«Окопні» миші. Чому їх так багато?

13 Грудня 2023, 14:00
«Окопні» миші. Чому їх так багато? БЛОГ 8536
«Окопні» миші. Чому їх так багато?

Точно визначити види, які ми бачимо на відео, неможливо. Треба проводити дослідження. Однак за фото і відео, які я бачив, основна маса – це хатні миші (Mus musculus). І це інвазійний вид. Бувають на відео й лісові миші, які потрапляють в окопи та бліндажі з навколишніх агроценозів.

На території, де немає бойових дій, чисельність дрібних ссавців у природі та в агроценозах нормальна. Немає такого засилля, як у місцях бойових дій. 

Чому ж на фронті мишей дуже багато?

Наразі сотні тисяч людей перебувають у полях. Цих людей там не мало б бути. Разом з людьми там опиняються й інвазійні види, зокрема хатня миша, яка легко пристосовується до життя людини й швидко розмножується.

У 2021 році поля засіяли озимими. І вже другий рік поспіль врожай не збирається. Фактично там дуже багато кормів і, якщо немає пожеж, гризуни захищені від хижаків. Крім того, на полях завжди проводилась боротьба з гризунами і їхня чисельність іноді сильно скорочувалась (при цьому могли страждати й рідкісні види ссавців і птахів). 

Зараз цього немає по всій лінії фронту. Як наслідок, є спалах чисельності інвазійних видів. Натомість, за словами колег з фронту, спалаху чисельності миші курганцевої (український аборигенний вид, ця миша дуже схожа на хатню) не помітно. Тобто є ймовірність, що чисельність видів, які живуть у природі, лишається на нормальному рівні. Чисельність же інвазійних видів зростає.

Окопів дуже багато, миші туди потрапляють, живуть там разом з людьми, харчуються відходами, пошкоджують запаси харчів й легко розмножуються.

Що робити?

Існує велика кількість отрут, хімікатів та пасток. Розкладати ці засоби треба там, де є скупчення інвазійних видів. При цьому треба залишатись людиною: не знущатись, не бавитись.

Гризуни – джерело небезпечних інфекцій. Під час Другої Світової була схожа проблема, через що виникали спалахи лептоспірозу, туляремії та інших захворювань, які переносяться гризунами. Найчастіше зараження відбувалося через те, що гризуни пошкоджували харчі військових. Тому якщо вже є пошкоджені харчі, їх варто утилізувати. Самих мишей краще зайвий раз не чіпати.

За використання родентицидів миші будуть масово гинути. Якщо використовувати отруту в місцях, де живуть і працюють люди, це викличе дискомфорт (трупний сморід) і створить додаткові ризики поширення інфекцій.

Михайло РУСІН, Українська природоохоронна група

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром