Чи може перехід на веганство подолати глобальне потепління

24 Липня 2023, 17:00
Фотоілюстрація. Джерело: Unsplash 7626
Фотоілюстрація. Джерело: Unsplash

В Unearthed, Yahoo Life обговорює деякі з найактуальніших проблем, що постали перед планетою і показує, що можна зробити, щоб допомогти їх вирішити.

По-перше, хороша новина: Veganuary, щорічна всесвітня кампанія, що спонукає протягом січня переходити на веганство з метою допомогти хворій планеті долучилася до змін.

За даними кампанії, перейшовши на веганство лише на місяць, мільйони учасників заощадили приблизно 1,6 мільйона галонів води (що дорівнює приблизно півмільйону змивань туалету) і зберегли 103 840 тонн викидів вуглецю (що дорівнює приблизно 15 тис. поїздок навколо світу) — не кажучи вже про 3,4 мільйона тварин.

Крім того, нові звички харчування, як правило, залишаються.

 «Учасники повідомляють, що вони продовжують скорочувати споживання продуктів тваринного походження навіть після січня, а харчові компанії збільшують кількість та різноманітність варіантів рослинних та альтернативних продуктів на полицях після їх успіху під час Veganuary», – йдеться у стратегічному звіті Veganuary цього року.

У 2020 році науковий журнал EAT-Lancet Report дійсно виявив, що, «трансформуючи харчові звички, покращуючи виробництво їжі та зменшуючи харчові відходи» цілком можливо прогодувати майбутнє населення з 10 мільярдів людей «здоровою дієтою в межах планетарних кордонів». 

Тож, що тоді за погані новини? Приготуйтесь, їх багато.

Адже тваринництво є одним з найбільших джерел глобальних викидів парникових газів, що напряму пов’язано з масовим вирубуванням лісів, забрудненнями, голодом, стійкістю до антибіотиків, вимиранням видів тощо. 

Декілька шокуючих фактів: м'ясо і молочні продукти забезпечують лише 18% калорій, які споживають люди, але використовують 83% світових сільськогосподарських угідь і відповідають за 60% всіх викидів парникових газів у сільському господарстві, згідно з дослідженням 2018 року, проведеним спеціалістом з продовольчої стійкості Оксфордського університету Джозефом Пором.

Крім того, його дослідження показали, що тваринні ферми займають 30% земель планети та споживають приблизно стільки ж всієї прісної води.

Тваринництво відповідає за велику частку викидів парникових газів. Звичайно іноді відсотки різняться залежно від джерел. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) подає 14,5%, а Поур 26%. Натомість перерахунок ФАО з нині неіснуючого екологічного журналу World Watch Magazine виявив аж 51. Це навіть більше, ніж викиди всіх глобальних видів транспорту.

«Дуже просто, навіть якби ми негайно припинили видобування копалин, сьогодні викиди тільки від наших систем харчування могли б спричинити зростання температури на 1,5 градуса Цельсія (34,7 градуса за Фаренгейтом)», — говорить Нікола Харріс, представниця глобальної умови Plant Based Treaty, посилаючись на мету Паризької угоди про зміну клімату — обмежити глобальне потепління нижче 2, або хоча б 1,5 градуса Цельсія, порівняно з доіндустріальним рівнем. «Якщо ми серйозно ставимося до Паризької угоди та боротьби з надзвичайною кліматичною ситуацією, ми повинні в рівній мірі вжити заходів як до викопного палива, так і до системи харчування».

Якщо це все новина для вас, це може бути тому, що, згідно з дослідженням Нью-Йоркського університету 2021 року, найбільші у світі м'ясні та молочні компанії витратили велику кількість часу, грошей та зусиль, «щоб применшити зв'язок між тваринництвом та зміною клімату, а також у боротьбі з кліматичною політикою в цілому». 

Вони зробили це, лобіюючи Конгрес та Агентство з охорони навколишнього середовища. Головною метою стало заблокування законодавства, яке може обмежити виробництва. До того ж збільшити фінансування досліджень, які мінімізують зв'язок між зміною клімату та землеробством на тваринах. Саме це й досліджується в документальному фільмі 2021 року «Eating Our Way to Extinction».

Це привело Поура до розуміння, яке стало для активістів дзвіночком. 

«Веганська дієта, ймовірно, є найкращим способом зменшити ваш вплив на планету Земля, не тільки парникових газів, але й глобального підкислення, евтрофікації (надмірне зростання рослин та водоростей, яке знижує рівень кисню у воді), використання землі та використання води», — говорить науковець. «Це набагато ефективніше, ніж скоротити ваші рейси або купити електричний автомобіль».

Ось розбір того, як тваринництво завдає шкоди планеті, і як зробити позитивні зміни.

 

Вирубка лісів

На колись незайманих ділянках тропічних лісів Амазонки тепер знаходяться мільйони ферм – дерева повністю вирубано або для випасу худоби, або для вирощування зерна, яке потім відправляється по всьому світу для годування худоби. 

Поур, який був недоступний для спілкування з Yahoo Life, але вказав на свою нещодавню лекцію на YouTube, пояснює:

«Більша частина цієї вирубки була для  місцевого ринку яловичини у Південній Америці, та сої для годування свиней, особливо в Азії». Іншими словами, він говорить: «Вирубка тропічних лісів Амазонки значною мірою відбулася, тому що багато людей обирають м’ясо замість рослинних білків».

Використовуючи супутникові дані для відстеження тропічних лісів, втрачених для сільського господарства з 2000 року, Поур і його дослідники виявили, що планета втратила площу, рівну площі «Великобританії, Бельгії, Німеччини, Нідерландів та Польщі». Це випустило величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу, що загрожує вимиранню 13 000 відомих видів.

Знеліснення також є постійним. 

«Коли закінчується випас худоби, фермери запалюють пожежі, щоб запобігти поверненню лісів та утримати пасовища», – розповідає Yahoo Life доктор Сейлеш Рао, засновник і виконавчий директор Climate Healers і продюсер документальних фільмів, орієнтованих на клімат, зокрема Cowspiracy. 

Евтрофікація

Щойно очищають ліси та висаджують посіви для годування корів і свиней, поля зазвичай обприскують азотним добривом, яке токсичне для джерел води та, зрештою, океанів. Вони викликають цвітіння водоростей, що вбиває морське життя і створює так звані мертві зони, де ніщо не може вижити. За даними EPA, сільське господарство є провідною причиною океанічних мертвих зон.

«Оскільки попит на м'ясо зріс, кількість цих низькокисневих мертвих зон зростає», - заявила Сільвія Ерл, колишня головна вчена Національного управління океанічних і атмосферних досліджень у документальному фільмі «Eating our Way to Extinction». «Окей, – кажуть люди, – шкода рибок», ... але ми повинні розуміти, що те, що ми робимо для океану, ми робимо й для себе". 

Поур виявив, що виробництво їжі викликає близько 80% евтрофікації — зокрема в мертвій зоні в Мексиканській затоці, яка є «сягає розмірів Бельгії та не має достатньої кількості кисню для риб».

У документальному фільмі говорять, посилаючись на дослідження журналу Nature, що з 1950-х планета втратила майже 90% всіх видів великих риб в океані. Провідною причиною цього є надмірний вилов риби, при цьому третина всієї виловленої риби використовується для кормів худоби або ж у рибних фермах (що може виділяти більше метану, ніж корови, зазначає Поур).

«Хоча деякі вважають, що перехід від дієти на основі м'яса до риби допоможе планеті», — зазначає оповідачка фільму Кейт Вінслет, — «це просто не могло бути далі від правди».

Токсичні викиди 

Згідно з нещодавнім дослідженням, опублікованим у журналі PLOS Climate, припинення виробництва м'яса та молочних продуктів «зупинить» зростання викидів парникових газів на 30 років, ефективно зменшуючи викиди з усіх інших секторів економіки. Це тому, що тваринництво відповідає за 65% світових викидів азоту та 33% викидів метану, як було підраховано ООН у 2021 році. 

«Тваринництво є найбільшою причиною», — каже Харріс. «І ми знаємо, що потрібно скоротити його приблизно на 45% на десятиліття, щоб мати шанс досягти цілі 1,5 [Паризької угоди]».

З вуглекислим газом складніше, каже Харріс, тому що дослідження показують різну його кількість. «Але ми знаємо, що наша система харчування в цілому відповідає за третину викидів парникових газів, спричинених людиною, і найбільша частина — від сільського господарства», — каже Харріс. 

«Це також найбільший двигун для вирубки лісів. Таким чином, тваринництво не тільки є прямим джерелом викидів, але й причиною, чому вуглець повертається в атмосферу [від вирубки лісів]... 83% сільськогосподарських угідь використовуються для вирощування тварин, але продукують лише 18% наших калорій».

Здоров’я людей

У той час як люди стають веганами з багатьох причин, від добробуту тварин та здоров'я, до бажання допомогти планеті, багато тримають це при собі, вказує Ісаак Ернандес, засновник Queer Brown Vegan, платформи, орієнтованої на освіту того, як «соціальні, расові та екологічні проблеми глибоко взаємопов'язані».

Ернандес нещодавно з'явився разом з Біллі Айліш, яка є веганкою, у відеоролику Vogue про зміну клімату. Він з самого дитинства приділяв увагу якості їжі, що було не легким для мешканця каліфорнійської долини Сан-Фернандо. Відправляючись у банки їжі та проїжджаючи пів години, щоб дістатися до найближчого продуктового магазину, що пропонує свіжі продукти, зрештою зіткнувся з терміном «харчова пустеля», пояснює він. 

«Я бачив, що расизм був глибоко взаємопов'язаний з харчовою системою», — каже Ернандес Yahoo Life.

Він каже, що значна частина руйнувань навколишнього середовища, спричинених землеробством тварин, непропорційно впливає на природні землі та місцеві спільноти, через забруднення гноєм та викидів, «що потім стає проблемою дітей, з високим рівнем астми, як біля свинячих ферм Північної Кароліни». 

Для Ернандеса веганство було способом відмовитися від цієї несправедливої системи, і підкреслити, що ця система є продуктом колоніалізму та переваги білих.

Що ми можемо зробити 

Харріс вважає, що якби більше людей дійсно знали факти, вони б теж втілювали б зміни. 

«Я не впевнена, що достатньо людей розуміють тяжкість ситуації та наскільки небезпечною вона є. Більше політиків мають про це говорити», — каже вона. 

Тому що інші причини кліматичної кризи вже проникли в суспільство, і люди почали вимикати світло, обирати прогулянки замість транспорту переробляти сміття.

«Найбільший особистий внесок, який ви можете зробити, — це перейти на веганське харчування», — каже Гарріс. «Немає часу на дитячі кроки. Це десятиліття зроби або помри». Те, що ми робимо в найближчі пару років, визначить майбутнє планети, тому нам потрібно зробити все, і прямо зараз».

Щоб досягти цього, активісти наголошують на важливості дізнатися про всі причини веганства, зокрема інтенсивні та широкомасштабні страждання тварин. «Я думаю, що кожен має свої індивідуальні мотивуючі фактори, щоб стати веганом», — каже Гарріс, яка вперше вирішила змінити свою дієту, побачивши жахливі кадри зі скотобійні, подібно до 49% учасників Veganuary

«Але я вирішила дізнатися про всі інші причини: кліматичну кризу, продовольчі пустелі, і зрозуміла, що все взаємопов'язано», – каже вона.

Щоб почати, Рао підкреслює: «Знайдіть допомогу....Ви повинні знати когось у вашому колі, хто є веганом. Бути приятелем для покупок, приготування їжі та порад». Підтримку також можна знайти в Plant-Based Challenge, опублікованих посібниках для початківців, зокрема Рослинний стартер від кампанії UA Plant-Based. Також можна знайти безліч корисної інформації на сайті UA Plant-Based. 

Окрім зміни власної дієти, активісти наголошують на важливості підтримки політиків, які прагнуть змінити системні проблеми тваринництва. 

«Спроба ввести зміни міського рівня, у школах, в'язницях та університетах — ключова», — каже Гарріс.

Поур вбачає потенціал у стимулюванні ферм бути більш відповідальними, а також у цифрових інструментах, які дозволять фермерам вимірювати свій екологічний слід і попереджати споживачів про вплив вибору харчових продуктів.

Рао погоджується з тим, що системні зміни є ключовими, і каже, що він «в захваті» від plant-based політики, створеної веганським мером Нью-Йорка Еріком Адамсом. Він, наприклад, запровадив сталі веганські меню в міські лікарні та започаткував «веганські п'ятниці» в їдальні державних шкіл. «Я вважаю це проривом — інституційний лідер не боїться говорити про важливість таких змін. Це дає мені багато надії та віри в майбутнє».

Переклад та адаптація: Аліна ТИМОШЕНКО, активістка кампанії UA Plant-Based.

Оригінал тут.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром