Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» збираються тихцем перетворити на акціонерне товариство

24 Грудня 2021, 09:50
Волиньприродресурс 660
Волиньприродресурс

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» хочуть реорганізувати у приватне акціонерне товариство.

Про це йдеться у проєкті рішення Волинської обласної ради від 23 грудня 2021 року. Про це пише «Сила правди».

Для реорганізації «Волиньприродресурсу» збираються створити спеціальну комісію з числа керівників підприємства і співробітників структурних підрозділів апарату облради. До неї увійдуть головний бухгалтер підприємства Лариса Прихода, інженер з природокористування Світлана Богута, двоє представниць облради: Оксана Коноваленко та Олена Жилінська. Очолить її нинішній директор Анатолій Капустюк

Комісія повинна повідомити державного реєстратора про перетворення юридичної особи, виконати усю роботу, пов’язану із реорганізацією, скласти відповідний акт та подати його на затвердження голові обласної ради Григорію Недопаду. Директор Анатолій Капустюк також повинен розробити новий статут компанії.

Претензії кредиторів КП «Волиньприродресурс» прийматимуть протягом двох місяців з дати повідомлення про реорганізацію.

Нагадаємо, нещодавно Центр журналістських розслідувань «Сила правди» писав про те, що НАЗК виявило порушення у діяльності директора КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка. Зокрема, він продовжив займатися підприємницькою діяльністю після призначення на посаду, що суперечить закону.

Саме підприємство створили у 2016 році. З моменту створення до його функцій віднесли розподіл ліцензій на розробку надр на території області. У 2017 році підприємство зненацька отримало чотири ліцензії на видобування бурштину, за які заплатило більше 60 мільйонів гривень невідомого походження. Згодом з’ясувалося, що ці гроші підприємству надало ТОВ «Завод «Ізумруд», яке пов’язують з Ігорем Коломойським. 

До 2020 року підприємство не те що не могло повернути закладені кошти, але й працювало у збиток. У 2019-му, наприклад, чистий збиток становив 1,78 мільйона гривень. У 2020-му чистий дохід підприємства уже становив понад шість мільйонів гривень, а чистий прибуток – 1,85 мільйона гривень.

Варто зазначити, що у вересні 2020-го року у програмі «Право на владу» очільник партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця розповідав про те, що КП «Волиньприродресурс» принесе багато грошей в обласний бюджет завдяки видобутку бурштину.

«Це видобуто за тиждень підприємством, яке належить всім волинянам. Цей камінь коштує 3 тисячі доларів за кілограм на зовнішніх ринках. За тиждень видобуто більше 100 кілограм цього каміння. Ці всі гроші підуть в обласний бюджет…. Якщо зараз обласний бюджет Волині розпоряджається 200 мільйонами гривень бюджету розвитку в рік, то тепер ми очікуємо від цивілізованого видобутку бурштину до мільярда гривень в рік. А це – школи, садочки, лікарні, дороги», – зазначив Ігор Палиця.

Інформаційне агентство «Волинські новини» писало про те, що Ігор Палиця заявляв, що КП «Волиньприродресурс» належатиме усім волинянам.

«Ігор Палиця зазначив, що на Волині немає покладів нафти чи газу, як в інших регіонах України, натомість є торф, бурштин, мідь тощо. Відтак, за його ініціативи, депутати облради прийняли рішення зареєструвати КП «Волиньприродресурс», яке належить всім волинянам. І на нього керівник підприємства отримав дозволи на промисловий видобуток бурштину, торфу і міді», — йдеться у матеріалі видання.

Також у 2016-му році, будучи головою Волиньради, Ігор Палиця зазначив: 

«Нікому, ні одній приватній компанії дозвола на розробку бурштина надаватися не будуть. Волиняни у вигляді Волинської обласної ради через своїх представників повинні контролювати кожен рух, який відбувається з корисними копалинами у Волинській області».

24-го грудня 2021-го року відбудеться позачергова сесія Волинської обласної ради. В порядку денному всього два питання, перше з яких якраз і стосується реорганізації комунального підприємства «Волиньприродресурс». Щоправда назва проєкту рішення видається дещо конспірологічною: Про деякі питання діяльності КП «Волиньприродресурс». Врешті і сам документ оприлюднили всього за день до засідання. Як розподілять акції товариства, якою буде їхня вартість і кому вони дістануться у майбутньому, наразі невідомо. До чого такий поспіх – теж.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024