Військовий разом із дружиною вирощує обліпиховий сад на Черкащині

06 Червня 2023, 12:00
Олег Клочок 267
Олег Клочок

Військовослужбовець Олег Клочок вже вдруге став на захист України. У 2015, після повернення з фронту, чоловік захопився обліпихою та разом із дружиною облаштував на Черкащині власний сад. Сьогодні захисник допомагає коханій по телефону, знаходячи вільну хвилинку між бойовими завданнями. 

Про це повідомляє медіа ШоТам.

Олег Клочок служив у Повітряних силах: захищав небо Слов’янська та Краматорська ще на самому початку російсько-української війни. Після повернення з фронту реабілітуватися ветеран допомогла… земля.

«Як виходиш на поле – забуваєш про все. Дивишся: ну, дійсно приємно. Справжня реабілітація», – каже ветеран Олег Клочок.

Згодом чоловік разом із дружиною почав засівати поле пшеницею та соняшником, а пізніше зацікавився новою рослиною – обліпихою. Кажуть, цієї ягоди в Україні небагато, а отже, варто було ризикнути. Подружжя висадило 3500 кущів в екологічній зоні та плекає рослину без хімії. Так на Черкащині з’явилося підприємство «Мальви».

«Ми хочемо її сушити. Потім – морозити. І вже морожену продавати. Також плануємо готувати сублімацію – це дуже класна штучка: коли її сублімуєш, вона перетворюється в порошок, а потім швиденько, раз-два, з водичкою розвів – і це вже утворився сік», – ділиться дружина ветерана та його помічниця Валентина Клочок.

Валентина та Олег планували створити мінізавод з переробки обліпихи, але завадило вторгнення. Чоловік без жодних вагань зноову пішов захищати небо на передовій, а дружина опинилася наодинці з полями та садами. Звісно, Валентині було складно вести справи самотужки, але Олег поміж бойовими завданнями підтримував її по телефону.

«Хвилююче було. Я говорила: «Як я зможу? Як же я зможу все це зробити?». Ну якось так, час за часом, день за днем і пішло-пішло потрошечку-потрошечку, втягнулися ми в цю роботу. Стосунки стали ближчими, хоча й далеко одне від одного», – додає дружина ветерана.

Допомагає тримати бізнес на плаву Український ветеранський фонд. У межах програми ВАРТО 2.0 подружжя вже придбало трактор, а в планах – оприскувач та газонокосарка. 

«Я вважаю, що варто брати участь у таких програмах для того, щоб розвивався бізнес у нашій державі. Щоб не їздили за кордон, а тут працювали. І хто допоможе, як не ВАРТО, я не знаю», – переконаний директор «Мальв» та захисник Олег Клочок.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024