У Сваляві взялись за воду: що і для чого роблять

27 Вересня 2021, 16:40
У Сваляві взялись за воду: що і для чого роблять 609
У Сваляві взялись за воду: що і для чого роблять

Попри те, що Свалява оточена джерелами з неймовірно чистою та смачною водою, водопостачання тут – питання болюче. Неодноразово мешканці міста нарікають то на мутну воду, що тече з крана, то на відсутність води взагалі. Зважаючи на те, що ситуація загострюється у дощову погоду, осінній період тут чекають неохоче.

Окрім цього, хвилю обурення викликала новина про те, що для мешканців Свалявської громади піднімуть тарифи на водопостачання та водовідведення. 

Читайте також: На Свалявщині планують підвищити плату за водопостачання та водовідведення

Зрештою, дослідити питання води, яке неодноразово звучало на комісіях, вирішили депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський та депутати Свалявської міськради Андрій Гуледза та Олександр Салій

Ось, в якому стані знаходиться місце звідки в наші домівки потрапляє вода, звідси здійснються перший відбір води, безпосередньо з джерела, Кадри, які шокують. Весь намул, який ви бачите перед своїми очами, це результат того, що на першому етапі басейн від намулу неочищали від дуже багато років. Відповідно коли йде дощ чи гроза, то вода при такій кількості бруду дуже швидко, стає мутною, і як результат мутна вода в наших кранах.

Далі пропонуємо переглянути як виглядає водовідстійник де, здійснюється забір, після якого вода потрапляє на фільтри:

Володимир Суботовський розповів, як можна вирішити питання питної води, своїй сторінці у Фейсбук. Політик зазначив, що в екологогічно чистій Свалявщині у цьому питанні, на жаль, є ряд проблем. Свалявчани постійно говорять про це під час зустрічей та в соцмережах, зокрема звертаючи увагу на високу мутність та низьку якість води, яка тече з кранів.

«Щоб вивчити питання, місяць тому відвідав місцеве підприємство водопостачання та водовідведення, ознайомився з його роботою, проблемами та можливостями. Домовився з в.о. директора Світланою Гулович разом вирішувати проблему питної води на Свалявщині.

Розпочали з початку.

З вивчення питань, звідки взагалі вода береться в центральному водопроводі і як вона попадає в крани до наших домівок.

Якщо коротко:

  • Загалом воду з центрального водопроводу споживає 5119 домогосподарств та підприємства громади. 
  • Свалявський водоканал має три водозабори (тобто місць, де вода накопичується перед тим, як попасти в труби): Ждимир, Бистрий та Росош. До водозаборів вода попадає з високогірних потічків. 
  • Звідти вона перетікає до очисних споруд, в яких приводиться у відповідність санітарно-гігієнічним нормам. Спочатку до відкритих водовідстійних басейнів, де мул та інші механічні домішки осідають на дно, а форсунки всмоктують воду з поверхні водойми до водогону. Їх обєму явно не вистачає і в перспективі доцільно будівництво ще декількох відстійників.
  • Наступний етап - фільтрація води та її знезараження в контактному резервуарі, де окрім остаточного відділення твердих домішок від води також здійснюється її хлорування, щоб знищити потенційні віруси та інфекції. Лише після цього її транспортують до резервувару чистої води. 
  • Далі по водогонах та розподільних мережах чиста питна вода потрапляє до наших кранів.
  • Практично всі елементи водопроводу потребують ремонту чи навіть капітальної реконструкції, що не можливо здійснити без грошей.

В зв'язку з їх відсутністю в підприємства, на прохання Світлани Гулович разом з Андрієм Гуледзою та Олександром Салієм вирішили виконати ряд першочергових заходів за власні ресурси. 

Для початку виїхали з інженером водоканалу Сергієм Решетар на водозабір Ждимир, який є основним джерелом водопостачання для Неліпинської та Свалявської громад. В результаті візуального огляду стало зрозуміло, що ці об'єкти потребують негайної очистки від намулу. 

Гірські потічки вносять прозору кришталево чисту воду до водосховища, а вже на виході з водовідстійника каламутна вода йде в водогін. Доки погода хороша і мул осідає, ми маємо трохи кращу воду. Але як тільки розпочинаються дощі, мул піднімається і попадає в крани наших домівок. Домовилися, що найближчим часом забезпечимо спецтехніку і персонал для виконання цих робіт під наглядом відповідальних осіб водоканалу.

Отож, в суботу всією командою вирушили до наших прекрасних гір. Майже за шість годин безперервної роботи завдяки нашим хлопцям та екскаватору, який Центр розвитку Свалявщини надав для потреб громади безкоштовно, ванну водозабору очищено від намулу та бруду, накопиченого перед дамбою. Попрацювали на славу.

 

Вчора перевірив результат очисних робіт. Як бачите на фото, вода темного кольору, оскільки її глибина понад три метри. Чиста вода віднині попадає з водосховища до водовідстійника. Його очищення ми запланували здійснити вже цього тижня. Очисні роботи у відкритих водоймах водоканалу віднині мають виконуватися періодично.

Тому впевненні, що найближчим часом свалявчани отримають значно кращу воду для свого споживання. 

Відразу приношу вибачення за тимчасові незручності з водопостачанням.

Працюємо далі!», – пише Володимир Суботовський.

Читайте також: У селі на Свалявщині жителі власними силами налагодили водопостачання

Після того, як депутати акцентували увагу на проблемі води, до її вирішення долучилась і міська влада. Так 23 вересня роботи продовжились. Про це розповіли на сторінці Свалявської територіальної громади у Фейсбук:

«Цього тижня працівниками Свалявського КП ВВ  проведено ряд планових робіт з підготовки до зимового періоду:

  • Ремонт та профілактика електросилового обладнання на ВНС по вул.Донського,КНС по вул.Головній м.Сваляви, водозабору "ЖДИМИР".
  • Ремонт  трубопроводів подачі повітря та блок очисних споруд на КОС м.Сваляви.
  • Ліквідація витоків з водопровідної мережі по вул.Чорновола та Менделєєва.
  • Здійснено  ряд заходів щодо ліквідації засмічень дворових каналізаційних мереж (абоненти використовують не за призначенням і скидають до неї тверді побутові відходи) по вул.Тацея,Головна 62,68,3,5., Суворова, Київська,, Менделєєва,Я.Мудрого, Визволення.
  • Здійснено ремонт каналізаційних колодязів.
  • Ремонт пожежних гідрантів по вул.Визволення,Туряниці.
  • Виконані роботи по очищенню відстійника на водоочисних спорудах "ЖДИМИР"
  • Проведено роботи по ремонту та профілактиці  запірно-регулюючої арматури та технологічних трубопроводів.

 В ході поточного обслуговування на добровільних засадах залучено потужний екскаватор для очищення відстійника водозабору, який протягом 2-ох годин з бригадою "водоканалу" здійснили необхідні роботи», – йдеться у дописі. 

Щоправда, дещо дивно, що на сторінці Свалявської територіальної громади у дописі від 24 вересня виставлені фото зі сторінки депутата Володимира Суботовського від 20 вересня. Але хай там як, приємно, що депутати дають гарну мотивацію міській раді для праці та підштовхують до якісного виконання робіт.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024