Міндовкілля збирає докази, щоб покарати росію за масове вбивство дельфінів

01 Січня 2023, 14:31
Міндовкілля збирає докази, щоб покарати росію за масове вбивство дельфінів 1905
Міндовкілля збирає докази, щоб покарати росію за масове вбивство дельфінів

В Міндовкіллі відбулося установче засідання оновленого складу науково-консультативної ради з питань збереження морських ссавців, де обговорили  питання масових випадків загибелі дельфінів в Чорному морі через військові дії рф, та прискорення збору доказів для притягнення держави-агресора до відповідальності.

До оновленого складу Ради увійшли представники заінтересованих органів виконавчої влади та наукових і громадських організацій – фахівці з досліджень та збереження морських ссавців, пишуть у пресслужбі Міндовкілля. 

На початку засідання голова Ради, директор Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Едуард Арустамян ознайомив присутніх з основними результатами та рішеннями 8-го засідання Наради Сторін Угоди про збереження  китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану (АССОВАMS), яке відбулося нещодавно в Мальті. 

«Окрім рішення про поглиблення співпраці у питаннях збереження вразливих популяцій морських ссавців, за поданням української делегації представники Сторін Угоди підтримали Декларацію щодо засудження та визнання негативного впливу збройної агресії рф на морських ссавців. Тому нам важливо пропрацювати питання створення доказової бази причин загибелі дельфінів внаслідок військових дій рф у Чорному та Азовському морях. За такі злочини вони мають нести відповідальність», – зазначив він.

Зокрема, для прискорення ідентифікації і виявлення причин загибелі китоподібних провідні наукові інститути Європи, вирішили рекомендувати Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України пришвидшити підготовку і подання пакету документів до Міндовкілля. 

Це дозволить отримати дозвіл CITES на вивезення зразків тканин китоподібних до Німеччини, а також продовжити роботу щодо прискорення отримання дозвільних документів в Італії, аби доставити відповідні зразки до лабораторії в цій країні. 

Також вирішили частіше проводити засідання Ради у зв’язку із складною та несприятливою ситуацією для збереження дельфінів в акваторії Чорного і Азовського морів. Чергове засідання відбудеться вже у січні наступного року.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024