Світязький вугор: від базарних прилавків до сторінок Червоної книги

29 Липня 2021, 17:01
Копчений вугор 9095
Копчений вугор

Довгий час однією із гастрородзинок Шацьких озер була змієподібна риба, яку за немаленькі гроші продавали живою, копченою чи в’яленою.

10 січня цього року наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України рибу «вугор європейський» внесли до Червоної книги як вид, що зникає, задля збереження і відтворення.

Тож, у зв'язку з цим, вилов, продаж та купівлю заборонили, а за непокору порушника чекає адміністративна відповідальність.

Читайте також: Вугря занесли до Червоної книги України: вилов, продаж та купівля заборонені

За порушення заборони на вилов вугра світить…

За вилов вугра передбачили відповідальність за статтею 90 КУпАП, якою встановили розмір штрафу від 340 до 510 гривень для громадян, для посадових осіб від 510 до 1500 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Крім сплати штрафу, згідно з законодавством визначений розмір шкоди за кожен вид рослинного чи тваринного світу занесений до Червоної книги України.

За продаж чи купівлю вугра передбачили відповідальність за статтею 88-1 частина 2 КУпАП. Штраф від 1700 до 3655 гривень.

Вилов риби контролюють інспектори Шацького національного парку, державне агентство рибних ресурсів, які мають рибоохоронний патруль, Державна екологічна інспекція.

Поліція має повноваження складати протокол, якщо є в складі перевірчої комісії. Як повідомили у Шацькій поліції, зафіксованих у поліції порушень щодо вугра після заборони, у Шацькому краї не було.

Що то воно таке – вугор?

За зовнішнім виглядом вугор дуже нагадує змію, навіть значно більше, ніж рибу. Довге циліндричне тіло вугра вкрите слизькою темною чи жовтуватою шкірою, що створює оманливе враження, неначе риба гола. Але це не так: під шаром слизу, придивившись пильніше, можна помітити розкидані по всьому тілу маленькі довгуваті лусочки.

В порівнянні з іншими рибами, вугор виділяє велику кількість слизу, який надійно захищає його від дії незначної кількості токсичних речовин.

Цікаво, що кров вугра сама має токсичні властивості й отруйна для людини. Шкідлива дія крові вугра зникає лише після його нагрівання де 60°C і вище.

Між іншим, сироватка крові мас дуже високу захисну функцію – нею навіть можна нейтралізувати зміїну отруту!

Читайте також: Показали фото, як 60 років тому ловили вугрів

Як розповідають у Шацькому нацпарку, взимку риби впадають в сплячку і лежать на дні до самого приходу весни, зарившись майже повністю у мул. На відміну від інших риб, вугор спроможний (протягом тривалого проміжку часу!) дихати атмосферним повітрям, а прожити добу без води для нього не є проблемою. Риба має досить розвинене подвійне дихання: окремо зябрами та шкірою. При цьому дихання зябрами складає біля 60%, а шкірою – 40%. Цікаво, що існувати довго лише шляхом одного типу дихання вугор не може.

Чим більше вчені дізнаються про вугрів, тим сильніше притягувало їх саме таємниче в його «біографії» – звідки з'являється в наших водах вугрі? В рибах ніколи не знаходили дозрілої ікри, не була відома навіть сама початкова стадія їх розвитку – личинка.

Данський вчений Йоганн Шмідт в результаті організації кількох експедицій в Атлантичний океан з 1905 по 1930 рр. віднайшов місце розмноження вугра. Пошуки були плідними: між 22 та 30 градусами північної широти й 48 та 65 градусами західної довготи в Саргасовому морі в районі Бермудських та Багамських островів була знайдена маленька (7-8 мм довжиною) личинка з залишком жовткового мішка. Відтоді цей район вважається місцем нересту європейського вугра.

Другий період життя вугрів продовжується від 10 до 14 років в річках, озерах та інших прісних водоймах. Але, як правило, не пізніше цього строку в темні осінні грозові ночі він починає дуже довгу, надзвичайно важку, неймовірну першу й останню свою подорож до далекого і єдиного у світі нерестовища в Саргасовому морі. При цьому гіпотетично вважається, що вугрі за допомогою течії Антигольфстрім долають відстань в 4-5 тис. км за 150-200 днів, і, що дивно, при цьому не живлячись. Чому гіпотетично? Бо після виходу в море жодна людина на Землі більше не бачила тих дорослих риб, які мандрують на нерест.

Нерестову міграцію дорослих вугрів (третій і останній період їхнього життя) ще називають «ходом смерті». І це не випадково. Річ у тім, що вийшовши в море, вугрі перестають харчуватись, їх кишківник атрофується, а риби після довгої мандрівки так виснажуються, що, відклавши ікру і забезпечивши продовження роду, зразу ж гинуть. Їх численне потомство починає довгу мандрівку до далеких рідних берегів. Так завершується найдивовижніша у світі, найтаємничіша і до сьогодні не розгадана мандрівка, створена природою.

В середньому у світі щорічно добувають близько 25 тисяч тонн вугрів із природних водойм та ще вирощують 26 тис. тонн у штучних умовах. Найвищий рівень їх споживання в індустріальних розвинутих країнах (Данія. Голландія, Японія).

Рибогосподарське значення вугрів як риби з чудовими смаковими якостями в усіх кінцях світу відзначається дуже давно.

Вугрі зустрічаються у нас в басейнах Балтійського, Чорного та зрідка Білого морів. В Україні – в річках Дніпро, Прип'ять, Дунай та в найулюбленішій вуграми місцині – Шацьких озерах.

Звідки вугор у Шацьку?

У шацькій групі озер вугор з’явився у 1937 році. 80 років тому він був завезений у формі скловидної личинки у кількості 110 тис. штук і випущений в озера Світязь, Луки, Пулемецьке, Острів’янське

«Були як сірнички маленькі, Батько робив у рибзаводі. Останній раз 1983 році запустили» ‒ пригадує шачанка Любов.

У наших водоймах він прижився і став зустрічатись у промислових уловах вже в 1940 році.

З погляду на майбутнє Шацьких озер, де не другорядне місце займе спортивно-аматорське рибальство, активний і корисний вид відпочинку, вугор цікавитиме нас як трофей високої риболовно-спортивної майстерності.

Так ловили вугрі в 60-х роках...
Так ловили вугрі в 60-х роках...

 

Вилов і продаж заборонили, то які ж вугрі продають у Шацьку зараз?

За відповіддю на це питання журналісти Район.Шацьк звернулися до продавчинь на шацькому ринку. Вони розповіли багато цікавого, проте захотіли лишитися анонімними.

Ті, хто зараз продає вугрі розповідають, що тепер цю рибку привозять з Китаю та Європи.

Постачає їх луцька фірма, яка має відповідні дозвільні документи. Вугрів навіть офіційно розмитнюють.

Приходить вугор до реалізатора замороженим, але не чищена. Привезені вугри дещо дешевші, ніж місцеві, їх ціна становить близько 1000 гривень за кілограм (копчений). Кажуть, що дуже хороша риба у продажі, адже на вугра не сідають мухи.

Досвідчені рибалки та продавці риби розповідають, що якщо гарно приготувати вугра, то відрізнити місцевого і привезеного неможливо. Єдине, що польські всі однакові по довжині, а шацькі більші й менші.

До слова, ще в декого досі є заморожені справжні світязькі вугри, які залишилися ще з минулого року.

По секрету розповіли, що досі є рибалки, які виловлюють рибу на Шацьких озерах і навіть продають, але на ринках таку рибу не реалізовують. Кажуть, що тримають для себе чи друзів.

Розповідають, що місцеві вугрі вже старі й пахнуть болотом, том привезені смакують краще. Також шацькі вугри уже залишилися лише великі, близько трьох кілограм.

Хоча, інколи трапляються рибакам і маленькі.

Читайте такожЦіни на відпочинок на Світязі: пампушки вже по 30 гривень, а вугрів взагалі немає...

Де пропали вугрі?

Анатолій, рибалка з досвідом, вважає, що вугрі зникли через браконьєрів.

Рибаки ловили вугра поплавковими вудками зі слабкою волосінню. Вугор попадає на гачок, але він сильний, нитка рветься і вугор зривається з гачком, який лишається і нищить рибину. Треба брати міцний матеріал, який, однак і коштує дорожче.

«Буває вугор намотається в траві на зелень. І нічим не вирвати його звідти. Пізніше навчилися виловлювати вугра разом з мохом», ‒ ділиться Анатолій.

Окрім цього, на вугра ставили ятері в нерестовий період, тому що вугор поїдає ікру, що шкодить розмноженню риби.

«Хто дав дозвіл зараз ставити ятері в нерестовий період? При чому зараз їх стало ще більше – вся Лука обліплена. Бо ж, кажуть, Шацький район пропаде без вугра? Зараз його занесли в Червону книгу, його тут немає.», – дивується рибак.

Хоча, вугор, це – заробіток місцевих, а природа без вугра виживе, переконаний Анатолій. Ось, наприклад, зі зменшенням популяції вугра стало більше раків та й іншої риби побільшало.

У парку пояснюють, що змієподібна риба у Світязі не розмножується зовсім. А кількість тих мальків, які повертаються до Світязя з місця розмноження – Саргасового моря, дуже маленька. Тож вони не здатні відновити популяцію

Рибаки пригадують, що у парку обіцяли випустити малька вугра в озеро ще минулого року. Але на сьогодні це питання залишається відкритим, адже завезти в Україну малька неможливо. У країн-членів є заборона вивозу малька вугра за межі Євросоюзу.

Випадки з життя рибалок вугра

«Колись був у нас такий рибалка. Зловив вугра понад сім кілограмів. Давно то було. Вже того рибалки років з 10 як нема в живих»

 «Ловили колись вугрі гарпуном. Рибалка гарпуном стрілив, а він такий сильний, що суне з собою в нору чи у водорослі. Злякався – відрізав ножем гарпуна. І думаю, життя дорожче»

 «На канаві біля Мельників ловили вугрі цілими кошиками…»

«Батько рибалив колись на Пулемецькому. Якось була історія, була величезна гроза. Батько поплив човном по рибу. Мама хвилюється, переживає. Поставив вітрика, поплів до Кошарів. Мама молиться, а батько ледве виплив: він повного човна накидав тих вугрів. Мати все в бочку, засолити, а батько взяв найбільшого, каже, посмаж дітям, хай спробують».

«Ми теж смажили і їли, бо не було збуту риби, так багато було вугрів. Років 30 назад батько возив збувати вугрі аж до Чернігова»,

«Декілька років тому, десь 3-4, мій знайомий хлопець, за одну ніч наловив вугрів на машину…»

 

Коментарі
31 Липня 2021, 06:30
Цікава та пізнавальна стаття. Дякую автору)
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024