Година Землі 2024

23 Березня 2024, 12:48
Година Землі / thedailyq 3233
Година Землі / thedailyq

«Година Землі» – одна з наймасштабніших екоакцій у світі. 

Навіть недотичні до неї люди швидше за все чули чи бачили новину або рекламу про ініціативу Всесвітнього фонду природи, яка цього року відбудеться 23 березня.

«З нашого початку у 2007 році, Година Землі відома моментом «вимкнення світла», коли люди по всьому світу підвищити обізнаність про проблеми навколишнього середовища», – йдеться на офіційній сторінці руху.

У 2023 році, рух разом з оновленням своєї айдентики та бренду, також видозмінив заклик кампанії під заголовком «Найбільша година для Землі». Фокус розширили на заклик до конкретних дій, а саме, вимикаючи світло, людей спонукають 60 хвилин робити будь-що на користь довкілля. Таким чином стимулюють практичне досягнення цілей затверджених Паризькій кліматичною угодою 2015 року.

Україна також не раз долучалась до ініціативи. 

У 2021 році, Олена Потапенко, головна екологиня ДТЕК Мережі, сказала про участь компанії в акції: «ДТЕК Мережі вже п’ятий рік поспіль долучається до «Години Землі». Цього року ми традиційно на 60 хвилин вимкнемо підсвічування адміністративних будівель і вивісок в головних офісах та структурних підрозділах операторів системи розподілу в Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Одеській областях та місті Київ. Робимо ми це не для того, щоб заощадити електрику. Так ми привертаємо увагу людей до необхідності дбайливо ставитися до природи та навколишнього світу». 

Якщо уявити ідеальну ситуацію, за якої буквально усі на планеті в раз на годину часу вимкнули енергію у себе в домівках, то швидше за все, закінчилось б це не так ідеально. 

Ми пам’ятаємо блекаут по всій Україні у зв’язку із постійними ракетними атаками Росії на енергетичну інфраструктуру. Тоді «Укренерго» поширював інформацію із закликом не долучатись до акції. На перший погляд, це здається нелогічним, адже це, напевно, економія енергії під час дефіциту ресурсу. У цій ситуації основним завданням наших енергетиків була підтримка балансу енергетичної системи. 

«Друзі, будь ласка, не ведіться на заклики долучитися до «Години Землі» і в певний час масово вимкнути світло – це не сприяє економії електроенергії, не допомагає Землі, зате може дуже нашкодити енергосистемі!… Різке виключення, а потім включення – коли «Година Землі» завершиться – це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми. Найкращим внеском кожного буде ЩОДЕННЕ ощадливе використання електроенергії у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби», – зазначили на офіційній фейсбук-сторінці компанія.

«Година Землі» справді хороша ініціатива і вона виконує свою функцію, оскільки про неї знає ледь не кожен. Правда, у людей є звичка зводити ідеї до буквального, забуваючи про ціль, що лежить в основі. 

Тому наголос саме на постійному раціональному використанні енергії є таким важливим та по-справжньому впливовим.

Командою ГО «Нуль відходів Луцьк» ми зібрали вам поради щодо розумного споживання енергії. 

Дотримуючись цих простих дій щоденно, ми справді робимо значний внесок в економію електроенергії та підтримку української енергетики, а також у захист довкілля: 

  • Витягайте зарядні пристрої з розеток, якщо вони вже зарядили ваші ґаджети. До речі, згідно з Samsung та Apple часте заряджання телефону на 100% зменшує термін служби акумулятора, тому рекомендовано заряджати телефон до 80-85% та не давати упускатись заряду менше, ніж до 20%;
  • вимикайте не потрібне освітлення;
  • вимикайте електроприлади (телевізори, ноутбуки) на ніч, під час постійного перебування ноутбука у «режимі сну», він, як правило, повільніше працює;
  • обирайте електроприлади класу А+ і вище (знижене електроспоживання);
  • використовуйте світлодіодні (LED) лампи – вони споживають менше і працюють довше. Вони вважаються малобезпечними відходами та більш екологічним джерелом світла, на відміну від лампи розжарювання (споживає багато енергії і не переробляється), популярних енергоощадних люмінесцентних (містять ртуть, тому відносяться до класу небезпечних відходів, але їх можна здати на переробку) і галогенних (не переробляються). Корпус світлодіодних ламп можна переплавити для промислових потреб і застосувати у виробництві будівельних матеріалів;
  • переходьте на прання і миття посуду при трохи нижчій температурі та використовуйте пральні та посудомийні машини при повному завантаженні. До речі, використання посудомийних машин також заощаджує значну кількість води на противагу миттю посуду власноруч;
  • вимикайте кондиціонери чи обігрівачі, якщо температура повітря в приміщенні комфортна;
  • утеплюйте свій будинок, та запобігайте втраті тепла;
  • заливайте у чайник стільки води, скільки необхідно для чаювання, не кип’ятіть зайву воду;
  • сушіть речі на мотузці, а не в сушильній машині;
  • використовуйте воду раціонально, особливо гарячу. Водопідготовка і водоочищення потребують багато електроенергії;
  • протирайте свої світильники від пилу, так буде більше світла і не доведеться включати додаткові лампи;
  • сушіть ягоди/фрукти/овочі в сезон на сонці;
  • переходьте на зелену, тобто відновлювальну енергію.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024