На Закарпатті збудували 73 кілометри лісових доріг

12 Лютого 2023, 11:21
Лісова дорога в Карпатах 1125
Лісова дорога в Карпатах

Скорочуючи лісові шляхи, працівники філій Карпатського лісового офісу продовжують будувати дороги лісогосподарського призначення, що в рази покращує доступ до лісового фонду, особливо на випадок пожеж. 

До того ж лісодорожнє полотно має важливе й соціальне значення: у багатьох випадках нові дороги дають можливість місцевому населенню зручно та комфортно добиратися до своїх домівок, слугують туристичним путівником й значно полегшують доїзд до об‘єктів рекреації.

Однозначно будівництво лісових доріг – складна і об’ємна робота: вимагає певної підготовки, враховуючи складність рельєфу та виготовлення проектів. Проте, потреба розширення та відновлення лісотранспортної мережі є актуальною для всіх філій лісових господарств Карпатського лісового офісу.

 За словами лісівників, проектування та відбудова нової лісової дороги дозволяє раціонально використовувати ресурсний потенціал, полегшує роботу державної лісової охорони, дає змогу виконувати весь комплекс робіт з оздоровлення лісів та ефективно охороняти їх від пожеж: фахівці можуть без перешкод діставатися до місць пожежі, що значно підвищує шанси вчасно виявити джерело займання і попередити поширення вогню лісовими ділянками.

 Станом на 2023 р. загальна протяжність лісових автомобільних доріг по філіях Карпатського лісового офісу становить :

  • Львівщина - близько 4982 км.
  •  Закарпаття - 2649 км.
  • Івано-Франківщина - 2250,6 км.

На Закарпатті першість бере філія «Рахівське лісове дослідне господарство». Тут лісівники збудували майже 73 км лісополотна. План будівництва на 2023 рік – ще 6 км.

Будівництво лісових автомобільних доріг в основному здійснюється власними силами лісових господарств і за допомогою спецтехніки. Це покращення не тільки техніко-економічних показників з поєднанням вимог охорони навколишнього середовища, а й зменшення віддалі трелювання деревини.

 Наразі філії Карпатського лісового формують плани з будівництва нових лісових транспортних артерій у 2023 році.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024