Санаторій «Лісова пісня» отримав медичний висновок на лікування власною мінеральною водою

10 Січня 2022, 13:23
Санаторій Лісова пісня 967
Санаторій Лісова пісня

Кінець 2021 року приніс приємну новину санаторію «Лісова пісня»: оздоровниця, нарешті, отримала медичний (бальнеологічний) висновок від ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології» м. Одеса, який проводив дослідження мінеральної води зі свердловини №6 та №3, що знаходиться на території закладу.

Протягом чотирьох років тривав процес біохімічного та клінічного дослідження ропи зі свердловини, яка знаходиться на території «Лісової пісні». Зазначимо, що ця свердловина майже 30 років була законсервована, і лише нещодавно її розконсервували та розпочали процес досліджень якості води, пише газета «Новий погляд+».

У висновку, наданому Одеським інститутом курортології, йдеться про підтвердження високої ефективності мінеральної води в лікуванні багатьох хвороб.

Тобто її можна застосовувати як внутрішньо, так і зовнішньо. Мінеральна вода є високо мінералізованою бромно-, хлоридно-, кальцієво-натрієвою, багатою на хлорид-іони, сульфат-іони, гідрокарбонат-іони, іони кальцію, магнію, натрію та калію, хрому та багато інших речовин.

Для внутрішнього застосування вода буде використовуватися з метою лікування хронічного холециститу, хвороби жовчного міхура (дискінезія жовчовивідних шляхів), хронічного гастриту з пониженою кислотністю, захворювання сечостатевої системи (нирок, сечового міхура та уретри у чоловіків, хронічного циститу).

Згідно з результатами бальнеологічних досліджень, помічною ропа є і для зовнішнього застосування. У санаторії уже централізовано підвели воду до лікувального корпусу, зокрема, у кабінети бальнеотерапії, де хворим призначають ванни з цією мінеральною водою відповідно до показів (артрити, артрози, захворювання кістково-м’язевої системи та сполучної тканини, опорно-рухової системи, а також невротичних захворювань, пов’язаних зі стресом).

Корисна вода при бальнеотерапії буде в психологічній реабілітації учасників АТО, для тих, хто має певні психогенні порушення (один із показів – синдром втомлюваності після перенесеної ковідної інфекції).

З часом, після отримання додаткових дозвільних документів, вода буде продаватися в аптеках та в санаторії.

«Від свердловини, накритої куфайкою, до клінічних досліджень мінеральної води, минуло довгих 30 років. Зрештою, здійснилася мрія працівників санаторію мати власну мінеральну воду», – розповідає директорка санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель

З її слів, тепер постало питання про будівництво та відкриття бювету мінеральної води. Поки ж ропу будемо розводити вручну та видавати у фітобарі санаторію за призначенням лікаря. Наразі разом зі спеціалізованим науково-виробничим підприємством «Джерело-Люкс», що спеціалізується на встановленні бюветів мінеральних вод, розробляємо методику, яка полягає у домішуванні у мінеральну воду настоянки лікувальних трав. 

«Це дасть додатковий поштовх для розвитку санаторію, розширення методів лікування та реабілітації, а також розвитку курортної зони Шацького краю. І тепер «Лісова пісня» має не лише свої лікувальні грязі, а й свою лікувальну воду», – додає директорка санаторію.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром