Літо в Україні: чим корисні ягоди та як їх правильно збирати

05 Серпня 2024, 13:47
Літо в Україні: чим корисні ягоди та як їх правильно збирати 542
Літо в Україні: чим корисні ягоди та як їх правильно збирати

Смачні та користі ягоди є важливою частиною української культури, включаючи нематеріальні традиції збору, вживання, переробки та заготівлі. У кожній родині існують свої особливі ритуали, а нові традиції народжуються завдяки можливості експериментувати зі смаками.

Про це розповів геоботанік Української природоохоронної групи Сергій Панченко.

Згідно традицій, збирати ягоди слід у відповідну тару, як-от кошики, дерев'яні короби або контейнери з отворами для циркуляції повітря, що допоможе зберегти їх форму. 

Свіжі ягоди найкраще вживати або переробляти протягом кількох днів, щоб не втратили корисних властивостей. Мити їх варто безпосередньо перед вживанням, адже інакше термін зберігання скорочується.

На Поліссі вже зібрали чорницю, розпочинається сезон брусниці, а журавлина на черзі. Для поліщуків ці ягоди є важливим ресурсом, джерелом вітамінів та народним лікарським засобом. 

Брусниця та журавлина можуть зберігатися до весни: брусницю квасять, заливаючи водою, а журавлину зберігають у моху.

У лісостепових заплавних лісах зараз сезон сизої ожини. Якщо натрапити на її сланкі пагони, то можна назбирати жменю ягід, яка стабільно триватиме до початку вересня. 

На півдні достигає степова суниця, яка цього року через спеку рідкість, проте залишається делікатесом з багатим смаком та ароматом.

Жостер, крушина, омела та свидина є улюбленою їжею для птахів, хоча для людей вони отруйні. 

Бузину чорну краще споживати після термічної обробки, додаючи до компоту чи варення. Горобина стає приємною на смак після перших морозців, а калину у вересні-жовтні традиційно збирають для лікувальних та кулінарних потреб.

 

Коментар
20/09/2024 Четвер
19.09.2024
18.09.2024