Як туризм впливає на екологічний стан озера Світязь

17 Липня 2021, 18:00
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко 5076
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Світязь ще у 2008 році був обраний одним із семи природних чудес України. Та чи залишиться він найглибшим озером країни й, який буде його екологічний стан  залежить від спільних зусиль місцевих, влади, екологів та туристів. 

Шацькі озера — це унікальний природний комплекс. Всього озер понад тридцять. З 1983 року територія де вони розташовані отримала статус Національного парку. Серед водойм найбільше виділяється найглибше озеро України — Світязь. 

Читайте такожЧи висихає найглибше озеро України? Міфи і наукові факти

На березі озера Світязь розташувалось й однойменне село, населення якого становить понад 1800 осіб. Щорічно на озеро приїжджають відпочивати тисячі туристів. Пік туристичного сезону припадає з кінця червня й триває до кінця літа. 

Чимало місцевих розвивають власну справу, пов’язаних з туристами: будують кафе, здають в оренду житло, відкривають магазини й т.д. Але як це впливає на екологічний стан території, яка роками мала можливість розвиватися тут природним шляхом?

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Природа озера справді вражає. Перед початком туристичного сезону біля Світязя було досить охайно, сміття не було. До літа тут спостерігається досить вологий клімат.  Біля води жило декілька качок та лебедів. Видно було, що птахи почувають себе досить комфортно. 

Біля водойми є інфраструктура: зроблені доріжки, навіси, території для магазинів, туалети, сміттєві баки. Тобто мінімальні умови для відпочивальників місцева влада і бізнес створили. Здивувала й тиша, тут досить спокійно, але за словами місцевих влітку цей стан змінюється. 

Читайте такожСвітязь: срібна перлина Європи. ФОТОРЕПОРТАЖ

Чимало місцевих жителів тут здають житло. Ціна різна. Для любителів так званого дикого відпочинку тут теж є де розміститись: на території Шацького національного природного парку є декілька кемпінгів. 

Окремо варто відзначити й наявність рівних доріг та наявність велодоріжки. Інфраструктура району досить розвинута. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Орися Грицюк та її родина займаються зеленим туризмом – приймають гостей у своєму невеликому готелі, який побудований з дерева. Причому розташований він буквально через дорогу від набережної. 

Спочатку її сім’я приймала туристів з наметами або розташовувала в трьох будинках. Умови були скромними: металеві ліжка, зручності на вулиці, а мились туристи в озері. З часом попит на відпочинок у селі Світязь зростав з кожним роком.

«Ми побудували цей дерев'яний котедж над дорогою у 2008 році. Будівництво будинку окупило лише себе через десять років, тому що туристичний сезон на озері Світязь досить короткий. Але тут ще варто врахувати, що на цей час ще не запустили центральне водопостачання й водовідведення. Немає газу, все на електриці. Електроенергії на всіх не вистачає, світло вибиває, не один раз горіли наші холодильники та гідрофори. Майже всі зароблені гроші інвестуються або в нове будівництво або в ремонт старого. Половина наших гостей — туристи», – розповідає Орися.  

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Читайте також: З невідомих у модні: поозер’я  Волині та Влодави перетворюють у бренд

Ціна відпочинку за добу в готелі Орисі сягає від 180 до 250 гривень на одну людину. Але ціни можуть добігати інших місцях й до 2500 гривень. Ціни практично такі ж самі як і на Чорноморському побережжі. 

«Рідну місцевість люблю за свободу, це мій маленький рай. Тут чиста і прозора вода, яку можна пити, соснові ліси, якими неможливо надихатись, широкі пляжі, які доповнюють ідеальну картинку.  Я обожнюю плавати на човні на безлюдний острів посередині озера. Тут неймовірна природа, флора і фауна дивує своїм різноманіттям. Вода в озері тепла і мілка при береговій смузі, що дозволяє безпечно відпочивати із самими маленькими дітьми», – каже Орися Грицюк. 

За словами Орисі тут кожен знайде собі заняття до вподоби: рибалка, зануритися з аквалангом в озері, катання на каяках, байдарках, катамаранах, кайт-серфінгу, велоподорожі навколо Шацьких озер, канатні дороги між соснами та квадроцикли. Також тут обладнані місця й для відпочинку з наметами та трейлерами, є місця для кемпінгу. Проте просто заїхати на територію Національного парку не вийде аби потрапити на заповідну територію доведеться заплатити екозбір.

За перебування однієї людини за день коштуватиме 5 грн, за мотоцикл – 15 грн, легковий автомобіль – 20, мікроавтобус – 30, автобус чи вантажний автомобіль – 40 грн.

У селі Світязь проходять молодіжні музичні фестивалі, а також «фестиваль пончиків», які разом із пиріжками є знаменитим місцевим «снеком». Дивовижна природа, створення комфортних умов та чимало варіантів для проведення дозвілля тільки сприяє на зростання попиту серед туристів. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Читайте також: Світязь. Пончики. Кульки

Щодо підприємницької діяльності, більшість місцевих заробляють кошти саме у туристичний сезон й щоб вести свою справу, вони повинні звернутись до місцевої сільради, надати потрібні документи, заплатити збір та отримати дозвіл. Однак далеко не всі працюють офіційно. 

За словами прессекретарки Шацького національного природного парку Оксани Гаврусь аби вести свою діяльність, місцеві підприємці укладають угоду з керівництвом про використання частини зони рекреаційного ресурсу. Сплачують збір, отримують дозвіл.

«У нас тут на період відпочинку є смітники та стоять біотуалети, які оплачуємо вже ми. На це йде кількасот тисяч гривень за три місяці: за біотуалети ми платимо не менше 300 тисяч гривень й приблизно стільки за сміття, яке вивозиться раз в день точно.  Тобто чим більше туристів, тим більша сума. Це й коштів, які парк також отримує від підприємців, але й буває таке, що підприємці переносять частину сміття з тієї частини дороги, відповідальність за територію, яку вже несе сільська рада. А виходить, що частково за вивіз сміття платить кошти й нацпарк. Хоча ці б кошти ми могли направити на щось більше цікаве», – відмітила Оксана Гаврусь. 

Зі свого боку парк також намагається контролювати й діяльність підприємців, фіксувати порушення і т.д. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

У цьому році туристичний сезон на Світязі стартував трохи раніше — з середини червня. А зазвичай на Волині розпогоджується близько Дня Конституції. Однак, не дивлячись на те, що туризм є однією із бюджетоутворювальних сфер села, на екологічний стан за словами місцевих є й зворотний бік: проблеми із центральним постачанням, сміттям, кількість якого в рази стає більшою у розпал сезону, мала кількість сміттєвих баків та баків для сортування, браконьєрство і т.д.

На ці закиди сільський староста Віктор Плейтух каже, що з великим завантаженням сміття їх громада стикається лише у літній сезон. Сміття, як відмітив староста, вивозять два рази на тиждень. 

«Більшу територію району займає національний парк, тому будувати тут сміттєпереробний завод, наприклад, – недоцільно. Була колись ідея створити тут сортувальні лінії, але вони так і не реалізувались. Але навіть законодавством передбачається придбання баків для сортування сміття. Ми до цього йдемо», – резюмував Віктор Плейтух. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Читайте також: Сміття у Шацьку хочуть переробляти за австрійським досвідом

За його словами селищного голови, люди сортують сміття, однак не всі це роблять. Також Віктор Плейтух розповів, що з 2018 року на території села почався реалізовуватись інфраструктурний проєкт, якому беруть участь Україна, Білорусь та Польща. Зокрема, на території села та там де розташоване озеро мають до кінця року побудувати централізовану каналізацію. Загальна вартість проєкту складає 6 мільйонів євро. Фінансування проєкту від Європейського Союзу. 

«Вже прокладена каналізаційна система в Світязі, Шацьку, Гаївці, Мельниках та Пульмо. Збудовано наразі три очисних споруди. До кінця року маємо ввести в експлуатацію. На мою думку, значного впливу туристів на рекреаційну зону озера немає, тим паче у нас досить короткий сезон», – додав сільський староста Світязя. 

Читайте такожОперація – каналізація: Європа рятує Шацькі озера від забруднення

Орися Грицюк розповіла, що неподалік від них – у селі Згорани – є приватна фірма, яка збирає пластик, метал, папір та скло й відвозить все до Польщі. Там підприємці перепродують сміття на перероблення ще дорожче, ніж в Україні. 

«Минулого року ми здали чотири мішки пластику: 50 кілограмів за 50 гривень. Але ми не платили за вивіз сміття. Бо насправді, вивіз сміття – недешеве задоволення. Головна умова аби ми сортували сміття, тоді фірма сама приїжджає й забирає його. Коли до нас приїжджають відпочивальники, то я їх прошу сортувати сміття: органіку і кожний вид відходів окремо», – сказала Орися. 

Поділяє думку, що суттєвого навантаження на екологічний стан з боку туристів немає й заступник директора Шацького національного парку Василь Матейчук. Він зазначає, що аналізи води беруть до початку сезону та після. В цьому році купатись на озері цілком безпечно. 

«З боку відпочивальників немає загрози. А ми, як природоохоронці, скеровуємо всі зусилля, щоб облаштувати територію біля Світязя: це біотуалети, сміттєві баки. на озері заборонено їздити моторним човном. За своєю природою озеро здатне самоочищатись, зокрема завдяки таким зеленим водоростям кладофорі. Коли їх забагато, то вода вимиває їх на берег. Але кладофору полюбляють красти акваристи та вивозити на продаж закордон», — говорить Василь Матейчук. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

Місцеві додають, що ціна таких водоростей у Європі становить  від 6 до 60 гривень за одну штучку, в залежності від розміру кульки.

Читайте такожВ Шацьку судили збирача кладофори

«Так само виловлюють й рибу та тварин. Адже на території парку є чимало рідкісних видів тварин, які занесені до Червоної книги України, наприклад як вугор», — каже місцева мешканка Орися Грицюк. 

Читайте такожВугря занесли до Червоної книги України: вилов, продаж та купівля заборонені

Штраф за незаконний видобуток водорості становить 400 гривень. Хоча працівники Шацького національного парку стараються організовувати рейди та ловити браконьєрів. 

Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко
Озеро Світязь. Фото Анни Корнієнко

 

Юлія ВИННИК, м. Миколаїв

Фото Анни КОРНІЄНКО, м. Черкаси

спеціально для Еко.Району 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024