Активісти виявили вирубаний ліс у ландшафтному парку на Рівненщині

10 Травня 2023, 10:10
Фото з фб-сторінки Української природоохоронної групи 1205
Фото з фб-сторінки Української природоохоронної групи

Природоохоронці виявили, що в межах регіонального ландшафтного парку «Надслучанський» проводили суцільні рубки головного користування. 

Такого висновку дійшли активісти Української природоохоронної групи, проаналізувавши реєстр лісорубних квитків. 

Рубки головного користування – це вирубування стиглих деревостанів з метою заготівлі деревини. Такі рубки заборонені на територіях природно-заповідного фонду.

Регіональний ландшафтний парк «Надслучанський» площею понад 17 000 га створили ще у 2000 році, утім, за словами природоохоронців, досі лісівники не визнали існування парку. 

«23 роки – це надто мало, щоб лісівники визнали існування парку й проводили там рубки відповідно до закону. Законодавство чітко визначає: обмеження на господарську діяльність встановлюються з моменту створення і не залежать від наявності проєктів землеустрою, матеріалів лісовпорядкування тощо», – пишуть активісти. 

Рубки, за словами природоохоронців, проводили лісівники ДП «Соснівський лісгосп», а також їх правонаступники – філія «Соснівський лісгосп» ДП «Ліси України».

Активісти відправили звернення до правоохоронних органів. Тим часом волонтери проводять перевірки дотримання режиму в інших регіональних ландшафтних парках України.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024