Громада на Рівненщині виготовляє паливні пелети з сільськогосподарських відходів

03 Січня 2021, 12:19
Пелетна лінія в Бугрині 11207
Пелетна лінія в Бугрині

Понад два роки тому Бугринська громада на Рівненщині запустила лінію з виробництва паливних пелет. Підприємство є власністю громади, а сировиною слугують сільськогосподарські відходи.

Поки що продукцію використовують суто для власних потреб. Втім з часом планують розширити виробництво та реалізовувати паливо.

Скільки коштував цей проєкт та де взяли гроші на облаштування лінії, дізнавалися журналісти видання Бізнес.Район.

***

Коли з серпня в Україні запрацював ринок газу, ціни відпустили у «вільне плавання» – держава більше не регулює тариф на блакитне паливо. Тепер постачальники самі визначають, за якою ціною вони продаватимуть газ споживачам.

Читайте також:  Щоб костюмчик сидів: луцький кутюр'є одягає клієнтів за канонами Італії

Відтоді тариф поступово зростає.

Згідно з пропозиціями, які подали постачальники на січень 2021 року, вартість блакитного палива зросла на 11% – 20,5%, у порівнянні з груднем 2020-го.

Найнижчу ціну запропонувала енергетична компанія «Газ АП» – 6,99 гривні.

Значно вищі ціни – в регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах. Їхні пропозиції коливаються від 9,88 до 9,93 гривні за кубометр.

Але найвищу ціну на січень запропонувала компанія «Львівенергозбут»: 10,8 гривні за кубометр, повідомляє консультаційний центр для населення «ГазПравда».


 

Таке здорожчання газу постачальники пояснюють підвищенням цін на блакитне паливо на європейських ринках. Як повідомляє «УНІАН», у Європі, попри доволі лагідну зиму, нині й справді склалася несприятлива для споживача цінова ситуація. Станом на 22 грудня (цей показник лягає в основу розрахунку вартості палива на наступний місяць) ціна природного газу з постачанням на добу наперед досягла 220 доларів за тисячу кубометрів. Це – найвищий показник з 5 лютого 2019 року. І приблизно на 40% дорожче, ніж місяць тому.

Не споживаючись на зниження «газового» тарифу, деякі споживачі переходять на альтернативні види палива.

***

Лінія з виробництва паливних пелет, дерев’яних гранул циліндричної форми, функціонує в Бугринській громаді на Рівненщині з травня 2018 року. Голова Сергій Пилипчук розповідає, що над тим, як розвивати власний потенціал, задумувалися з перших днів творення ОТГ.

Оскільки з утворенням об’єднаної територіальної громади межі органу місцевого самоврядування розширилися, відповідно, зросли й витрати. Чи не найбільшу суму в бюджеті «з’їдала» плата опалення установ, які перебували на балансі ОТГ

Шукаючи ідеї, як зменшити ці витрати, Сергій Пилипчук відвідував тренінги, їздив на семінари, які організовував Центр розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.


 

Тоді, разом із директором Рівненського Центру розвитку Русланом Сивим, очільник Бугринської громади й розробив проєкт пелетної лінії.

«Ми порахували, на території громади є 1664 газові котли. Витрати на опалення були не малими. Міркували, як би зменшити цю графу витрат. Тоді й вирішили, що систему обігріву треба переводити на твердопаливні котли», – пригадує Сергій Пилипчук.

Вартість цього проєкту – чотири мільйони гривень. Створення пелетної лінії фінансували з двох джерел: 3,6 мільйона гривень становило фінансування Державного фонду регіонального розвитку, решта 400 тисяч гривень – частка бюджету громади.

«Лінія повинна вісім років відпрацювати без капітального ремонту. Інвестиції ж окупляться за п’ять років», – додає голова Бугринської громади.

Читайте також: Як переселенка з Донецька відродила в Луцьку збанкрутіле підприємство

***

Лінія в Бугрині – виробництво безвідходне. По суті, тут переробляють те, що мали б утилізувати.

За день лінія здатна переробити 0,5 – 0,7 тонни сировини. Шкідливих викидів, кажуть на підприємстві, практично немає.

Зараз пелетами обігрівають шість навчально-виховних закладів, стільки ж фельдшерсько-акушерських пунктів, вісім закладів культури, амбулаторію, станцію швидкої медичної допомоги, шість адміністративних будівель та одне приватне підприємство.


 

Директор Бугринського навчально-виховного комплексу, куди входить школа та дитячий садок, Степан Фондан каже, що пелетами місцевого виробництва наразі опалюють лише дошкільний навчальний заклад.

«Паливо має хорошу тепловіддачу, в приміщенні – тепло, діти не мерхнуть», – зауважує.

Пелети, каже керманич освітньої установи, добре зберігаються. Не підгнивають, на відміну від тріски чи дров, відповідно, й не втрачають здатність горіти.

У складі пелет немає жодних хімічних сполук, паливо – екологічно чисте.  На відміну від газу, таке опалення не є вибухонебезпечним.

***

Паливо у Бугринській громаді виготовляють із тирси, стебел соняшника та кукурудзи, стружка деревини…

Продукцію поки що використовують суто для власних потреб, оскільки є певні перебої з сировиною.


 

Втім, каже голова громади Сергій Пилипчук, того, що виготовляють, повністю вистачає, аби добре обігріти «підшефні» будівлі.

«Наразі лінія працює ситуативно. Хлопці виходять на роботу, якщо треба випродукувати певну кількість пелет. На виробництві залучені кілька людей. В найближчих планах – налагодити безперебійне постачання сировини, розширити виробництво та робити пелети з соломи. Відповідно, збільшиться кількість робочих місць, а продукцію можна буде продавати за межі громади», – каже Сергій Пилипчук.

Читайте також:  Фудбренди з Демидівки: як снеки та хрін стали сувенірами

Марія МАРТИНЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024