Зелені рішення, які допомагають економити електроенергію та рятують, коли немає світла

02 Листопада 2022, 18:13
Зелені рішення, які допомагають економити електроенергію та рятують, коли немає світла 2753
Зелені рішення, які допомагають економити електроенергію та рятують, коли немає світла

Як сонячні електричні панелі можуть врятувати від холоду та відсутності центрального електропостачання, та як організуватися для їх встановлення громадою чи ОСББ розповідає Екорубрика.

У чому проблема?

Ворог атакує енергетичну інфраструктуру та хоче залишити нас без тепла та світла в холодну та темну зимову пору. Віялові відключення світла, зроблені для стабілізації енергосистеми, вже почались, і ті, хто обігрівав домівку електрикою, вже відчули на собі, як це. 

На щастя, наша країна йде в ногу з часом, і новітні технології вже почали з'являтись в оселях українців. У цій статті розповідаємо про те, як зігріти та освітити оселю за допомогою зелених рішень.

Яке рішення?

Жителі села Новий Білоус на Чернігівщині переробили мережеву СЕС на автономну та забезпечили електроенергією 50 будинків

У ГО «Екодія» розповідають, як ще на початку повномасштабного вторгнення, 26 лютого, у селі Новий Білоус на Чернігівщині зникло центральне електропостачання. Але селу пощастило: поблизу села були встановлені мережеві СЕС, а за день до вторгнення росіян до села приїхав спеціаліст-електрик Рустам, який знав, що робити, щоб перетворити мережеві СЕС на автономні.

СЕС в селі Новий Білоус на Чернігівщині, які були мережевими, але стали автономними
СЕС в селі Новий Білоус на Чернігівщині, які були мережевими, але стали автономними

Ситуація була складна, місцевість атакували з літаків, щодня були вибухи. Але спеціаліст разом із місцевими, які погодились йому допомогти, протягом чотирьох днів працював зі станціями, і в результаті мережеві СЕС перетворили на автономні, які цілодобово забезпечували електроенергією жителів та живили постійним світлом два бомбосховища: 

  • Селяни протягли від СЕС подовжувачі до своїх будинків, щоб уберегти продукти в холодильниках та освітлювати оселі. 
  • Сонячні електростанції показали собі дуже ефективно і в підтримці мобільного зв'язку. На сонячній електростанції могло одночасно заряджатися по 120-130 мобільних телефонів.

Після деокупації території дві станції стали гібридними, тобто працювали й в мережу, і для приватних потреб. Усе обладнання, що під час окупації приєднували до СЕС, селяни тепер відключили. За підрахунками Рустама, за потреби ці станції знову можуть почати працювати автономно та забезпечити електроенергією 20-50 будинків, залежно від рівня споживання.

Геліосистеми для нагріву води допомагають економити електроенергію до 50% та можуть застосовуватися навіть на рівні міст

Міське комунальне підприємство в Хмельницькому «ХмельницькТеплоКомунЕнерго» використовує геліосистеми для нагріву води. Це один із найбільших об'єктів, де є використання геліосистем в Україні, адже комунальне підприємство постачає десятки кубів гарячої води на добу.

У середньому за допомогою установки вдається нагріти до 10 кубічних метрів води на добу — це не повний обсяг води, яка потрібна для того, щоб забезпечити абонентів, але завдяки системі вдається зменшити використання енергоресурсів на 10, 20, а інколи й на 50%. Кількість зекономленої енергії залежить від кількості сонячного світла, якого стає менше в осінні та зимові місяці. В літню пору року такі геліосистеми здатні майже повністю забезпечити потреби, а це означає, що деякі котельні можна законсервувати на певний період і тим самим — ще й покращити якість повітря в населеному пункті. 

Таку ж систему використовують і на інших об'єктах: геліосистеми частково забезпечують нагрів води в гуртожитку Педагогічного університету імені Григорія Сковороди в Переяслав-Хмельницьку та навіть на фабриках — саме так нагрівається до трьох кубічних літрів води на добу на макаронній фабриці в Хмельницькому й на промисловому підприємстві в Бучі. 

Близько 20 таких проєктів також було реалізовано для дошкільних навчальних закладів та лікарень по всій Україні.

А це точно спрацює?

  • Міф: взимку сонячні панелі не працюють
  • Правда: ви матимете гарячу воду, хоч і менше. Задача фотоелектричних модулів — заощаджувати електроенергію

У зимовий період сонячного світла дійсно менше, але це не означає, що ви можете залишитись без гарячої води. Використовуючи фотоелектричні модулі для води, які, як і геліосистеми, працюють від сонячної радіації, ви зможете нагрівати воду, але, на жаль, у 5 разів менше, ніж зазвичай.

Фотоелектричний модуль розміром 1 на 2 метри з потужністю 500 Вт може забезпечувати вас 10 літрами гарячої води температурою 60 градусів взимку, а в літній — до 50 літрів. Це за умови, коли центрального електропостачання немає зовсім, тож за відсутності інших джерел енергії, це — реальний вихід. 

У періоди, коли центральне електропостачання працює, ви можете за допомогою модулів економити електроенергію, яку використовує бойлер для нагріву води. Або ж за допомогою мережевого інвертора використовувати для роботи бойлера надлишок електроенергії, яку виробляють модулі.

  • Міф: сонячні панелі — це дуже дорого
  • Правда: встановлювати сонячні панелі можна гуртом: спільно з громадою чи ОСББ

Самотужки встановити станцію на відновлюваних джерелах доволі складно й дорого, тож не всі можуть собі це дозволити. Однак, є й інші способи допомогти розвитку відновлюваної енергетики. Наприклад, встановити сонячні станції спільно з ОСББ чи громадою, як це зробив кооператив «Сонячне місто» у Славутичі.

Кооператив став настільки успішним, що нещодавно зміг придбати військові облігації за нерозподілені між членами прибутки на суму понад 700 тисяч гривень!

Де взяти гроші на нове обладнання?

Гранти — хороша можливість для українських громад, які в умовах повномасштабної війни потерпають від браку фінансування. Але припускаючись помилок під час заповнення заявок, громади позбавляють себе можливості залучити кошти на реалізацію проєктів, націлених на довкілля, а також кліматичних та енергетичних проєктів.

У громадській організації «Екоклуб» допомагають громадам отримувати такі гранти, а на сторінці у Facebook регулярно публікують оголошення про такі проєкти. Там ви також можете знайти інструкцію про те, як вдало заповнити грантову заявку. Ось основні поради від експертів:

  • Заповнюйте заявку вичерпно. 
  • Шукайте відповідний проєкт. 
  • Чітко визначайте проблему. 
  • Пояснюйте свій контекст. 
  • Розподіляйте роботу. 
  • Ставте реальні цілі. 
  • Зробіть економічні розрахунки. 
  • Будьте точними з технічними описами. 
  • Визначайте зацікавлених.

Як організуватись в ОСББ, коли нового обладнання немає?

Навіть якщо у вашому ОСББ немає додаткових зелених джерел електроенергії, панікувати не варто. Краще організуватись та вжити наступні заходи, які дозволять вам почуватися в більшій безпеці та комфортніше:

  • Розробіть план дій у випадку виникнення екстреної ситуації. До прикладу, заплануйте організований злив води у випадку довгої відсутності теплової енергії. Якщо у квартирах люди самостійно намагатимуться підтримувати мінімально допустиму температуру, то в під'їздах чи в підвалі «розірвуться» труби.
  • Встановіть генератор. Уявімо ситуацію: ваш будинок має власну котельню чи індивідуальний тепловий пункт. Раптом зникло електропостачання, усе перестало працювати. Першочергово вимкнуться циркуляційні помпи, які транспортують воду по системі. Якщо у вас немає резервного джерела електрики, буде важко відновити теплопостачання. 
  • Розробіть план почергового використання додаткових систем опалення, які працюють від енергоносія. Якщо зникне тепло, мешканці увімкнуть електрообігрів квартир. У такому випадку може вимкнутися система електропостачання будинку. Домовляйтеся про черговість увімкнення, хай як це складно. Якщо хоча б половина мешканців будинку буде цього дотримуватися, ймовірно, система електропостачання продовжить роботу, а мережі витримають навантаження.

Читайте такожЯк зігрітись взимку в квартирі без опалення та електрики

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром