Що робила українсько-естонська наукова експедиція на Камінь-Каширщині

19 Травня 2022, 09:03
Естонці у селі Мостище на Камінь-Каширщині 1364
Естонці у селі Мостище на Камінь-Каширщині

Упродовж 14-5 травня у Камінь-Каширській громаді перебувала українсько-естонська наукова експедиція із Таллінського університету Естонської Республіки, Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка та Спілки сільського зеленого туризму України.

Відвідали наш край в рамках проєкту з дослідження кластерів сільського туризму в Україні, – інформує на сайті міської ради начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва апарату міської ради Надія Савчук.

Делегація ознайомилася із зразковою етнографічною колекцією шкільного музею в ЗЗСО «Мостищенська гімназія». Директор ЗЗСО «Мостищенська гімназія» Оксана Пась розповіла присутнім історію становлення етнографічного музею та поділилася планами на майбутнє щодо розвитку майстер-класів для учнів.

Про участь освітян та працівників культури у кластері розповідав в.о. начальника управління гуманітарної політики міської ради Сергій Лукашук.

Науковці поспілкувалися та взяли інтерв’ю  із учасниками проєкту «Перспективи сталого розвитку сільських територій» начальником відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва апарату міської ради Надією Савчук та власницею зеленої садиби «Там, де Добре» Галиною Мазур.

Заступниця голови ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» Ірина Околович відмітила, що приємно було побувати і подивитися на вже успішні напрацювання по розвитку сільського зеленого туризму в Камінь-Каширській громаді.

Про давню історію Камінь-Каширщини гостям розповідала директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею Наталія Пась.

Делегація побувала на водних об’єктах Камінь-Каширщини, зокрема озері Добре, річок Турія та Цир.

Гості відпочивали та скоштували традиційні національні страви у щойно відкритій садибі «Там, де Добре» у місті Камені-Каширському.

Корома Наталія Степанівна, к.геогр.н, асистент кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка зауважила, що на Камінь-Каширщині добре збережено автентичну матеріальну і духовну культуру полісян, звичаєві та обрядові характеристики і незаймані природні ландшафти.

Глибини поліського етносу делегатам виконував народний аматорський фольклорний колектив «Криниця» будинку культури с.Видерта Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради (керівник Любов Зубач).

Март Рейманн, доцент (Associate Professor) з управління рекреацією, Інститут природничих і медичних наук, Талліннський університет зауважив, що кластер сільського зеленого туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини» має великі перспективи розвитку та матиме важливе значення для майбутнього розвитку громади та України.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024