Україна приєдналася до програми LIFE для довкілля та клімату

01 Липня 2022, 18:00
Фото ілюстроване 3198
Фото ілюстроване

Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс перебуває в Києві, де разом із Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Русланом Стрільцем підписав угоду про приєднання України до програми LIFE для довкілля та клімату.

Подія відбулася 1 липня. Про це повідомляють на сайті Представництва Європейського Союзу в Україні.

Україна стала першою країною, що не входить до ЄС, яка приєдналася до програми. Після приєднання до програми LIFE, Україна могла би скористатися підтримкою LIFE для допомоги у відновленні свого довкілля після руйнувань, спричинених російським вторгненням, чи то забруднення, руйнування екосистем чи інші довгострокові наслідки. 

Комісар Сінкявічюс на власні очі побачив деякі руйнування, відвідав Здвижівське лісництво – значну площу лісу знищила військова інфраструктура, зокрема бліндажі та траншеї, а вся територія є замінованою. Він також відвідав підприємство «Тетерівське лісове господарство», яке зазнало шкоди від окупантів, та нову сучасну лабораторію, яка контролює якість води з басейну Дніпра і яка отримала фінансування ЄС.

«Вторгнення Росії в Україну спричиняє істотну та безпосередню шкоду системам водопостачання та водовідведення, спричиняє забруднення моря, землі та повітря, що матиме тривалий вплив на довкілля. Наслідки для здоров’я людини можуть тривати дуже довго. Завдяки цьому партнерству українські державні та приватні організації зможуть отримати фінансову підтримку для проєктів з очищення забруднених територій, відновлення після руйнувань таким чином, щоб захищати та відновлювати природу відповідно до циркулярної економіки без викидів», – зазначив комісар Сінкявічюс.

Військова техніка та токсичні хімікати у воді, ґрунті та повітрі можуть зберігатися десятиліттями. Після забруднення та руйнування відновлення буде дуже ресурсомістким у тому, що стосується енергії, будівельних матеріалів та іншого. У короткостроковій перспективі програма LIFE могла би підтримати зусилля України з відновлення через аналіз потреб та мобілізацію і розвиток потенціалу різних акторів для очищення ґрунтів та водойм за допомогою екологічних рішень. 

У середньостроковій та довгостроковій перспективі, як і в інших країнах, що беруть участь у програмі LIFE, проєкти можуть бути спрямовані на розробку та демонстрацію екоінноваційних методів та підходів, просування найкращих практик та змін у поведінці тощо. Українські заявники вже можуть подавати пропозиції за конкурсом LIFE 2022. Для того, щоб проєкт отримав фінансування, Україні спочатку потрібно ратифікувати угоду про приєднання до програми.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024