Міндовкілля: Зібрані від українців лампи розжарювання потраплять на вторинну переробку, а не будуть викинуті на смітник

11 Лютого 2023, 16:01
Вторинна переробка ламп 1548
Вторинна переробка ламп

Куди діватимуть зібрані лампи розжарювання розповів у телемарафоні Єдині Новини Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«Уряд запровадив модель, яка дозволить всі лампи розжарювання відправити на вторинну переробку, а не просто викинути їх на смітник. Перед запуском послуги ми спільно з Мінекономіки провели низку нарад з головами обласних військових адміністрацій, де розповіли про механізм поводження з лампами розжарювання», - зазначив Руслан Стрілець

Місцева влада укладатиме договори зі спеціалізованими підприємствами. Вони, своєю чергою, забиратимуть лампи в Укрпошти та здійснюватимуть їх вторинну переробку. Усі роботи виконуватимуться шляхом екологічного податку, який надходить до місцевих бюджетів.

За словами Міністра, собівартість утилізації 1 лампи коливається від 50 копійок до 1,5 гривень. Тож у середньому на утилізацію 50 мільйонів ламп потрібно буде близько 100 мільйонів гривень, без врахування логістики доставки ламп на переробні підприємства.

«Для України важливо сьогодні показати європейським партнерам, що ми теж розуміємо принципи кругової економіки і впроваджуємо їх у своїй країні. І переробка ламп може стати одним з таких прикладів. Ми ж маємо звикати до цивілізованих моделей поводження з відходами. Адже вже у липні набере чинності рамковий євроінтеграційний закон, який запустить масштабну реформу системи управління відходами», - підкреслив Руслан Стрілець.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024