Хвостаті заручники війни: у прифронтовому Миколаєві зросла кількість бездомних тварин

31 Серпня 2022, 18:00
Пес, якого евакуювали з Миколаєва. Фото Центру захисту тварин 7060
Пес, якого евакуювали з Миколаєва. Фото Центру захисту тварин

З початком війни Миколаїв майже щодня піддається обстрілам окупантів. 

За словами міського голови Олександра Сєнкевича в місті залишається половини жителів – близько 200 тисяч. Чимало людей, які покинули місто, залишили й своїх домашніх улюбленців. 

Проблема безпритульних тварин для майже мільйонного Миколаєва є однією із давніх. Але зараз, за словами волонтерів, кількість бездомних собак та котів виросли в кілька разів, а от охочих брати їх до себе – небагато. 

Як прості жителі та волонтери допомагають тваринам у Миколаєві дізнавалась журналістка Еко.Район

Історія врятованого папуги

Світлана разом із чоловіком проживає у Миколаєві, попри те, що місто постійно обстрілюють російські загарбники, вона залишається вдома та продовжує працювати. Три роки тому пара підібрала на вулиці кошеня, яке стало домашньою улюбленицею на ім’я Маруся.

Жителька Миколаєва постійно підгодовує тварин на вулиці, бо вважає, що вони не можуть подбати про себе, як люди. 

«Мені так приємно, коли люди також підгодовують тварин в своїх містах та відмічають мене у соцмережах. Я маю звичку носити із собою корм, частіше для котів. Якщо люди не можуть забрати тварину додому, то можуть бодай приділити їй кілька хвилин свого часу, погладивши та підготувавши її, але й про антисептики не забувайте, бо це таки вулиця», – розповіла Світлана. 

Одного разу Світлана разом з чоловіком йшли по своїх справах й проходивши повз супермаркету побачили, що на візочку сидів папуга. 

«Я працюю фотографом, тому хотіла просто спочатку зробити кілька світлин. Але папуга намагався залетіти у двері, врізався й падав. Й так кілька разів. Ми його забрали, показали лікарю. Виставили у соцмережах відео та фото з ним, але ніхто не відгукнувся, тоді вирішили, що він залишиться з нами», – зазначила жителька Миколаєва. 

Вдома кішка нормально сприйняла нового мешканця та з цікавістю за ним спостерігає. Подружжя не планували заводити другу тварину, але й пройти повз птаха не могли. 

Читайте також: Місто на хвилі: як півмільйонний Миколаїв живе без стабільного водопостачання

Миколаївські волонтери годують та евакуюють котів та собак

Голова зоозахисної організації «Фенікс» Олена Бардан розповіла, що чимало людей, покидаючи місто залишають тварин напризволяще. До війни місцеві волонтери проводили періодично виставки з тваринами, якими опікувалися та могли за раз прилаштувати близько 20 котів та собак. Нині, кількість за словами зоозахисниці, кількість бездомних тварин на вулицях міста зросла, а прилаштування тварин зменшилось у 2-3 рази.

«Залишали навіть породистих котів та собак. Десь половина членів нашої організації залишились в місті, тому ми стараємось допомагати тваринам. Нас підтримують ряд партнерів, які надають корми для тварин, а також ми тісно співпрацюємо з найбільшою зоозахисною організацією в Україні «UAnimals», які нам допомогли евакуювати та прилаштувати тварин, якими ми опікуємось та які знаходяться на базі КП «Центр захисту тварин» за кордоном», – розповіла Олена Бардан. 

Тварини, яких евакуювали. Фото - Миколаївський центр захисту тварин
Тварини, яких евакуювали. Фото - Миколаївський центр захисту тварин

За словами Олени Бардан, щоб зменшити кількість безпритульних тварин, потрібно проводити масову вакцинацію та стерилізацію. 

«З вакцинацією наразі є питання, тому що на це потрібно чимало коштів. Стерилізація також необхідна, тому що деякі власники кинули тварин, які були не стерилізовані. Нині ми ще більш відповідально ставимось до прилаштування, війна в цьому плані дещо змінила. Наприклад, є люди, які є переселенцями та живуть на орендованій квартирі. 

Ми не просто віддаємо тварину вже, а просимо людей перепитувати господарів квартир чи точно вони дозволять. Також просимо саму людину подумати, чи потягне вона наразі тварину, щоб не довелось знову по колу тварині шукати нову родину, тому що людина вирішить просто поїхати далі без улюбленця», – резюмувала волонтерка.

Власними зусиллями та за підтримки найбільшої зоозахисної організації країни «UAnimals», миколаївські волонтери евакуювали вже кілька десятків тварин до притулків в інші регіони та навіть за кордон. 

Читайте також: Горять ліси та дрейфують міни: як війна вплинула на стан природних парків Миколаївщини

Тварини, яких евакуювали. Фото - Миколаївський центр захисту тварин
Тварини, яких евакуювали. Фото - Миколаївський центр захисту тварин

Чи допомагають програми поводженням з безпритульними тваринами

У червні Кабмін ухвалив порядок контролю за кількістю безпритульних тварин. Як повідомляли у Міндовкілля, в документі прописано, що органи місцевої влади та самоврядування мають розробити власні місцеві програми регулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах, керуючись законодавством про захист тварин від жорстокого поводження.

«Таких тварин виловлюватимуть, проводитимуть ветеринарні огляди, за необхідності надаватимуть ветеринарну допомогу, здійснюватимуть вакцинацію, біостерилізацію та інші санітарні заходи. А також забезпечуватимуть ідентифікацію кожної тварини з внесенням всіх даних про неї та фото до муніципального реєстру. 

Після цього тварин передаватимуть до притулків, центрів реабілітації чи під нагляд громадських та благодійних організацій, які здійснюватимуть догляд за ними та шукатимуть нових власників. Навіть якщо тварину повертатимуть у місце вилову для вільного проживання, то щорічно проводитимуть ревакцинацію та контролюватимуть наявність візуальної ідентифікації», – сказано у повідомленні.

Директор «Центр захисту тварин» Віктор Лінник зазначив, що згідно з програмою поводження з тваринами, регулювання їх чисельності гуманними методами у  Миколаєві на 2020-2024 роки підприємство фінансується з міського бюджету.

«У 2022 році обсяги фінансування через війну значно зменшились. Це торкнулось всіх бюджетних та комунальних підприємств міста. Зараз те, що ми маємо, покриває лише витрати на зарплати працівників, корм для тварин, медикаменти та ще деякі заходи: наприклад, як ремонт машини», – говорить Віктор Лінник.

Фото - Миколаївський центр захисту тварин
Фото - Миколаївський центр захисту тварин

За словами директора комунального підприємства, не дивлячись на те, що Миколаїв знаходиться у прифронтовій зоні, комунальне підприємство «Центр захисту тварин» продовжує працювати та з початку війни працівники при підтримці волонтерів знайшли нових господарів для більше, ніж 80 безпритульних тварин.

Війна торкнулась не лише безпритульних тварин, але й мешканців Миколаївського зоопарку. Російські військові кілька разів влучали у зоопарк, але, на щастя, тварини не постраждали. Деякі миколаївці, покидаючи домівки, залишають у зоопарку своїх екзотичних улюбленців.

Екзотичних тварин віддають до зоопарку

Директор зоопарку Володимир Топчий каже, що кішок та собак зоопарк не приймає, тому що їх просто ніде тримати.

Фото - Миколаївська міська рада
Фото - Миколаївська міська рада

«Як правило ми беремо всяких плазунів, типу хамелеона, змій, ящірок, птахів також, а також тхорів, шиншил, куниць тощо. Тварини перебувають спочатку не карантині. Є тварини, яких вивезли навіть з гарячих зон нашої області», – зазначив директор.

Читайте також: Тварини з окупації: як у Рівненському зоопарку живуть врятовані від війни єноти, мавпи та альпаки

Хамелеон у Миколаївському зоопарку. Фото - Суспільне
Хамелеон у Миколаївському зоопарку. Фото - Суспільне

Орлани, ких привезли волонтери до Миколаївського зоопарку. Фото - Суспільне
Орлани, ких привезли волонтери до Миколаївського зоопарку. Фото - Суспільне

Наразі зоопарк працює лише у вихідні дні, тому просить всіх не байдужих людей про підтримку. Наприклад, можна допомогти, придбавши онлайн-квиток.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024