Кабінет Міністрів України дозволив громадам самим охороняти свою землю

12 Січня 2023, 12:39
Фото ілюстративне 2258
Фото ілюстративне

Уряд розширив перелік органів, які можуть оцінювати шкоду за порушення земельного законодавства.

Кабінет міністрів України 23 грудня ухвалив постанову, яка надає виконавчим органам сільських, селищних, міських рад самим  визначати розмір шкоди, заподіяної через самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, псування земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання.

Йдеться про самовільне зайняття земельних ділянок, нецільове використання, псування земель, порушення режиму їх використання.

Як повідомляє Українська природоохоронна група, згідно з постановою громади мають повноваження щодо контролю та охороною земель, зокрема:

  • виконанням власниками і користувачами земель заходів щодо захисту земель від заростання бур’янами, чагарниками;
  • дотримання режиму експлуатації протиерозійних. гідротехнічних споруд, а також вимог щодо збереження захисних насаджень і межових знаків;
  • контроль за збереженням земель від самовільного та нецільового використання тощо.

Виконавчі органи (земельні інспектори) можуть здійснювати контроль, складати акти, розраховувати збитки та позиватися до суду та отримувати до місцевих бюджетів відшкодування за заподіяну шкоду до бюджету громади.

При цьому територіальні органи Держгеокадастру та Державної екологічної інспекції не втрачають своїх повноважень і так само мають функцію контролю за охороною земель.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024