Україна та Італія спільно працюватимуть над відновленням ураженого війною довкілля

28 Квітня 2023, 16:08
Україна та Італія спільно працюватимуть над відновленням ураженого війною довкілля 536
Україна та Італія спільно працюватимуть над відновленням ураженого війною довкілля

Відповідний Меморандум про співпрацю підписали на полях Конференції з відновлення України у Римі заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко та міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джильберто Пікетто-Фратін

Про це повідомляє Міндовкілля.

«З італійськими колегами маємо однакове розуміння — працювати над  відновленням довкілля потрібно вже сьогодні, не чекаючи завершення війни.  Адже зволікання матиме ще більш серйозні наслідки, які важче буде ліквідувати», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Фермери, які вирощують сою з оригінального насіння, зможуть отримати компенсацію за насіння

Євгеній Федоренко розповів міжнародним партнерам про першочергові потреби України. Нам важливо запустити ефективну систему  моніторингу довкілля. Для нас цінна допомога в управлінні водними обʼєктами та в аналізі їх стану.  Україні  потрібні референс лабораторії для моніторингу атмосферного повітря тощо.

Як відзначив пан Джильберто, Італія підтримує Україну та продовжить надавати необхідну допомогу. Зокрема, готова долучитися до фінансування українських проєктів  в рамках італійського «зеленого» фонду. Тож домовилися вже наступного тижня обговорити повний перелік таких проєктів. 

Також заступник міністра розповів італійським колегам про селф-скринінг українського законодавства на відповідність європейському правовому полю, який був започаткований Урядом України.  Це той базис, що  необхідний для якісної підготовки України до переговорного процесу. У сфері захисту довкілля наразі триває первинна оцінка стану імплементації 1637 актів, які  аналізуються постатейно. Тож нам цікавий досвід Італії щодо імплементації європейських норм права. 

 «Дякую Італії за її принципову позицію та підтримку. Маючи таких партнерів, Україна обов'язково вистоїть у своїй боротьбі за незалежність та зможе зберегти і відновити все те, до чого торкнулася рука окупанта. Маючи таких друзів, ми обов'язково станемо повноправним членом Європейської родини.  Відбудуємо  свою країну навіть кращою, ніж вона була до 24 лютого 2022 року. Наразі ж перед нами надважливе завдання — захистити та зміцнити Україну, яка є фортецею всіх європейських цінностей та безпеки світу», – наголосив Євгеній Федоренко.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024