В парку Ужгорода інвентаризували дерева за американською системою «iTree Eco»

06 Жовтня 2022, 11:02
В парку Ужгорода інвентаризували дерева за американською системою «iTree Eco» 1378
В парку Ужгорода інвентаризували дерева за американською системою «iTree Eco»

Результати дослідження дерев у Ротарі парку представили в Ужгороді, що на Закарпатті.

Подія відбулася 4 жовтня. про це повідомляє Суспільне.

Оцінювали їх за американською системою «iTree Eco», яку використовують під час інвентаризації зелених насаджень. В Ужгороді інвентаризацію проводила громадська організація «ФОРЗА».

Дослідили майже два гектари парку, зокрема, інвентаризували – 189 дерев. Оцінювали їх за такими показниками: порода, діаметр стовбура, ширина, висота, освітленість та відмирання крони. П’ять найвизначніших за показниками дерев отримають персональну «візитівку».

«Дуже часто люди звикли думати, що дерева, їхня цінність полягає суто в деревині. Але насправді це не так. Тому, що їхня цінність є значно ширшою. І справжню їхню цінність насправді дуже важко обрахувати. Це те, що забезпечує нам якісний відпочинок, те, що є джерелом натхнення. Це також ці зони, що очищують наше повітря, поглинають вуглекислий газ. Вони допомагають нам пом’якшити наслідки зміни клімату, регулювати водний стік і так далі. 

Тому ми потребуємо певних інструментів, щоб оцінити цінність дерев, зелених зон або у певних одиницях виміру, або у грошовому еквіваленті – людині так легше сприймати інформацію. Одним із таких інструментів є «iTree Eco» — програмний застосунок для збирання даних з окремих дерев», – пояснює Олена Козак, представниця ГО "Український екологічний клуб «Зелена хвиля», яка є головним виконавцем проєкту.

Читайте також: На Закарпатті продовжують зариблювати водойми

«Загалом протягом року дерева, всі ці 189 дерев, надають вигод місті, ті, які можна обрахувати, на суму понад 70 тисяч гривень. Відновна вартість цих дерев становить понад 8 мільйонів гривень», – каже представниця ГО «Форза», координаторка проєкту «Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA» Наталія Волошина.

На заході представникам кількох ужгородських шкіл №4, 5, 6, 7, 15 та 17, які взяли участь в обговоренні, подарували ялівці й туї – їх висадять біля навчальних закладів.

  • Обласний центр Закарпаття став одним із чотирьох пілотних міст на заході України, які долучилися до проєкту «Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA». Крім Ужгорода, подібні польові дослідження провели також у Новому Роздолі на Львівщині, Демидові на Рівненщині та Бережанах на Тернопільщині.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024