Після ракетних ударів на Хмельницькій та Рівненській АЕС зупиняли реактори

17 Листопада 2022, 14:40
Хмельницька АЕС 5919
Хмельницька АЕС

Хмельницька атомна електростанція (ХАЕС) втратила повний доступ до електромережі через військові атаки в країні, змусивши її тимчасово покладатися на дизельні генератори для резервного живлення. 

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі ( МАГАТЕ), посилаючись на інформацію, отриману від української влади, пишуть на сайті International Atomic Energy Agency. 

Підключення ХАЕС до електромережі було повністю втрачено о 18:35 за місцевим часом 15 листопада після того, як протягом двох з половиною годин через ракетні обстріли енергетичної інфраструктури країни були втрачені чотири діючі лінії електропередач, повідомили в МАГАТЕ. У цей період було зупинено два реактори станції, що призупинило подачу електроенергії домогосподарствам, заводам тощо.

Більше ніж через дев’ять годин – о 03:45 вранці 16 листопада – станція відновила зовнішню електроенергію через дві резервні лінії електропередач 330 кіловольт (кВ), а дизель-генератори були зупинені. Одну з цих ліній знову було втрачено приблизно через годину та відновлено лише об 11:25. Два блоки реактора залишаються в режимі зупинки.

Ще одна АЕС, яка також розташована на заході України – Рівненська – вчора вдень втратила підключення до однієї з ліній електропередач напругою 750 кВ. У результаті станція знизила потужність, а один із чотирьох її блоків автоматично відключився. Станція сьогодні о 04:00 збільшила потужність ще одного з енергоблоків, щоб продовжити подачу електроенергії в українську мережу.

У той час як найбільша атомна електростанція України – Запорізька – кілька разів втрачала електроенергію за межами майданчика під час нинішнього військового конфлікту в країні, вчорашні події підкреслили крихку ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на інших її ядерних об’єктах. В Україні є 15 реакторів на чотирьох АЕС, а також Чорнобильська АЕС.

«Це був дуже тривожний розвиток подій. Він показує потенційні ризики ядерної безпеки, з якими стикаються всі ядерні об’єкти України під час цієї жахливої ​​війни, а не лише Запорізька атомна електростанція. У той час як на Хмельницькій атомній електростанції відновлено дистанційне електропостачання, втрата електроенергії чітко демонструє, що ситуація з ядерною безпекою та захищеністю в Україні може раптово погіршитися, підвищуючи ризик ядерної аварії», – сказав генеральний директор Гроссі.

Реактори потребують електроенергії для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки, навіть коли вони зупинені та більше не виробляють електроенергію. У разі втрати зовнішнього живлення вони мають аварійні дизель-генератори, які можуть забезпечити резервну електроенергію протягом обмеженого періоду часу, як правило, принаймні протягом кількох днів.

Зникнення електроенергії на ХАЕС сталося лише через день після того, як МАГАТЕ оголосило, що найближчими тижнями направить місії з ядерної безпеки на цю станцію, а також на Рівненську, Південно-Українську АЕС та на Чорнобиль. Місії організовують на прохання України.

«Ми будемо на цих атомних електростанціях найближчим часом у рамках нашої постійної допомоги Україні в її зусиллях щодо підтримки ядерної безпеки та захисту та запобігання ядерній аварії під час конфлікту», — сказав генеральний директор Гроссі.

МАГАТЕ вже має групу експертів, яка постійно перебуває на ЗАЕС.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром