У шести містах на Рівненщині виявили нітрати у криницях та водопроводах

28 Травня 2023, 15:23
Фото ілюстративне. Суспільне Рівне 2225
Фото ілюстративне. Суспільне Рівне

До 15% проб води з централізованих мереж не відповідають вимогам стандарту, а у криницях фіксували до 30% невідповідності за вмістом нітратів. 

Про це під час брифінгу в ОДА повідомила заступниця гендиректора обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Гашовська, пише Суспільне.Рівне

Вона зазначила, що йдеться про результати досліджень 2022 року та цьогорічних.

За результатами дослідження, не відповідали вимогам стандарту до 15% проб з централізованих мереж водопостачання, а близько 5% не відповідали за мікробіологічним показниками. 

«Це показники епідеміологічної безпеки. Переважно невідповідності фіксувалися в Березному, Радивилові, Зарічному, Корці, Клесові, Рокитному», – зазначила Олена Гошовська. 

Олена Гашовська додала, що, перевіряючи воду з індивідуальних криниць, реєстрували до 30% невідповідності за вмістом нітратів:

«З початком військової агресії до нас неодноразово були запити від наших людей щодо того, що можливо краще вживати воду з криниць. Але ми звертаємо увагу, що забруднення криниць нітратами — це досить небезпечне явище. У попередні роки ми мали випадкиводно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят», – каже спеціалістка. 

Перед вживанням води з криниці, особливо маленькими дітьми, її потрібно обов'язково обстежити. Але краще використовувати воду фасовану або з централізованих джерел постачання, акцентувала спеціалістка.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024