«Творимо майбутнє з дружньою до довкілля енергією, посилюючи спільноти та впливаючи на політику», — активісти Екоклубу

27 Травня 2021, 14:12
Команда Екоклубу 3861
Команда Екоклубу

Термін «екологічні проблеми» на слуху у кожного сучасної людини. Деякі з нас, почувши це словосполучення, відразу уявляють собі проблеми світового масштабу, такі як глобальне потепління або засмічення природи відходами. 

У інших людей вираз «екологічні проблеми» викликає асоціації з проблемами більш локальними, такими як осушення боліт або нелегальний видобуток бурштину. Так чи інакше, екологічна криза стала нашою реальністю, а питання захисту навколишнього середовища висуваються на перший план серед глобальних пріоритетів світової спільноти.

Одним з цікавих прикладів самоорганізації для роботи в цьому напрямку є Екоклуб, який ось уже 20 років об'єднує екоактивістів, волонтерів та просто небайдужих людей в місті Рівне. До слова, днями рівненський Екоклуб відстояв у Верховному Суді право на критику Кроноспану. Але про все по порядку.

Екоклуб — це природоохоронна громадська організація, яка не фінансується державою, що дозволяє уникнути потенційного тиску з боку влади й залишатися незалежною.

Зараз в команді Екоклубу працює восьмеро осіб, під час проведення вуличних акцій залучені волонтери, число співробітників та учасників організації постійно збільшується. А починалося все з невеликої компанії студентів, викладачів та інших ініціативних людей, які, усвідомлюючи масштаб проблем із захистом навколишнього середовища в регіоні, вирішили не залишатися осторонь. На самому початку існування Екоклуб був неформальним об'єднанням, яке боролося з проєктом будівництва нових атомних блоків недалеко від Рівного.

Протягом всього існування глобальною метою організації є турбота про навколишнє середовище. Однак всіх екологічних проблем маленькій команді не вирішити, і з часом організація виділила для себе декілька основних напрямків діяльності, які безпосередньо чи опосередковано пов'язані один з одним: зміна клімату та адаптація до цих змін, антиядерна діяльність, стійка енергетика і співпрацю з муніципалітетами. 

З самого початку свого існування Екоклуб позиціював себе як антиядерну організацію. Екоактивісти пояснюють, що існує безліч причин, чому варто відмовитися від цього виду енергетики. Почнемо з того, що, як показує сумний досвід, ядерна енергетика небезпечна. 

Одночасно з цим, вона є досить дорогим джерелом енергії (при обліку всіх побічних витрат, про що зазвичай не говорять, щоб перетворити цей мінус в плюс). Крім усього іншого, дотепер не придуманий безпечний спосіб утилізації ядерних відходів — їх поміщають в резервуари з терміном зберігання 100 років і тим самим відповідальність перекладається на плечі наших нащадків.

Ще один напрямок діяльності Екоклубу стала енергетика — в цьому команда зосереджує увагу на відбудовувальних джерелах енергії та енергоефективності. Чому це важливо? Відповідь проста: енергетична система, яка існує на цю мить, навряд чи може вважатися «еко-friendly». Вона побудована або на використанні корисних копалин (що веде до появи парникового ефекту, а відповідно, і до глобального потепління), або на ядерній енергетиці.

Говорячи про направлення «зміна клімату і адаптація до цих змін», Екоклуб прагне звернути увагу громадськості й органів влади на важливість даної проблеми. Команда видає публікації в ЗМІ й проводить опитування, коментує національні проєкти й пропонує конкретні рішення. Водночас організація допомагає громадам, які вже зараз відчувають на собі негативні наслідки зміни клімату.

Фото акції за чисте довкілля
Фото акції за чисте довкілля

Фото акції за чисте довкілля
Фото акції за чисте довкілля

Одним з гострих питань для Екоклубу став судовий розгляд з компанією Кроноспан, яке в майбутньому може стати прецедентом для схожих ситуацій. Все почалося з того, що у 2019 році з'явилася інформація про намір будівництва деревообробного заводу Кроноспан в селі Городок поблизу Рівного. 

Варто відзначити, що договір між владою та інвестором був підписаний ще до проведення екологічної експертизи та прийняття законного рішення. З економічної точки зору дане підприємство може принести населеному пункту додаткові робочі місця і великий дохід. Однак, з точки зору екології в селі Городок вже на той момент спостерігалося перевищення норми забруднення повітря. Місцеві громади негативно відреагували на ідею будівництва заводу і, створивши ініціативну групу, звернулися за допомогою до Екоклубу.

Читайте також: У Рівному і Городку протестували проти будівництва заводу «Кроноспан»

Незабаром компанія Кроноспан подала в суд на Екоклуб за заподіяння шкоди діловому іміджу. Тепер йдуть судові розгляди, в яких Екоклуб як громадське екологічне об'єднання разом з місцевою ініціативною групою відстоюють своє право на моніторинг стану навколишнього середовища в Городку, на проведення чесної й прозорої екологічної експертизи і, якщо результати даної експертизи виявляться негативними, організація наполягає на скасуванні рішення по будівництву заводу на даній місцевості. 

Днями Верховний Суд України задовольнив скаргу рівненського Екоклубу, вона спростовує рішення судів попередніх інстанцій, що критика планованої діяльності заводу — неправдива інформація.

У більшості громадських організацій є одна велика проблема — знайти джерело фінансування. Екоклуб існує більшою мірою коштом від отриманих грантів і додатково внаслідок членських внесків. Приклади західних організацій третього сектора показують, що можливо отримувати достатнє фінансування виключно завдяки підтримці своїх учасників, до чого прагне й Екоклуб, але, на жаль, поки до цього далеко. 

Членський внесок зовсім невеликий, але клубу важливо розвивати модель існування організації, при якій громадськість фінансово підтримує того, хто відстоює її ідеали. Варто відзначити, що Екоклуб щорічно ділиться на своєму сайті зрозумілими фінансовими звітами, в яких прописані джерела фінансування і напрямки, на які витрачалися гроші.

Одним із пріоритетів організації є інвестування в підвищення експертного рівня співробітників і членів організації. Це відбувається за допомогою проведення освітніх заходів і прийняття участі працівниками Екоклубу в курсах різної тематики. З одного боку додаткову освіту означає великі витрати, однак з іншого боку висококваліфікований і компетентний співробітник безсумнівно може дати організації набагато більший результат. 

Як відомо, за кожною успішною організацією стоять люди. Еко.Район поспілкувався з працівниками Екоклубу і дізнався про те, чим живе організація, з перших вуст. 

Аналітик Олена Кондратюк
Аналітик Олена Кондратюк

 

— Олено, з чого почалася Ваша зацікавленість екологічними проблемами? 

— Річ у тому, що моя старша сестра вчилася на екологічному факультеті і працювала в Екоклуб. Мені хотілося тягнутися за нею і саме з цього почалося моє пригода з екологією. Спочатку я самостійно вивчала дану дисципліну, а потім стала волонтером в Екоклуб. 

— Ви працюєте аналітикинею в екологічній організації, що це означає і чому саме Ви займаєтеся? 

— Коли я починала працювати на цій посаді, мені важко було уявити, що саме я буду робити, але було відчуття, що буде складно. Насправді все виявилося не дуже легко, але і не катастрофічно важко. Як аналітик я проводжу дослідження за деякими документами: спочатку я знаходжу документи, які можуть стати в пригоді, після аналізую які приносить них дані й знаходжу відповідний спосіб представлення цих даних. Так що можна сказати, що більшою мірою моя робота — це рутинне аналізування документів. 

— Чи в сім'ї підтримують Ваші екологічні наміри? 

— У нашій родині екологією цікавимося тільки ми з сестрою. Наші батьки й брат зовсім не розуміють проблем навколишнього середовища і вважають, що їх просто придумали з повітря.  

Керівник Екоклубу Андрій Мартинюк
Керівник Екоклубу Андрій Мартинюк

— Андрію, якими досягненнями Екоклубу ви пишаєтеся найбільше?

— Почну з того, що діяльність громадських організацій непросто виміряти, через те, що у своїй більшості вони не створюють нічого матеріального, що можна було б оцінити за кількісними або якісними показниками. Найбільше ми неодмінно пишаємося тим, що у нас багато прихильників в містах і селах, по всій країні й навіть за кордоном. 

Також ми дуже пишаємося тим, що ми ніколи не відмовлялися від своїх природоохоронних цінностей і не йшли на компроміси, які б означали відмову від наших ідеалів. Ну і звичайно ж ми пишаємося тим, що привносить розуміння важливості стійкої енергетики й переходу до неї на рівні міст сіл і країни нашої країни. 

Координатор проектів Ольга Лящук
Координатор проектів Ольга Лящук

— Ольго, як Ви дізналися про Екоклуб? 

— Це було в 90-е, я тоді вчилася на екологічному факультеті в місцевому університеті й не підозрювала, що в нашому місті існують які-небудь екологічні організації. На одній зі студентських конференцій я почула, як сидять ззаду хлопці кажуть щось в стилі: «Ну а ти в Екоклуб сьогодні зайдеш?» і я просто розвернулася і запитала у них що таке Екоклуб. Вони мені відповіли, що це громадська організація і якщо я хочу, то можу прийти. Ну і так я прийшла (Ольга працює в Екоклубі близько 15 років - прим. Авт.). 

— Ви вже давно працюєте в сфері захисту навколишнього середовища. Як Ви вважаєте, чи змінилася екологічна усвідомленість людей за цей час? 

— Так! Я, можливо, оптиміст, але я дійсно бачу, як радикально все змінилося. Яскравим прикладом цього для мене є сонячні колектори. Багато років тому, коли ми починали розповідати громадськості, що можна отримувати електрику від сонця, на нас дивилися як на фріків. Люди тоді вважали, що поставити чорне відро на літній душ, щоб зігріти воду — це максимум, який можна отримати від сонця. Зараз же я кожен раз йду додому з роботи й бачу, як на будинку стоїть сонячна панель. І сам факт, що сонячний колектор можна купити в супермаркеті, самому встановити й користуватися є показовим.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024