У Рівненському природному заповіднику намагаються не допустити видобуток бурштину

02 Квітня 2023, 14:08
Болотний масив Сира Погоня 788
Болотний масив Сира Погоня

Рівненський природний заповідник скликав позачергові збори Науково-технічної ради

Основне питання зборів: загроза втрати болотного масиву Сира Погоня Рівненського природного заповідника, який крім цього є Рамсарським угіддям (UA-2274. Болотний масив Сира Погоня), ІВА (Важлива орнітологічна територія UA008) та територією Смарагдової мережі. Про це йдеться на сторінці заповідника у фейсбуці.

15 березня 2023 року на Prozorro продали ділянку Єльне-1, площею близько 600 га, яка знаходиться на території Рокитнівської ОТГ Сарненського району для подальшого видобування на ній бурштину. Ця ділянка розташована за 200 м від території масиву Сира Погоня і розробка родовища на ній матиме негативний і незворотній вплив на торфове болото «Сира Погоня». 

«Це ставить під сумнів виконання державою природоохоронних зобов’язань перед ратифікованими в Україні конвенціями - Рамсарською та Бернською, та впровадження стратегії розвитку ПЗФ щодо збільшення площі заповідних територій, а також виконання зобов’язань щодо входження України в Євросоюз», – йдеться у дописі.

На нараді обговорили дорожню карту спільних дій з науковцями, інституціями Академії наук, природоохоронними громадськими організаціями та представниками територіальних громад.

Вирішили звертатися до секретаріатів Рамсару та Бюро Постійного комітету Бернської конвенції щодо загроз угіддю та до інших органів державної влади, які прийняли такі бездумні рішення щодо знищення болота. Це підриває репутацію України перед міжнародними організаціями, які націлені на збереження та відновлення болотних екосистем регіону.

Крім того, в умовах війни болота є природними кордонами та бар’єрами у боротьбі з просуванням ворожих військ.

«Закликаємо всіх небайдужих до розголосу цієї ситуації та не допустити видобутку бурштину на даній ділянці», – додають в заповіднику

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024