Війна рашистів продовжує вбивати дельфінів у Чорному морі

24 Червня 2022, 16:15
Фото ілюстроване 1283
Фото ілюстроване

Дика природа Чорного моря зараз дуже відчуває на собі жорстокість війни. Обстеження тільки невеличкої ділянки піщаного пересипу узбережжя Чорного моря у національному природному парку «Тузлівські лимани», показало знову наявність загиблих дельфінів. 

Про це пише на сторінці Національного природного парку «Тузлівські лимани» у фейсбуці доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст Іван Русєв.

Великі простори пересипу лишились поза нашими очами і через військові заборони, немає можливості обстежити ще великі території де теж ймовірно є загиблі дельфіни. Відомо, що комунікація є у всіх ссавців і відбувається вона різними засобами.

У найбільш відомих людині дельфінів – афалін, комунікаційні сигнали розташовані у звуковому діапазоні. Тобто їх можна почути людським вухом, як так звані клацання та свист, що ймовірно чули багато спостерігачів з вас. Але, ехолокаційний сигнал зазвичай людським вухом не відчувається, бо лягає в ультразвуковому діапазоні. Слід зазначити, що останніми роками найбільшу тривогу викликала загибель дельфінів у рибальських, у тому числі багаточисельних браконьєрських сітках у північно-західної частини Чорного моря. 

Читайте також: Заповідні території під час війни. Відновити міста буде простіше, ніж природу

 Зараз факти багаточисельних знахідок загиблих дельфінів на узбережжі моря у нашому нацпарку та в різних причорноморських країнах, приголомшують своєю неймовірною чисельністю, порівняно з іншими роками за цей період. І головна причина – це убивча війна не тільки проти нас – українців, але і проти найрозумніших істот світу дикої природи – дельфінів. 

Потужні сонари та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин і такі «сліпі» дельфіни помирають від голоду, не маючи можливости спіймати собі рибу, та через слабкість організму в них активуються інфекційні хвороби і вони також гинуть. Зараз ми продовжуємо отримувати повідомлення про загибель дельфінів від друзів, і просто невідомих людей з Болгарії та Румунії. 

Аналізуємо наявні публікації у відкритих джерелах з різних чорноморських країн. І наші висновки не втішні. Дельфіни на відміну від минулих років зараз гинуть з причини військових дій у Чорному морі.

На даний час за нашими оцінкам загинуло не менш як три тисячі особин. Ми просимо всіх небайдужих надавати будь-яку інформацію про загиблих дельфінів, яких ви бачите на березі моря, там де є візуальний доступ. Обов’язково робити фотографії та передавати їх разом з координатами, як що це можливо, щоб ми могли зафіксувати цей інцидент. Можна писати в особисті на ФБ.

Зараз, неймовірна синергія армії живих дельфінів, яких нам ще випадає шанс бачити в нацпарку разом з птахами, рослинами, мільйонами комах, водами, світанками, – всі, на всіх фронтах, своєю потужною і позитивною енергетикою, допомагають українцям в боротьбі з орками.

«Я є голос безголосої природи, я, як і багато моїх колег та друзів в Україні й за кордоном, боротимусь за природу, і за мою країну Україну до переможного кінця. Україна обов’язково відродиться!  Ми разом із безстрашною українською армією, кожен як може, повинні захищати свою землю від віроломних варварів – від російської імперії зла», – йдеться у повідомленні.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024