Тіла окупантів загрожують Україні екологічною катастрофою

28 Березня 2022, 03:21
"Візьміть насіння покладіть сире, щоб хоч соняшники росли, коли ви тут ляжете!", –звернулася українська жінка до росіянина 4377
"Візьміть насіння покладіть сире, щоб хоч соняшники росли, коли ви тут ляжете!", –звернулася українська жінка до росіянина

Росіяни покидають тіла загиблих військових, які починають розкладатися. Це становить пряму санітарно-епідеміологічну загрозу для населення прилеглих територій. 

Проблема поглиблюється, бо частина територій замінована, частина перебуває в окупації, – про це говорила голова ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяна Тимочко в ефірі каналу Еспресо.TV.

«Не тільки Україна, а взагалі людство не знало такого за останні 50-60 років.  Є такі поняття у військовій медицині – питання поводження з тілами загиблих. Але це натяки! І попри чорний гумор українців про насіння в карманах, треба буде з цим працювати. Навіть в європейській практиці, практиці ОБСЄ чітких настанов з цього питання нема», – коментує Тимочко.

Чорний гумор, про який говорить експертка

За її словами, потрібно дотримуватися особливих засобів безпеки. Насамперед це вибір для місця поховання – не ближче 500 метрі від населеного пункту і з дослідженням рівня ґрунтових вод. Потрібні будуть спеціальні люди, стан здоров'я яких контролюватимуть. 

«Ми не просто забираємо своїх загиблих і ховаємо з почестями. Іноді військові навіть жертвуючи своїм життям, не залишають тіл своїх побратимів навіть на окупованій території. І хоча російські військові для нас є ворогами, але ми змушені займатися їхнім похованням. Органам місцевого самоврядування треба залучити людей, які будуть шукати місця з тілами. Тоді разом  з військовими створити спеціальні групи, які матимуть засоби біологічного захисту, спеціальний одяг», – пояснила експертка.

Читайте такожВмиваються своєю кров’ю. Куди везуть поранених загарбників з «Поліського фронту»

Тетяна Тимочко також додала, що ці 30 з лишнім днів науковці обговорюють нові моделі міжнародності співпраці, бо Україна опинилася сам на сам і не видно, щоб працювали підрозділи ООН. 

Більше чорного гумору на сторінці Район.Мелроуз

«Треба, щоб президент на міжнародних зустрічах поставив питання про бездіяльність наддержавних і міждержавних організацій, як МАГАТЕ, як Червоний Хрест, куди всі організації роблять внески, а вони йдуть просто на утримання людей, які займаються пустопорожніми розмовами. А як наступає момент, коли їм потрібно діяти, вони абсолютно не здатні діяти і виконувати положення уставів своїх організацій. І це погано, бо для України є серйозна загроза», – резюмувала Тимочко.

Нагадаємо, санітарні втрати російських окупантів станом на ранок 27 березня 2022 року перевищили 44 тисячі осіб. Неповоротні санітарні втрати (загиблі) становили понад 16,6 тисячі осіб. Таким чином, сумарні втрати російських окупаційних військ наблизилися до позначки 61 тисячі.

Тим часом росіяни в соцмережі публікують по десять некрологів годину.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024