З невідомих у модні: поозер’я Волині та Влодави перетворюють у бренд

16 Квітня 2021, 21:25
Озеро Люцимер 7046
Озеро Люцимер

Українсько-польське прикордоння – це унікальний географічний регіон з великою кількістю озер, річок та лісів. Але якщо про українське озеро Світязь та польське Біле дуже популярні, то про шацькі Пісочне, Люцимер, Перемут відомо небагато. Є малопопулярні озера і в польській гміні Влодаві Люблінського воєводства.

Оскільки такій рідкісній природній спадщині бракує промоції, впізнаваного візуального образу, який би виділяв ці туристичні локації на тлі інших, виправити ситуацію покликаний проєкт «Українсько-польське поозер'я –  край легенд: відкрий та насолоджуйся незвіданим». Його реалізовують Волинська обласна рада з української сторони та гміна Влодава  – з польської.

Озеро Біле (Польща)
Озеро Біле (Польща)

Озеро Люцимер
Озеро Люцимер

 

Фінансовує проєкт Європейський Союз у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Довідково. Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна протягом 17 років підтримує процеси розвитку на прикордонних територіях Польщі, Білорусі та України шляхом співфінансування різноманітних проєктів. Усі проєкти, що фінансуються в рамках Програми, є некомерційними та сприяють покращенню якості життя жителів східної Польщі та західної України та Білорусі. Кожен проєкт, що співфінансується, повинен продемонструвати сильний транскордонний вплив не лише завдяки партнерству між установами, але насамперед завдяки результатам діяльності та їх позитивному впливу на прикордонну територію та її мешканців.

Задум полягає у створенні конкурентоспроможного туристичного продукту та популяризації природної спадщини українсько-польського прикордоння.

Озеро Біле (Польща)
Озеро Біле (Польща)

Озеро Перемут
Озеро Перемут

 

Читайте такожДва Щучини і місто залізничників: чи стане колишній «Локомотив» Ковель Ареною

Творці проєкту уже  створюють платформу для донесення інформації про туристичні можливості транскордонних територій для жителів та гостей в обох країнах.

«Край обох держав по різні сторони кордону оповитий магічною аурою легенд, переказів та оповідок. Це дало передумови для старту транскордонного туризму, що поєднає відпочинок та культурний розвиток. Ми хочемо створити спільний транскордонний туристичний бренд, у якому зобразимо оригінальні характеристики території проєкту, природною перлиною яких є озера», – пояснює  координаторка Ірина Дубняк.

Для початку відібрали по одному експерту у двох країнах, які провели дослідження історичного і культурного підґрунтя прикордоння. Вони вивчали стародавні традиції, культуру, фольклор, кухню, легенди тощо по обидві сторони кордону. Результати дослідження і стануть платформою для розроблення туристичного бренду, визначення концепції транскордонного фестивалю та виготовлення сувенірної й промоційної продукції.

Озеро Біле (Польща)
Озеро Біле (Польща)

Озеро Пісочне
Озеро Пісочне

 

Про те, що експерти дізналися цікавого, інформують на сторінці проєкту у фейсбуці. В центрі уваги двомісячного дослідження української сторони історичний та культурний пласт українського прикордоння.

Експерти вивчали історію Шацького краю, прадавні й сучасні ремесла, якими займались люди, що жили на цій території, об'єкти природної спадщини, звичаї та обряди, що впродовж віків об'єднували покоління, а, головне  –  легенди та народні вірування, які зробили цей край унікальним. У співпраці із місцевими істориками, дослідниками, краєзнавцями, майстрами народних ремесел та довгожителями – експерти проєкту збирали унікальні матеріали, що стосуються Шацького поозер'я.

Озеро Глінки (Польща)
Озеро Глінки (Польща)

Озеро Пісочне
Озеро Пісочне

Особлива увага – до озер Люцимер, Перемут та Пісочне, адже з точки зору розвитку туристичної привабливості краю саме у цих, поки що маловідомих озер – найбільший потенціал. У ході дослідження напрацьовано ідеї щодо розвитку нових туристичних маршрутів, креативних відпочинкових майданчиків довкола цих озер та організації фестивалю, який би приваблював не лише українських, а й іноземних туристів.

Як розповіла Район.Шацьк Ірина Дубняк, в межах проєкту заплановані і живі зустрічі українців з поляками та обговорення його реалізацію. Однак, через пандемію та карантин, організатори змушені відкладати спілкування.

Завершитися проєкт має чотириденним фестивалем: два дні – на Шацьких озерах, а ще два  –  на польській стороні. Однак, ситуація з коронавірусом, не дає запланувати організаторам точну дату.

Читайте також: Болото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

Ірина ХВИСЮЧИК

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024