Гроші на вітер: хто і як інвестує у першу на Волині ВЕС

04 Березня 2021, 16:00
ВЕС 7973
ВЕС

На Волині уже в цьому році розпочнеться будівництво вітропарку, який генеруватиме чисту електроенергію.  На чотири десятки вітряків та необхідну інфраструктуру інвестори планують вкласти щонайменше 300 мільйонів євро інвестицій. 

Перемовини щодо зведення вітрової електростанції на території Затурцівської громади, колишнього Локачинського району, розпочалися ще у 2019 році.

Через рік представники компанії пообіцяли нові робочі місця, 300 мільйонів євро інвестицій та наповнення місцевих бюджетів. Від початку перемовин і до цього часу триває бюрократична тяганина, яка має закінчитися у 2022 році – саме тоді обіцяють розпочати будівництво.

Поява вітрової електростанції на Волині – це «крок у майбутнє» для регіону. Проте, інвестори Сергій Євтушенко та Василь Хмельницький, окрім успішно запущених сонячних електростанцій, мають у своїй історії незавершений проєкт і розтрачені кошти, а саме будівництво може мати негативний вплив на довкілля.

Журналісти Бізнес.Району занурилися в море паперів, щоб розібратися, як саме на Волині впроваджуватимуть альтернативну енергетику.

Читайте такожВітри Роксолан: як турки на Одещині роблять електрику з повітря

 

Звідки дує вітер?

 

Після підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом Україна зобов'язалася збільшити частку «зеленої» (відновлювальної) енергетики на своєму ринку. Поступово, але впевнено ця частка збільшується. Зокрема, цьому сприяє наявність так званого «зеленого тарифу», згідно з яким держава купує вироблену вітровими, сонячними та частково гідроелектростанціями енергію за повну ціну.  

Уперше Затурцівську громаду представили як плацдарм  розвитку альтернативної енергетики на Волині у липні 2019 року. Провели дослідження і встановили, що ця громада має відповідний ландшафт, силу й напрямки вітрових потоків, а також достатньо вільної землі. 

Тоді ЗМІ повідомляли, що поблизу села Гранатів, тоді ще Локачинського району (тепер Володимир-Волинський), певна компанія під назвою «Волинь Вест Вінд - 2» хоче збудувати 14 вітряків для вироблення електроенергії. Проте, через кілька місяців, у листопаді, на пресконференції повідомили, що кількість вітряків зросла до 40. До того ж інвестори пообіцяли прокласти нові дороги до об’єктів та створити спочатку 30 робочих місць. 

Уже літом 2020-го пообіцяли 300 мільйонів євро інвестицій та до сотні робочих місць. Тоді під час робочої наради у Волинській облдержадміністрації голова ОДА Юрій Погуляйко запевнив громадськість, що дасть розпорядження почати розробку Меморандуму про співпрацю з інвесторами, щоб закріпити те, до чого дійшли на перемовинах. Пресслужба ОДА зазначила, що станом на 2 березня 2021 року спільно з інвесторами працюють над текстом Меморандуму. 

Робоча нарада. Фото з сайту Волинської ОДА
Робоча нарада. Фото з сайту Волинської ОДА

У перемовинах брали участь і представники Затурцівської громади, зокрема тогочасний голова Володимир Патійчук. Новообраний очільник ромади Юрій Ковальчук розповідати про перебіг співпраці не захотів.

«На попередньому етапі я не брав участь у переговорах, бо не працював. Зараз я з ними, звичайно, контактую, але це дуже складне питання і я не хочу наговорити всяких дурниць. Це все починалося до мене і там дуже складна схема, велика процедура переговорів була», – відповів голова.   

Затурцівська сільська рада вже змінила цільове призначення ділянок, затвердила договори оренди з компаніями «Волинь Вест Вінд», Схему планування територій та дала дозвіл на розробку проєктів землеустрою. Лишилося змінити генеральний план території. Наразі триває приймання зауважень та пропозицій мешканців громади.   

Землю під вітряки виділили, дозволи отримали, будівництво запланували на 2022 рік. Але повернемося у 2019. 

 

Чим відомі інвестори?

 

Компанії «Волинь Вест Вінд» зареєстрували 5 липня 2019 року в Затурцях. Офіс компаній прописаний в тому ж приміщенні, що й місцева амбулаторія, два відділи сільської ради, виборча комісія та ще одна компанія, пов'язана з виробництвом електроенергії. Місцева реєстрація підприємств дозволяє територіальній громаді отримувати конкретну вигоду – орендну плату. Це щонайменше пів мільйона гривень на рік до місцевого бюджету. 

Компанія платить за землю 8% нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Ця сума варіюється від 8 до 48 тисяч гривень на рік за кожну ділянку, яких сільська рада виділила 23, ще 15 компанії отримали в оренду від Волинської ОДА.

Насправді ж «Волинь Вест Вінд» – дочірні компанії UDP Renewables, яка є інвестиційним проєктом компанії UFuture. Кінцевими власниками є Сергій Євтушенко та Василь Хмельницький. Обидва мають цікаву історію. 

Сергій Євтушенко у 2014 році був директором ДП «Державна інвестиційна компанія». Так сталося, що  керівництво підприємства тоді обвинувачували у розкраданні близько 150 мільйонів гривень державних коштів. З 2010 року Сергій Євтушенко працював заступником директора Держінвестпроєкту Владислава Каськіва, якого НАБУ підозрювало у заволодінні 260 мільйонами гривень, призначених для реалізації інвестиційних проєктів. Сам Каськів утік з країни під час Євромайдану. Проте, хоч він і досі перебуває під слідством, Каськів зміг повернутися та навіть став депутатом на Закарпатті.

Василь Хмельницький – бізнесмен, який входить у п'ятдесятку найбагатших людей України. Його холдингова компанія UFuture інвестує у найрізноманітніші галузі, у тому числі в UDP Renewables, яка займається відновлювальною енергетикою. UDPR розробляє проєкти «під ключ»,  тобто перевіряє земельні ділянки, готує проєкти, займається підготовкою технічної документації, отримання «зеленого тарифу», безпосередньо будує та обслуговує об'єкти під час експлуатації. 

З-під крила UDP Renewables вийшло дев'ять сонячних електростанцій в різних регіонах України. Електростанції на Волині – перший вітровий проєкт компанії. 

Читайте також: Волинь моя – не така вже й сонячна, або трохи про перспективи зеленої енергетики

Джерело: сайт компанії UDPR
Джерело: сайт компанії UDPR

У Хмельницького теж не обійшлося без плям на репутації. У 2012 році одна з його компаній отримала від вищезгаданого Каськіва та Держінвестпроєкту 50 мільйонів гривень на будівництво інноваційного парку та чекала ще понад 300 з бюджету Києва на підведення доріг, але проєкт зупинили. Компанія Хмельницького витратила 20 мільйонів гривень на проєктно-кошторисну документацію, але будівництво так і не розпочали, бо з бюджету Києва не змогли виділити таку суму. Дороги не побудували, частину ділянки компанія втратила через сумнівну процедуру землевідводу, а проєкт зупинили так і не розпочавши.

У січні 2021 року Антимонопольний комітет дозволив нідерландській компанії Nebras Power Investment Management B. V., яка входить у катарську групу Nebras, придбати 50% від шести компаній-операторів сонячних та вітрових електростанцій, у тому числі «Волинь Вест Вінд - 1» та «Волинь Вест Вінд - 2». Це залучить в область ще й іноземні інвестиції.

Читайте також: На Ковельщині шукають землю під велику сонячну електростанцію

 

Небо і земля Затурцівської громади

 

Розібралися хто – настав час розібратися де. Вітрову електростанцію все ще будуватимуть на території Затурцівської громади, але вже не біля села Гранатів, як зазначали в перших повідомленнях. Тридцять сім вітряків встановлять у трьох зонах навколо Затурців загальною площею 40 гектарів поблизу сіл Вілька-Садівська, Холопичі та Сірнички. 

Приблизне розташування майбутніх вітрових установок
Приблизне розташування майбутніх вітрових установок

Передбачили також ділянки для комплектних розподільних підстанцій закритого типу (КРПЗ). Вони мають приймати, трансформувати, передавати та розподіляти електроенергію з вітряків. Начальниця відділу земельних ресурсів Затурцівської сільради Ніна Романюк каже, що ділянки для них виявилися замалими, тож змінюють генплан громади для їх збільшення. Проте, затвердити ці зміни зможуть лише, коли мешканці ознайомляться з ними та нададуть свої пропозиції чи зауваження.

Разом з тим Ніна Романюк зазначає, що навряд чи це єдина причина не розпочинати будівництво просто зараз.

«Вітрові установки – це ж не сємічки, на базарі їх не купиш. Затримка точно не через земельні питання», – запевнила начальниця відділу земельних ресурсів. 

До слова, для розв'язання земельних питань Затурцівська сільська рада звернулася до радників Волинського центру розвитку місцевого самоврядування. Вони провели аналіз законодавства щодо можливості відведення земельних ділянок для облаштування об'єктів ВЕС, що підтвердив голова Регіонального офісу U-LEAD з Європою на Волині Анатолій Пархом'юк.

«Моя особиста думка, що проєкт досить цікавий та амбітний. Для Волинської області, напевно, унікальний», – додав Анатолій Пархом'юк. 

Окрім вітряків та КРПЗ до комплексу електростанції входять також під'їзні дороги, які й обіцяли інвестори ще на початку свого шляху на Волинь. Згідно зі звітом з ОВД, таких доріг навколо електростанції сумарно мають прокласти близько 100 кілометрів. Частиною з них після завершення будівництва зможуть користуватися мешканці територіальної громади.

Платформи з вітряками будуть розташовані в основному на ділянках між сільськогосподарськими угіддями місцевих мешканців і не повинні суттєво вплинути на природне середовище. Ліс рубати не будуть, а річка знаходиться на достатній відстані, щоб її нічого не забруднило.

Найбільше вітрова електростанція загрожує птахам. Частину територій, де птахи зазвичай гніздяться, заберуть під будівництво допоміжних споруд та прокладення доріг, а нові лінії електропередач створять додаткові перешкоди. Вплив уже збудованої електростанції збираються досліджувати безпосередньо в процесі експлуатації.

Звіт з оцінки впливу на довкілля опублікували ще у 2019 році, та тоді жодних пропозицій від громадськості щодо його обсягу та змісті не надходило, а на громадські слухання ніхто не з'явився. 

Читайте також: Шлях «Геть від Москви» лежить через Нетішин: навіщо розбудовують Хмельницьку АЕС

У жовтні 2020 року до справи долучилися експерти з громадської організації «Українська природоохоронна група». Вони подали до управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації свої пропозиції до обсягу та змісту з ОВД компанії «Волинь Вест Вінд – 2» щодо будівництва повітряної лінії електропередач майбутньої вітрової електростанції. 

Зокрема, фахівці просили деталізувати технічні характеристики ліній електропередач, їхні розміри, матеріали та спосіб виведення їх з експлуатації після завершення терміну використання. Також запропонувати додати детальний опис усіх процесів, які будуть відбуватися під час планової діяльності та вказати очікуваний вплив на довкілля, провести польові дослідження флори та фауни, подати перелік червонокнижних видів, якщо такі трапляються та описати компенсаційні заходи, які зменшать негативний вплив на довкілля. Проте, новий звіт на момент написання статті ще не опублікували.

Оксана КАШТАЛЯН

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024