Підрив Каховської ГЕС: майже 55 тисяч гектарів лісів може бути затоплено водою на Херсонщині

06 Червня 2023, 16:31
Підтоплені ліси 980
Підтоплені ліси

Орієнтовно підтоплені 55 тисяч га лісів на Херсонщині, з яких 47 тисяч га – це окуповані території.

Оцінити збитки, нанесені лісовому господарству, зараз достатньо складно, адже немає доступу до окупованих територій. Проте можна спрогнозувати ситуацію. Про це повідомляє Юрій Болоховець

Лівобережжя Дніпра на Херсонщині засаджено сосновими лісами. Родючий пласт лісів і молоді насадження могло вже буквально знести потоком води. Сосна добре росте там, де сухо. У підтоплених місцях застояна вода провокує розвиток кореневої гнилі, змінює кислотність ґрунту. Це загрожує загибелі дерев, якщо вода стоятиме до 20 днів, як це прогнозують. Під особливою загрозою опиняються дерева віком до 10 років.

Якщо на збереження рослин у лісі ще є надія, то тварини, фактично, приречені. Можливо, комусь вдасться зачепитися за острівець суходолу, але переважну більшість просто винесе течією у відкрите море. Це олені, козулі, дикі кабани. У ящірок, змій, зайців, їжаків – шансів немає.

Також загроза наближається до Кінбурнської коси, більшість якої перебуває нижче рівня моря. Ймовірно, перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений і це може статися через 50 годин після прориву дамби. Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», який вже понад рік потерпає від пожеж внаслідок обстрілів, тепер може частково опинитися під водою.

Окрім всього, через руйнацію Каховської ГЕС у Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила. Осідання мастила на рослини веде до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу.

«Це екоцид. А росія – країна-терорист. Ворог має за це відповідати!», – йдеться у повідомленні.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024