держрибагентства на 2021-2023 роки та інші питання розглядалися під час засідання колегії Держрибагентства.

Про це пише Державне агентство меліорації та рибного господарства України

 «Реформи в галузі рибного господарства, розпочаті торік, активно набирають обертів. Головні маркери реформи: прозорість, дохідність до бюджету, виключення корупційної складової, збільшення кількості робочих місць, позитивний вплив на економіку країни в цілому», - зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня .

 «Війна, безумовно, наклала відбиток на проведення заходів з рибоохорони. Небезпека виходу на воду, мінування водойм та прибережних територій, пошкодження та знищення майна органів рибоохорони, заборони військово-цивільних адміністрацій – це все реалії 2022 року», - акцентував т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

 Основні показники рибоохоронних рейдів такі:

  •  викрили понад 16,7 тис. порушень рибоохоронного законодавства, з них 19 % є грубими, 
  • вилучили у порушників понад 62 тонни незаконно добутих водних біоресурсів та 13735 заборонених знарядь лову
  •  затримали 392 транспортні засоби 
  • вилучили 8877 знарядь лову, власники яких не встановлені

Також проводилися перевірки законності реалізації водних біоресурсів на торговельних майданчиках та місцях стихійної торгівлі. У результаті виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності за незаконне придбання та збут водних біоресурсів 780 правопорушників та вилучено понад 26,5 тонн водних біоресурсів.

 Окрема увага приділялася питанням реалізації розпочатої реформи у сфері меліорації земель. На поточний рік заплановано її продовження, яке полягатиме у завершенні формування необхідної нормативно-правової бази, розробці та впровадженні на меліоративних системах проектів з модернізації та реконструкції, завершення процедури приймання-передачі державних меліоративних об’єктів та систем зі сфери управління Держводагентства до сфери управління Держрибагентства.

 Нагадують, створили 15 ОВК (вже зареєстровано 9 з них) у межах зрошувальних систем на території Вінницької, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Черкаської областей та осушувальної системи на території Житомирської області.

 Наразі зі сфери управління Держводагентства до сфери управління Держрибагентства передали 38 цілісних майнових комплексів водогосподарських організацій. На підконтрольній території фактично працює 9 бюджетних організацій, які здійснюють експлуатацію меліоративної інфраструктури із загальною площею обслуговування міжгосподарських зрошувальних систем 269,3 тис. га, осушувальних – 369,3 тис. га.

 Водогосподарські організації Рівненщини, що здійснюють осушення і захист від шкідливої дії вод, вже інтенсивно працюють та відкачують надлишкові води насосними станціями. Наразі залучили до роботи близько 40 насосних станцій.

 Натомість організації зони зрошення (Одеська, Миколаївська та Запорізька області) проводять заходи з підготовки до зрошувального сезону 2023 року. У зв’язку з тим, що переважна частина зрошувальних систем знаходиться на окупованих територіях або територіях, де ведуться бойові дії, на сьогодні Одеська область є основною в країні щодо площ можливого зрошення – це близько 220 тис. га меліоративних систем.

 Резюмуючи засідання, Ігор Клименко наголосив на необхідності продовження розпочатих євроінтеграційних процесів та реформ, які стосуються, як рибного господарства, так і меліорації земель, впровадження практичних кроків зі сприяння якнайшвидшому «виходу на воду» промислових рибалок через аукціони, недопущення зриву поливного сезону, зокрема підготовки насосних станцій та зрошувальних мереж до зрошувального сезону 2023 року, вжиття заходів для безперебійного електропостачання насосних станцій, які задіяні у подачі води для потреб зрошення. Це основні кроки, над якими наразі має сконцентруватися Держрибагентство для забезпечення продовольчої безпеки країни в умовах війни.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024