Без росіян: як українці під час війни запустили міжнародний екологічний конкурс

23 Лютого 2023, 21:00
Фото з конкурсу акваріумного біотопного дизайну «Слідуй за природою» 3357
Фото з конкурсу акваріумного біотопного дизайну «Слідуй за природою»

Минулого року в Україні відбувся перший міжнародний конкурс акваріумного біотопного дизайну «Слідуй за природою». Попри труднощі, пов'язані із повномасштабним вторгненням росії, його вдалось успішно провести. А цьогоріч на учасників конкурсу чекають нововведення.

Історію творення конкурсу від ідеї до її кінцевої його реалізації організатори розповіли журналістці Еко.Району

Біотоп-протест проти війни не допустили до міжнародного конкурсу

Біотопний акваріум – це штучно створена водна екосистема, умови якої максимально наближені до природних. З боку його мешканців він повинен бути життєздатним, відповідати тому середовищі, яке існує в природі. З боку людини акваріум, звичайно ж, повинен виглядати естетично і гармонійно.

Основне правило при створенні біотопного акваріума – це максимальний збір інформації про біотоп того чи іншого куточка нашої планети, який ви хочете отримати.

«Ідея конкурсу виникла дуже давно, але обставини не дозволяли на той час перетворити її у робочий проєкт. Маючи великий досвід як участі, суддівства, так і організації міжнародних біотопних конкурсів все ж я розумів, що сам такий захід організувати не зможу. Потрібна була команда однодумців, де кожен робить професійний вклад у спільну справу», – розповідає один з організаторів конкурсу Володимир Коротін.

Попри війну команді вдалось організуватись та реалізувати задум. Поштовхом стало те, що конкурсну роботу Миргородської біотопної школи не прийняли на міжнародний конкурс Biotope Aquarium Design Contest.

Ця подія мала великий резонанс серед прихильників акваріумного руху  в Україні та за кордоном. Робота мала на меті відобразити біотоп-протест проти війни – biotope of war. 

«Війна спричинила велике екологічне лихо для водних угідь річки Сіверський Донець. На березі річки після боїв залишилися підірвані танки, уламки понтонних мостів, купи обрізаних вибухами гілок, дерев, що звисають та шматки військової форми й тіл російських окупантів у воді, деякі наполовину поховані в багнюці», – писали про роботу на Українському форумі акваріумістів.

У відповіді на конкурсну заявку організатори засудили напад росії на Україну, але вказали, що у них сувора політика щодо політичної участі та висловили сподівання, що мирна частина російського народу знайде спосіб змінити свій режим. 

«Ми дуже сподіваємося, що приватна дружба стане можливою між мирними російськими та українськими приватними людьми. Ми повинні розглядати Міжнародне водне товариство як можливість приватної дружби між мирними людьми в усьому світі без національних, етнічних чи релігійних кордонів», – йдеться в опублікованій на цьому ж форумі відповіді.

Як відповідь на відмову Юрій Янчер, Leo Angel, Артем Березнев та Володимир Коротін взялись організовувати альтернативний конкурс. 

Організатори новоствореного конкурсу пояснюють, що «Слідуй за природою» виник після логічного завершення Конкурсу Біотопів Вітчизняних Водойм, як повернення до класичного оформлення та першочергових задач цього напряму акваріумістики.

«Чесно кажучи, я завжди не розумів, чому акваріумісти в більшості випадків намагаються імітувати водойми з далеких теплих країн в яких ніколи не були. А під боком – наші українські річки, озера, які ні чим не поступаються, або навіть переважають іноземні за красою і різноманіттям флори та фауни. Тому ми спробували зробити акцент саме на цьому. Так, відбулись три чудових конкурси із роботами міжнародного рівня, але робіт з кожним роком було все менше і менше. Одним словом, конкурс в тому вигляді вичерпав себе, але ми отримали гарний досвід та напрацювання на майбутнє», – продовжує Володимир Коротін.

 «Слідуй за природою» організували у час війни

Конкурс біотопів водойм організовувався на патріотичному підйомі. За тиждень зробили сайт та наповнили його потрібною інформацією. Організатори зізнаються, що їх бентежили часові проміжки конкурсу, який стартував наприкінці серпня. Тому не виключали можливості перенести його на 2023 рік, але все ж конкурс вдалось провести.

У конкурсі змагалися тимчасові композиції, створені в акваріумі на березі обраної ділянки біотопу (водного середовища існування: річка, озеро, струмок), які його відтворювали. У конкурсній роботі можна було використовувати лише матеріали, рослини та живі організми, зібрані та виловлені з ділянки біотопу. 

Фото Слідуй за природою
Фото Слідуй за природою

Після зйомки їх бажано повернути назад. На розгляд суддів можна було подавати необмежену кількість оформлених акваріумів незалежно від об'єму. Формат конкурсу передбачає наявність помічників або команди. Але це не є обов'язковою умовою, можлива й індивідуальна участь. 

У правилах конкурсу чітко прописали, що учасники з росії офіційно визнаються мешканцями країни-агресора та участі у конкурсі брати не можуть.

Чим прагне зацікавити «Слідуй за природою» цього року

Податися на конкурс може кожен охочий. У 2023 році організатори планують популяризувати конкурс та залучити більше учасників. Для цього необхідна інформаційна та фінансова підтримка. 

Як пояснює Володимир Коротін, важливо привернути увагу до стану малих річок та озер в Україні.

«Воду забруднюють розливи нафтопродуктів, нітрати, фосфати, пластик, промислові та міські стоки. На жаль, є тенденція того, що більшість видів мешканців наших водоймищ ми в майбутньому побачимо тільки на картинках в енциклопедії або в колекціях акваріумістів. Тому головна мета проєкту не тільки створення красивої картинки в акваріумі, але і проведення комплексу робіт із дослідження водоймища та  його мешканців», – пояснює дослідник.

На сайті конкурсу діє біотоп-мапа ­­– інформативна частина сайту, яка містить точну інформацію щодо ділянок водойми, які цікавлять та які конкурсанти бажають відтворити. У перспективі до карти додадуть екологічну складову території із результатами тестування води на фосфати та нітрати, аби бачити ступінь забруднення біотопу.

Вивчення цих ділянок, їхніх вимирущих видів, лабораторне дослідження води дозволить об'єктивно проаналізувати  причини,  що призводять до таких проблем. На основі досліджень буде створюватися інтерактивна карта зі здоровими та проблемними водоймами та оперативною передачею інформації до зацікавлених організацій.

Цього ріку конкурс розпочинає приймати заявки із 1 квітня до кінця жовтня, результати оголосять – 15 грудня. 

Щоб взяти участь у конкурсі потрібно оформити конкурсну роботу у двох варіантах: біотоп такий яким він є зараз та яким він стає або може стати незабаром. Це наочно, на контрасті картинок, покаже, що його чекає в майбутньому.

Також організатори запускають своєрідний челендж екосвідомості  між любителями біотопного руху та природи. Для участі треба знайти ділянку водойми, лісу, парку та перетворити «царство звалища сміття у царство природи». Потрібно сфотографувати забруднену місцевість, а потім, для порівняння, цю ж ділянку, але без сміття. 

Організатори переконані, що участь у конкурсі та підготовка конкурсного біотопу це хороша нагода згуртувати однодумців, зацікавити дітей та гарно провести часу у колі друзів і сім'ї.

Читайте також: Найбільша допомога кормом надійшла з Луцька: як притулок на Київщині оговтується після окупації

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024