Представили «дорожню карту» програми президента «Зелена країна»

24 Вересня 2021, 13:33
Висадка дерев / Фото ілюстративне 1352
Висадка дерев / Фото ілюстративне

У рамках програми президента України «Зелена країна» (висадження одного мільярда дерев за три роки та збільшення площі лісів на один мільйон гектарів за десять років) Держлісагентство вже зробило відповідні кроки.

Про це інформує «Урядовий портал».

Які заходи здійснило Держлісагентство?

  • Запустили процес створення потужної бази по вирощуванню якісних саджанців дерев, адаптованих під нові кліматичні умови;
  • Домовилися з місцевою владою про передачу територій під висадку лісів;
  • Сформували фінансову модель програми;
  • Створили чітку та детальну «дорожню карту» залісення для кожного регіону та кожної області.

Де саме Держлісагентство висаджуватиме ліс?

«Найбільша увага – півдню країни, який, внаслідок зміни клімату, з часом може перетворитись на пустелю. За три роки ми створимо у південних областях потужний зелений щит, який відновить історичну еко-систему та зупинить просування степів на північ країни», – сказав голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

За словами голови, в Одеській та Херсонській областях висадять близько 90 та 85 мільйонів дерев. У Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській – 43, 57 та 45 мільйонів.

«Плануємо масштабну висадку у Житомирській області. В минулі роки лісові пожежі знищили тут тисячі гектарів лісу. Лише на згарищах Житомирщини висадимо приблизно 18 млн дерев. У цілому за три роки – 117 мільйонів дерев», – повідомив Юрій Болоховець.

На сході особлива увага – лісам Луганщини. Регіон втратив значну частину лісового фонду внаслідок потужних пожеж. На згарищах лісівники висадять близько 91 мільйонів дерев. За три роки сумарно на Луганщині з’явиться 182 мільйони нових дерев.

У Карпатах за три роки висадять 47 мільйонів дерев. Відтворення лісів регіону значно пришвидшиться і внаслідок відмови від суцільних рубок.

«Наша «дорожня карта» узгоджена з регіональними та місцевими керівниками агентства. У кожного є завдання по висадці – кожен знає, скільки повинен висадити у наступному році, через рік. Для кожного керівника лісового господарства області покрокове виконання завдання Президента – це особистий KPI», – підсумував голова Юрій Болоховець.

Найближчим часом відбудеться обговорення «дорожньої карти» з представниками регіонів – главами ОДА, місцевими депутатами.

Читайте також: «Зелена країна»: як зміниться площа лісів в рамках реалізації програми Президента

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024