За хабар у 6,5 тисяч гривень засудили еколога із Волинської ОДА

09 Серпня 2022, 15:22
За хабар у 6,5 тисяч гривень засудили еколога із Волинської ОДА 1225
За хабар у 6,5 тисяч гривень засудили еколога із Волинської ОДА

Головного спеціаліста управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації Юрія Козлова засудили до двох років обмеження волі за те, що виманив у фірми, яка звернулася за дозвільними документами, 6500 гривень. 

Проте, чоловіка не посадять, якщо він не вчинить нового злочину впродовж іспитового строку, пише Сила правди

Такий вирок виніс 14-го квітня суддя Луцького міськрайонного суду Ігор Ясельський. Досі про результати розгляду цієї справи відомо не було, адже через повномасштабне вторгнення Росії державний реєстр судових рішень не працював майже чотири місяці.

Юрія Козлова призначили на посаду головного спеціаліста управління екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації 8 грудня 2019 року. Напередодні, 2 грудня, до ОДА звернулася компанія «К ЕНД К ВУД ТРЕЙД» щодо отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в повітря на Ковельщині.

Пакет документів компанії потрапив на розгляд до колеги Юрія Козлова, яка працювала з ним в одному кабінеті. Дізнавшись про надходження заяви, чоловік вирішив вийти на зв’язок із фірмою, вдавши, що він може посприяти її безперешкодному розгляду.

5 грудня 2019 року посадовець зустрівся з представником ТОВ «К ЕНД К ВУД ТРЕЙД» та попросив талони на 50 літрів бензину, або 1500 гривень, бо, мовляв, у нього на розгляді знаходяться їхні документи та він може сприяти їх погодженню. Представник фірми, повіривши словам чиновника, погодився на прохання, але, разом з тим, звернувся в Службу безпеки України.

Цього ж дня, Козлов зателефонував до представника підприємства та повідомив, що для успішного оформлення дозволу він, окрім талонів на 50 літрів пального, або 1500 гривень, має надати ще 5000 гривень.

Через кілька днів чоловіки знову зустрілися поблизу облдержадміністрації, де представник фірми передав чиновнику 1500 гривень. Козлов нагадав за 5000 гривень, які він просив у телефонній розмові.

Наступного дня, 10 грудня 2019-го, чоловіки ще раз зустрілися на парковці неподалік залізничного вокзалу у Луцьку. Представник ТОВ «К ЕНД К ВУД ТРЕЙД» передав чиновнику 5000 гривень і саме в цей час його затримали правоохоронці.

«В свою чергу, Юрій Козлов не маючи наміру і можливості впливати на прийняття рішення про отримання дозвільних документів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ТзОВ «К ЕНД К ВУД ТРЕЙД» та усвідомлюючи, що такі кошти будуть ним обернені у свою користь, у такий спосіб умисно незаконно заволодів ними на загальну суму 6500 гривень», – йдеться у вироку суду.

Під час судового розгляду чиновник свою вину заперечив та вказав, що представник  ТзОВ «К ЕНД К ВУД ТРЕЙД» спровокував його на такі дії.

Тим часом свідки-співробітники облдержадміністрації підтвердили той факт, що посадовець взагалі не мав можливості впливати на рішення щодо видачі дозволу, оскільки це не було в його службових обов’язках.

Зрештою, Луцький міськрайонний суд виніс вирок за ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство): 2 роки обмеження волі, але лише у разі, якщо протягом іспитового строку тривалістю 1,5 року не вчинить нового злочину і постійно відмічатиметься в уповноваженого з питань пробації.

Із обвинуваченого також мають стягнути витрати за проведення криміналістичних експертиз. Вилучений мобільний телефон та 1331 гривню мають повернути чиновнику, а 5000 гривень – потерпілому.

Незабаром і засуджений, і прокурор подали апеляції на такий вирок, тож він ще не набрав законної сили. Волинський апеляційний суд запланував розгляд справи на 1 листопада цього року.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024