Тварини з окупації: як у Рівненському зоопарку живуть врятовані від війни єноти, мавпи та альпаки

29 Серпня 2022, 16:45
Тварини із окупації: як у Рівненському зоопарку живуть врятовані від війни єноти, мавпи та альпаки 3509
Тварини із окупації: як у Рівненському зоопарку живуть врятовані від війни єноти, мавпи та альпаки

Близько 60 тварин-переселенців із обстріляних регіонів прийняли у Рівненському зоопарку. З початком повномасштабної війни сюди переїхали мавпи з Київщини, єноти з Дніпропетровщини, альпаки з Харкова

Керівництво зоопарку розповідає, приймали до себе в першу чергу тих звірів, яких знали як утримувати. Для нових жителів створили чіткий раціон, а працівники стежать за ними.

Про те, як евакуйовували чотирилапих, наскільки швидко нові мешканці адаптувалися до умов рівненського зоопарку, а також як уживаються з «місцевими» обивателями, дізнавалися журналісти видання Еко.Район.

Втікаючи від війни, власники приватного розплідника напризволяще кинули єнотів

З 24 лютого, коли російські війська повноцінно вдерлися на територію України,зоопарки окупованих регіонів залишилися відрізаними від світу. Відсутність електропостачання, брак кормів та ресурсів для їх поповнення, фактично, поставили звіринці на межу виживання. Тоді й постало питання, аби тварин, які вижили, евакуювати на спокійніші території.

Рівненський зоопарк одним із перших простягнув руку допомоги та погодився прийняти в себе тварин із облоги. Евакуйованих тварин розмістили у карантинних вольєрах, перегонних приміщення, а також «підселили» до місцевих звірів.

«Тварин із окупованих територій вивозили працівники звіринців та волонтери. Бувало, що звірів вивозили під обстрілами», – розповідає директор Рівненського зоопарку Олег Павлюк.

Також у Рівному знайшли прилисток 20 єнотів із Дніпропетровщини. Певний час тварини жили в приватному розпліднику. Коли ж господарі поїхали, за ними не було кому доглядати. Звірами фактично опікувалися зоозахисники. Саме активісти перемістили їх до притулку. Коли ж у Рівненському зоопарку підготували для них вольєри, єнотів одразу перевезли на Західну Україну.

«Тварини важко переносять переїзди, а тим паче вибухи чи постріли. Через стрес поведінка тварини стає монотонною, погано їсть. Наші працівники докладали максимум зусиль, аби евакуйованим звірам було тут комфортно й вони швидше призвичаїлися», – розповідає директор.

До цього в підшефному Олегу Павлюку вже були четверо єнотів, тож співробітники знали, як за ними доглядати. Щоправда, життя в умовах окупації та евакуація негативно позначилися на тваринах. Один із них облисів, інші – схудли. Тож тварин на певний час помістили в карантинний вольєр, де вони адаптувалися до нових умов.

Читайте також: Як у Рівненському зоопарку допомагають евакуйованим єнотам

 

Наразі єнотів вже перемістили на територію зоопарку в умовах, близьких до природних місць проживання. Для них створили спеціальну експозицію «Форт єнотів». Загальна площа території з двох сполучених вольєрів становить не менше 150 метрів, як це має бути згідно з нормами.  Клітки забезпечені  природним джерелом води та укриттями. Також експозиція оснащена освітніми стендами. Слід зазначити, що серед відвідувачів ця локація користується попитом.

«Ці тварини назавжди залишаться у нас. Їх не можливо влаштувати в інші зоопарки. Ці звірі ніколи не бачили природного грунту та дерев, води. Вони все своє життя провели на асфальті. Коли їх тільки привезли до нас, єноти не могли відпитися води – настільки були спраглими, лише через певний час почали реагувати на їжу. На початках тварини поводилися між собою агресивно, але нашим працівникам вдалося це виправити. Сподіваємося, що у вольєрі, який ми облаштували, їм буде комфортно та затишно», – каже Олег Павлюк.

Тварин кілька днів тримали у клітках – чекали евакуації

Приватний «Парк ХІІ місяців» з села Демидів на Київщині близько місяця був в окупації. Через відсутність електро та теплопостачання, звіринець знаходився на межі існування. Про повноцінне забезпечення тварин кормом годі було й говорити – їжею чотирилапих підтримували місцеві активісти, які хвилювалися, аби тварини не загинули.

Коли ж керівництво парку прийняло рішення вивозити звірів на спокійніші території, разом із транспортною проблемою постала й моральна. Оскільки тривалий період живність тривалий час перебувала в транспортних клітках, тварини були виснажені емоційно, були в напруженому стані. Стресу додала й дорога – тварин вивозили фактично під обстрілами.

У Рівному для столичних «переселенців» облаштували вольєри з обігрівом. Мавп під обстрілами вивозили через річку.

«Через війну керівництво «Парку ХІІ місяців» змушене було тримати підопічних в таких умовах, адже вони чекали, щоб при першій нагоді покинути окупований регіон. Однак тварини-біженці потрохи оговтуються: одні швидше адаптувалися до нових умов, іншим треба трохи більше часу», – каже завідувачка науково-просвітницького відділу Мирослава Палій.

До Рівного з Київщини приїхали 16 мавпочок-приматів: мартишки, мангобеї, колобуси. Аби прийняти їх, в місцевому зоопарку дещо «потіснили» своїх мешканців.

Після того, як Київську область звільнили від російських окупантів, працівники «Парку ХІІ місяців» вирішили повернутися додому. Майже півтора місяця евакуйовані мавпочки прожили в Рівненському зоопарку. За цей час тварини адаптувалися до нової обстановки й дещо оговталися від пережитого стресу.

Читайте також: У Рівненському зоопарку рятують кажанів: відбувся перший виїзд

Після війни харківських тварин повернуть додому

Також у Рівненському зоопарку прихистили вісім альпак із Харкова. Альпаки – одомашнені південноамериканські копитні ссавці родини верблюжих. У звіринці розповідають, що коли ці тварини тільки-но приїхали до них, було видно, що вони – налякані, пережили великий стрес. Втім вони порівняно швидко адаптувалися до нових умов.

Звідти ж привезли й рідкісних приматів – гібонів та капуцинів. Для Гібонів у Рівному створили нові вольєри, а поруч поселили родину капуцинів.

Гібони стали першили людиноподібними мавпами у Рівненському зоопарку. Тварини досить кмітливі та розумні. Тут їм створили повноцінні умови, а також забезпечили кормами.

З Харкова до Рівного евакуювали й родину дикобразів. Керівництво рівненського звіринця каже, що усіх цих тварин повернуть додому, щойно закінчиться війна. 

Зоопарк збирає гроші на вольєри для нових жителів

Розуміючи, що збільшення поголів’я тварин несе за собою додаткове фінансове навантаження, у Рівненському зоопарку розпочали терміновий збір коштів на будівництво вольєрів для нових мешканців На заклик відгукнулися звичайні містяни, благодійники та меценати. Спільними зусиллями вдалося зібрати 160 тисяч гривень, за які й закупили будматеріали.

Наразі будиночки для евакуйованих звірів уже «обживають» перші мешканці. Тварини облаштувалися та звикли до нових осель. Втім збір коштів у Рівненському зоопарку продовжується, адже потрібно ще побудувати примішення для тварин з інших зоопарків, які знаходяться на обстріляних територіях.

«Ми боялися, що через війну в зоопарку буде мало відвідувачів. На щастя, це не так. До нас ходить багато людей, зокрема й переселенців. Це дозволяє трохи заробити, зібрати грошей на зиму. Плануємо газові котли замінити твердопаливними, бо хто знає, яким буде опалювальний сезон», – резюмує керівник зоопарку.

Читайте також: Рівненський зоопарк отримає пів мільйона гривень за прихисток тварин-переселенців

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024