Рівняни можуть долучитися до вимірювання якості повітря в реальному часі

31 Травня 2023, 14:14
Станція для вимірювання якості повітря 394
Станція для вимірювання якості повітря

Громадська організація «ЛУН Місто AIR» пропонує рівнянам долучитися до моніторингу якості повітря. 

Для цього до осель жителів обласного центру команда розробників безкоштовно надішле прилади для вимірювання, дані з яких потраплятимуть на карту організації. Усього в Рівному планують встановити близько семи таких приладів, розповіла комунікаційниця проєкту Альона Бабко, пише Суспільне.

Що це за проєкт

Проєкт існує понад чотири роки, мета — моніторинг якості повітря по всій Україні, каже Альона Бабко.

«Починали ми з Києва. Нам стало цікаво дізнатися, яке повітря за вікном в реальному часі. Такої інформації ми не знайшли і тому спільно з університетом Шевченка розробили ці станції. Частково прилади надруковані на 3D принтері, їх датчики в реальному часі раз на секунду замірюють у повітрі РM-частинки», — розповідає комунікаційниця проєкту.

Як працюють прилади

«Станція вимірює якість повітря, інформація передається на сервер і звідти — на нашу карту, яка доступна у браузерах, для iPhone, також є в Telegram та Viber-ботах. Тобто якщо ви бачите, що за вікном щось дивне відбувається — туман або смог, ви можете зайти і подивитися, чи дійсно зараз шкідливе повітря», — пояснює Альона Бабко.

«Додатково ми завжди пишемо рекомендації, до прикладу, повітря чисте і можна провітрювати або повітря нездорове — зачиніть вікна. Є повітря, нездорове для прогулянок з дітьми, людей із астмою чи іншими захворюваннями. Умовно, може бути таке: якась хмара нездорового повітря прийшла, побула пару годин і повітря знову чисте. І, власне, для цього ми і вимірюємо», — каже комунікаційниця проєкту.

Вона додає: одна така станція вже є у Рівному, усього в планах встановити близько семи приладів в обласному центрі. Заявки прийматимуть та відправлятимуть до 11 червня.

Які умови встановлення станцій

«Якщо людина хоче перевірити якість повітря за вікном і поставити цю станцію, вона подає заявку, ми дивимось, чи підходить мікрорайон нам по локації і висилаємо станцію Новою поштою. А потім ми приїдемо у місто на пресконференцію, де спільно з міською радою, громадськими організаціями міста детальніше розповімо про проєкт», — пояснює Альона Бабко.

Для встановлення приладу оселі рівнян мають відповідати деяким умовам:

«Після того, як охочі отримати станцію подають заявку, ми з ними зв'язуємось напряму і з'ясовуємо, на якому поверсі вони живуть, як далеко від дороги, чи немає під квартирою закладу, де готують їжу чи курять під вікнами. В нас є певний перелік норм за європейськими стандартами», — розповідає комунікаційниця.

Вона додає: ця станція має довжину 50 сантиметрів, проста у встановленні:

«Для станції потрібен лише доступ до розетки та WiFi. Наші співробітники за потреби проконсультують».

Для людей та міста станції є безкоштовними, як і їх обслуговування.

«Цей соціальний проєкт фінансує IT-компанія. Торік ми стали громадською організацією і зараз працюємо над тим, щоб залучати додаткові гранти на розвиток цієї мережі», — додає Альона Бабко.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024