У Луцьку готують до зими міський город

19 Листопада 2022, 11:08
Міські сади в Луцьку 4283
Міські сади в Луцьку

У Луцьку міський город «Сади зростання» почали готувати до зимового періоду. Попри мокрий сніг, 18 листопада підготували всі грядки та прибрали залишки однорічних рослин, – розповіла голова громадської організації «Нуль відходів Луцьк» Катерина Демидюк.

Про це повідомляє Суспільне.

Зі слів Катерина Демидюк, багаторічні рослини зимуватимуть в теплих грядках до весни. 15 грядок, які розташовані на території одного з луцьких університетів, влаштували за принципами пермакультури. Цей спосіб догляду городу гармонує з природними процесами та не шкодить довкіллю.

Читайте також: Міський город в часи війни у Луцьку: інноваційне рішення чи крок у минуле

«Зараз ми готуємо цей город до зимівлі і до весни. Я сподіваюсь, що на наступний сезон тут буде цікавіше, тому що будуть різні методи дослідження, як можна вирощувати органічну їжу без будь-яких пестицидів і без боротьби з бур’янами», – зазначила ініціаторка заходу.

Садити квіти і городину на міському городі могли усі охочі. Влітку лучани обирали свою грядку і доглядали її. Бібліотекарка Оксана Коба на міський город разом із колегами їздить часто. Каже: працівники бібліотеки цього року сіяли однорічні й багаторічні рослини та пряні трави.

 

«Грядку ми доглядаємо бібліотекою уже цей сезон. Спочатку гляділи одну грядку, а потім нам так зайшло, що ми взяли і другу грядку. Ми такого вдома ніколи не робили, цікавий досвід новий. Ми декілька разів приїжджали, то зривали і руколу, і кріп», – сказала лучанка.

Майстерклас із підготовки грядок до холодів провела пермакультурна дизайнерка Віра Радіонова, яка приїхала з Києва, щоб допомогти лучанам підготувати міський город до зими. Залишки рослин, каже, слід складати в рівчак, де вони мульчуються.

«Зимою це буде такий корм для мікроорганізмів і черв’ячків: вони будуть їсти і віддавати нам свої корисні речовини, тобто поліпшувати ґрунт. І навесні вже буде гарний перегній, будуть висаджуватись овочі, зелень і це буде корисний органічний продукт», – каже жінка.

На міському городі є компостер, зазначила Катерина Демидюк, де органічне сміття переробляється на нову землю, яку можна використовувати.

Читайте також: Сади перемоги. Як «городні війська» допоможуть країні протистояти агресору та покращити екологію

«Міський город відкритий для будь-кого з нашого міста і не тільки. Якщо ви хочете прийти, ви можете з нами якось зв’язатись і сказати, що хочете грядочку, ми вам її дамо і ви будете собі експериментувати», – додала лучанка.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024