Качкам – свободу: у Старій Вижівці розвели табун із двох сотень пернатих

20 Липня 2020, 13:17
4131

Мисливське господарство – новий напрямок роботи для старовижівських лісівників. Три роки тому вони відновили два вольєри для розведення та відгодівлі диких свиней. І тільки торік почали збільшувати популяцію пернатих.

Окрім цього, лісівники взялись за окультурення та контроль полювання: споруджують оглядові вежі, організовують інструктажі з безпеки для мисливців, супроводжують їх під час полювання, регулярно проводять рейди для боротьби з браконьєрством.

У межах спецпроєкту Район.in.ua «Історії довкола лісу» їдемо у Старовижівське лісогосподарство, щоб побачити сучасний вольєр з качками перед тим, як їх випустять на волю та дізнатись, як підготувались місцеві лісівники до відкриття сезону полювання на пернатих.

Мисливське господарство лісгоспу. Вольєри

Головна адмінбудівля Старовижівського ЛГ здалеку видніє білою плямою у густій темній зелені хвойних дерев. Перед будівлею – нещодавно скошений газон, ліворуч – густо засаджений, схожий на невеликий ліс, парк з асфальтованими доріжками. Далі невеликий ставок з мостом, де-не-де встановлені лавочки для відвідувачів.

За парком чути шум машин – там розташовані цехи з перероблювання деревини та автотранспортний цех.


Парк поруч з адмінбудівлею
Парк поруч з адмінбудівлею

Вольєр з качками розташований позаду адмінбудівлі. Його територія обгороджена кліткою, дверцята на замку. Зверху також сітка зі спеціальними отворами, у які може влетіти птах ззовні (коли складає крила), але не може вилетіти (крила розправлені). У середині ставок з рибою, пірс із будиночками для качок та годівницями. На берегах водойми також багато невеликих дерев’яних будок для пернатих. Годують птахів зерновими, які перед тим перемелюють.

Птахи активно та голосно реагують на людей, які підходять до вольєра, гуртом біжать до дверцят. Коли ж заходимо в середину – всі разом супроводжують нас пірсом, а ті качки, яким не вистачило місця – плавають навколо. Загалом тут понад дві сотні пернатих. Збільшувати кількість птахів у цьому вольєрі не будуть, тому що це може привести до «перенаселення» та спричинити виникнення хвороб.

Місцеві жителі Старої Вижівки часто приходять подивитись на величезний табун диких качок, особливо цікаво тут дітворі. Милуватись ними охочі можуть до серпня. Перед початком сезону полювання на пернатих (8 вересня на Волині) їх випустять на волю.



«Качок у вольєр привезли минулого року. Зробили комфортні умови для росту та розмноження. Вони відклали тут яйця, які ми помістили в інкубатори. Велика частина пернатих, що перебувають у вольєрі зараз – саме з тих яєць», − розповідає головний лісничий Старовижівського ЛГ Віталій Ксенюк.

Читайте також: Не заради полювання: як і навіщо розводять дичину у Губинському лісництві


Вольєри з дикими свинями розташували у місці, яке максимально наближене до природних умов проживання вепрів. Там у них і ставочок виритий, і болото з іншого боку, збудовані невеликі споруди, у яких свині виводять поросят, є місця для годівлі, куди єгері регулярно, в один і той же час приносять корм.

У вольєрі зроблені спеціальні отвори різного розміру, через які весною випускають поросят, а влітку – більших вепрів. Через ці отвори тварини можуть вибігати у ліс і повертатись на ніч або ж просто попоїсти. Так їм легше адаптуватись, пристосуватись до навколишніх лісів. Зараз у вольєрах близько 50 диких свиней різного віку.

Читайте також: Павло з сачком: турійчанин 40 років збирає колекцію комах Волині

 

Охорона диких звірів. Окультурення полювання

 

Лісівники Старовижівського ЛГ доглядають і слідкують за чисельністю тварин не лише у вольєрах, а й тих, які живуть і розмножуються у місцевих лісах самостійно. Для других теж створюють належні умови: споруджують у лісі годівниці, створюють посіви озимини для підкорму.

Витрати на заготівлю і викладання кормів та охорону дичини сягають 50 відсотків усіх витрат на мисливство. На території старовижівських мисливських угідь, площа яких становить понад 31 тисячу гектарів, проживають 25 лосів, 338 козуль, 85 кабанів, 105 зайців та інші звірі.

Охороняють території від браконьєрів єгері підприємства. Вони регулярно здійснюють рейди угіддями, а під час сезону полювання – спеціальні облави для виявлення і запобігання порушень мисливцями, які мають належні документи і тих, хто займається браконьєрством.

Для законного полювання мисливцю потрібно мати дозвіл на користування вогнепальною зброєю, державне посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка користувача мисливських угідь). Якщо є мисливські собаки чи інші ловчі звірі, повинен бути паспорт на них з відміткою про допуск до полювання у цьому році.

Для окультурення полювання старовижівські лісівники споруджують оглядові вежі (на території підприємства таких вже 60), покращують дороги, забезпечують мисливців човнами, організовують групові полювання із супроводом єгерів, проведенням інструктажів з техніки безпеки, наданням світловідбивального одягу.

Мисливці платять лісгоспу за здобуту дичину, що компенсує затрати на утримання такого господарства. Лісівники також відстежують кількість впольованих тварин та птахів, є ліміти на кабана та козулю.

Читайте також: Для волинських мисливців розпочинається сезон полювання на пернатих

«Робота з мисливцями, інструктажі, спілкування заряджають позитивом та заспокоюють людей. Мисливці поводяться більш стримано, чітко знають свої межі, де і що вони можуть робити, дотримуються умов та правил полювання», − коментує Віталій Ксенюк.


Віталій Ксенюк
Віталій Ксенюк

Лісівники роблять все для того, щоб популяція диких звірів збільшувалась, а полювання було законним, чесним та комфортним.

«Щоб люди приходили на прогулянки, приїжджали на полювання не тільки з Волині, а й інших областей, ми щодня працюємо, підіймаємо рівень ведення мисливського господарство», − додає головний лісничий.

Цехи підприємства
Цехи підприємства

Поруч з цехом
Поруч з цехом




Іванна МАСЯК

ФОТО Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024