На Рівненщині відновлюють тисячі гектарів лісів, де працювали бурштинокопачі

21 Липня 2021, 11:08
Рекультивація лісів 785
Рекультивація лісів

На Сарненщині рекультивують ліси, які знищили незаконні копачі бурштину. Це понад 4 тисячі гектарів лише в нашій області. 

Нині  масовість хаотичного видобутку зникла. Однак наслідки, які нанесли копачі природі будуть відновлювати роками. Про це інформує ITV.

Видобуток бурштину на Рівненському поліссі набрав масштабів у 2014-му. До лісу ходили цілими родинами. Тоді проти тисячних навал копачів, правоохоронці брали у підмогу лісників. А на клондайках діяли свої закони та правила.  

«Я застав цей жахливий період, я його так назву. Оскільки люди масово почали видобувати бурштин. Оскільки на нього була дуже велика ціна, таке поняття, як правоохоронна система взагалі тоді можна сказати розвіялася, оскільки ми коли виїжджали на місце події там було декілька тисяч людей, ми не застосовували до них ні спецзасоби нічого, щоб зберегти і своє життя та здоров’я і оточуючих», — каже поліцейський офіцер громади Тарас Рудик.

Здавалося б, масовий видобуток бурштину не здолати. Утім, нині  активність копачів таки зменшилась. Та от  наслідки, які по собі залишили старателі, видно неозброєним оком.

«Це урочище Гальбин, Федорівське лісництво. Воно кругом, от бачите – полоса лісу, далі перемої. Так само в ту сторону», — розповідає головний лісничий ДП «Клесівський лісгосп» Олег Овчинніков.

«Ще у грудні того року тут штурмом затримували бурштинокопачів. А вже навесні цього року, територію засадили молодим лісом. Всього – 15 тисяч саджанців сосни. Ми провели підготовку грунту, де можна було трактором, борознами і посаджена посадка, однорічні сіянці сосни, якщо ближче подивитись, вони в рядочок сидять гарно», — каже Олег Овчинніков

А це інше урочище «ЦибулІ», що неподалік Клесова. У бідному ґрунті ліс почав відновлюватись самостійно. Звідси лісники і розпочали експеримент: спостерігають, які породи дерев виростуть, щоб потім висадити їх там, де природа не справиться самотужки.

«А от ви бачите, все оце росте, сосна, береза, осика, навіть є в приміси дуб. Тобто росте все, природа самовідновлюється», — говорить Олег Овчинніков.

Масовість видобутку зменшилась, бо покарання стало жорсткішим, впевнені правоохоронці. Старателів можуть оштрафувати мінімум на 51 тисячу гривень і навіть  відправити за ґрати.  Вплинули на це й постійні рейди силовиків.

Тенденція по реєстрації зменшилась, що свідчить про ефективність роботи правоохоронних органів. Навіть в порівнянні з минулим роком реєстрація зменшилась майже в 100 раз. Здійснюються рейди, в ході яких вилучається мотопомпи, — додає заступник Сарненського відділу поліції Микола Серкебаєв.

Та рекультивація лісів – це лише крапля у морі. Адже на повне відновлення понищеної природи треба не один десяток років. 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024