У філіях ДП «Ліси України» на Волині та Рівненщині тестують системи відеоспостереження за ввіреними масивами

12 Лютого 2023, 13:15
У філіях ДП «Ліси України» на Волині та Рівненщині тестують системи відеоспостереження за ввіреними масивами 2185
У філіях ДП «Ліси України» на Волині та Рівненщині тестують системи відеоспостереження за ввіреними масивами

Лісівники готуються до весни, одночасно з теплом якої приходить пожежний період.

Про це пише Поліський лісовий офіс

«Наші відповідальні працівники нещодавно здійснили об’їзд протипожежних станцій, відбувся тематичний семінар за участі головних лісничих 2 областей, тестуються діючі автоматизовані програми — ми не маємо права дозволити собі не бути готовими навіть до найгірших сценаріїв. Так було завжди. В час війни, коли ризики загорянь зросли в рази, — особливо. Тому цю роботу традиційно розпочинаємо завчасно.

Минулого року ми запровадили в роботу спеціалізовану IT-програму «Пожежник» - для виявлення та автоматичного прокладання найшвидшого маршруту до місця загоряння. Вона повністю адаптована під системи відеоспостереження, що діють у волинських господарствах. Фахівці працюють над її стовідсотковим впровадженням у філіях Рівненської області. Таким чином ми продовжуємо цифровізацію напрямку, над чим посилено працюємо протягом останніх років.

У протипожежних заходах має бути лише 100-відсоткова готовність», - зазначає директор Поліського лісового офісу Олександр Кватирко.

Варто наголосити, що на волинських підвідомчих підприємствах Офісу ще в 2021 створили трирівневу систему спостереження за лісовими масивами. Це пункт спостереження в лісництві, пункт спостереження в лісгоспі, пункт спостереження в управлінні.

Зараз лісівники працюють над впровадженням єдиної мережі, яка синхронізує роботу на території двох областей.

Сьогодні у систему спостереження за лісами філій Поліського офісу входить 125 веж із камерами відеоспостереження.

В наявності є 138 пожежних автомобілі з усіма необхідними засобами. При лісництвах укомплектовані лісопожежні станції. Загалом таких 36.

Створено розгалужену сітку лісових доріг, які у випадку загоряння, є визначальним фактором оперативності дій. Пожежні водойми розміщено так, щоб до них можна було максимально швидко дістатися практично з кожної локації.

Для працівників пожежних частин організовуються планові навчання — спільно з рятівниками.

Все це — заходи профілактики, які вже багато років є попередженням великих загорянь у лісових масивах. А у випадку біди забезпечують злагодженість дій лісівників та служби ДСНС.

Довідково. «Пожежник» - унікальна програма, розроблена на Волині, яка автоматично визначає місце пожежі (лісництво, квартал, виділ, GPS-координати), вибудовує найшвидший маршрут від ЛПСу до центру загоряння, передає інформацію безпосередньо на пожежний автомобіль, визначає маршрут до найближчого водозабору.
 
Для забезпечення її роботи пожежні автомобілі мають бути обладнані планшетом з GPS-навігацією, оснащені камерами онлайн-зв’язку. Для оцінки ситуації в реальному часі та в подальшому – для оцінки дій працівників на локалізації пожежі.

 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024