Місця згаслих вулканів: нацпарк «Зачарований край» запрошує на свої простори

28 Травня 2023, 17:15
Фото зі сторінки Wownature 603
Фото зі сторінки Wownature

Національний природний парк «Зачарований край» на Закарпатті запрошує пройтися місцями згаслих вулканів і побачити скелі, яким 5-6 мільйонів років.

Про особливості нацпарку розповіли на сторінці Wownature.in.ua. 

У «Зачарованому краї» знаходиться Смерековий камінь, схожий на вершину смереки. Є ще камінь Трон, Розколотий камінь.

Усі ці скелі утворилися в період, коли на планеті вирувала активна вулканічна діяльність, з того часу вони тут і є, їх точать вітер і вода, мороз і сонце, вони набувають химерних форм.

«Це надзвичайно мальовниче місце для спокійного відпочинку в гармонії з природою. Чудові поєднання старовікового лісу з невеликими горами та чудернацькими скелями, чистою водою гірських струмків і закарпатською гостинністю неодмінно зачарують вас. Схили місцевих гір дуже круті й важкодоступні, а тому люди тут не будували осель. Це й допомогло зберегти природу фактично в первісному стані», – розповідають природоохоронці. 

Територія парку здебільшого вкрита густими лісами. А букові деревостани входять до Світової спадщини ЮНЕСКО. На висоті 820-860 метрів над рівнем моря лежить унікальне сфагнове болото – Чорне багно, найглибше (6-7 метрів) торфове болото в Українських Карпатах. На болоті зростає чимало рідкісних рослин: журавлина болотна і дрібноплідна, росичка круглолиста, сашник іржавий.

Зачарований край став гостинною домівкою для багатьох тварин, серед них 38 рідкісних видів. Зокрема бобер європейський, кіт лісовий, рись. Також тут трапляються 29 видів рідкісних рослин.

Нещодавно парк представив новий сайт, де детально розписані маршрути, вказані місця ночівлі.

 

 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024