Аномально тепла погода взимку може мати негативні наслідки, – екологи

05 Січня 2023, 09:08
Аномально тепла погода взимку може мати негативні наслідки, – екологи 4588
Аномально тепла погода взимку може мати негативні наслідки, – екологи

Тепла погода взимку – це привід для гарного настрою та прогулянки під сонцем. Ще одна значна перевага теплих днів — зменшення споживання електроенергії та навантаження на енергосистему країни. 

Однак така аномально тепла погода взимку може мати негативні наслідки, пишуть на сторінці Екоклубу у «Фейсбуці». 

Збільшення кількості пожеж

Підвищення температури взимку призводить до підсихання сухої трави та сухостою. Так виникають сприятливі умови для поширення пожеж у лісах та інших екосистемах в теплу пору. Бойові внаслідок вторгнення росії збільшують ризик пожеж та ускладнюють їх гасіння.

Врожайність може зменшитись

Недостатнє промерзання ґрунтів створює сприятливе середовище для шкідників, а непередбачувані погодні умови ускладнюють вибір вдалого часу для висадки сільськогосподарських культур. Так найбільше від теплої зими можуть постраждати врожаї ячменю та кукурудзи, як вже ставалося у 2019 році.

Шкода деревам

Яблука, вишні та груші, які потребують найдовшого періоду холодної погоди, можуть постраждати найбільше. Значне підвищення температури повітря взимку — це біологічний сигнал для початку цвітіння дерев, але невдовзі після розпускання бруньки будуть пошкоджені морозом.

Ризики для бджіл

Тепла погода взимку шкодить медоносним бджолам. Вони покидають вулики в пошуках пилку, не знаходять його і тому їдять свої зимові запаси меду. Якщо це відбувається надто часто, цілі колонії опиняються перед загрозою голоду та вимирання. А ми знаємо, якими важливими є бджоли для запилення багатьох рослин та збереження біорізноманіття.

Вплив на гірські громади

Те, що зміна клімату сильно проявляється в Карпатському регіоні через екстремальну погоду та катастрофічні паводки вже очевидно.
Проте відсутність снігу також впливає на туристичну галузь у гірських регіонах взимку. Створення штучного снігу є водо- та енергомістким процесом, який не покриває всіх потреб. Це створює як екологічні, так і економічні виклики для громад. Не всі гірськолижні курорти України зустріли різдвяно-новорічні свята навіть зі штучним снігом.
Така вразливість галузі, робить недоцільним будівництво нових великих курортів, а дрібні постачальники послуг вже зараз потребують підтримки та перепрофілювання на інші види заробітку.

«Важливо, щоб повоєнне відновлення України обов’язково включало заходи зі скорочення викидів парникових газів та адаптацію громад та різних галузей господарської діяльності до зміни клімату», – пишуть екологи. 

Нагадаємо, Нагадаємо, 1 січня в Україні встановили 64 метеорологічні рекорди. Через аномальну погоду почали розпускатись  дерева та зацвіли квіти. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024